ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΚΥπΥ: Οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα δεν επιλύουν, αλλά προσθέτουν προβλήματα

Κάλεσε τους κυβερνητικούς ιατρούς να συστρατευθούν με τον Οργανισμό στην προσπάθεια που γίνεται

ΚΥΠΕ

Οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα δεν επιλύουν αλλά προσθέτουν προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας με τελικό αποδέκτη τον ασθενή, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνητικούς ιατρούς να συστρατευθούν με τον Οργανισμό στην προσπάθεια που γίνεται.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία προέβη σε απολογισμό του έργου του Οργανισμού μέχρι σήμερα, ο κ. Παναγίδης είπε ότι οι κυβερνητικοί ιατροί, αντί να παρατάσσονται απέναντι τους, ας συστρατευτούν με τον ΟΚΥπΥ, αφού οι προκλήσεις είναι συνεχείς και ο στόχος κοινός.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνητικοί ιατροί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια κατήλθαν την Παρασκευή σε τρίωρη στάση εργασίας. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενέκρινε σε συνεδρία του σχέδιο κινήτρων για τους ειδικούς γιατρούς, το οποίο, ωστόσο, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) το έχει απορρίψει στην ολότητά του. Στη στάση εργασίας εκτός από την ΠΑΣΥΚΙ συμμετείχε και η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Γιατρών. 

Ενδιάμεσο το σχέδιο, ανοικτοί σε αλλαγές

Σε σχέση με το σχέδιο κινήτρων, που εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ και έχει απορριφθεί από τους κυβερνητικούς ιατρούς, ο κ. Παναγίδης είπε πως είναι ένα ενδιάμεσο σχέδιο, σημειώνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ανοικτός σε αλλαγές, οι οποίες ωστόσο «δεν ξεφεύγουν από τα όρια που έχει καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ».

Παράλληλα, απάντησε και στις «φήμες» που κυκλοφορούν περί ιδωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, λέγοντας πως αυτές είναι «εντελώς ανυπόστατες ή και κακόβουλες». «Τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και το ΔΣ του Οργανισμού με τη στήριξη του κράτους, στοχεύουμε στη διασφάλιση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Οργανισμού στο νέο περιβάλλον της υγείας που διαμορφώνεται», ανέφερε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο σχέδιο κινήτρων, ο κ. Παναγίδης είπε ότι για τη διαμόρφωση του σχεδίου αυτού, έχουν ληφθεί υπόψη οι αμοιβές των ειδικών ιατρών στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές αναμένεται να εξισορροπηθούν, σύμφωνα και με στοιχεία που έχουν ληφθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Επίσης, είπε ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα πλεονεκτήματα των ειδικών ιατρών που εργάζονται στον Οργανισμό, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές, άδειες, ασφάλεια εργασίας, εκπαίδευση και άλλα καθώς και την παροχή εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, υποστήριξης από το σημαντικό και υψηλού επιπέδου δίκτυο γιατρών των διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικής και γραμματειακής υποστήριξης, τα οποία για να αποκτηθούν σε ελάχιστο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα επιφέρουν μεγάλο κόστος.

«Ως ΟΚΥπΥ λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβές των γιατρών και τα ωφελήματά τους, έναντι των αμοιβών των ιδιωτικών γιατρών, όταν το σύστημα εξισορροπηθεί και έχοντας πάρει τα νούμερα από τον ΟΑΥ, προσπαθήσαμε να φέρουμε ένα σχέδιο κινήτρων, το οποίο να είναι εξισορροπημένο, να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των γιατρών, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το φορολογούμενο πολίτη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ και είναι επιπρόσθετα οποιωνδήποτε άλλων απολαβών που έχουν οι Ειδικοί γιατροί και αφορούν σε ιατρικές πράξεις, που καλούνται να διεκπεραιώσουν, εντός των κανονικών ωρών εργασίας. Σε ερώτηση αν τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, είπε ότι το κίνητρο που δίνουν, επειδή δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή έσοδα στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα, είναι κυρίως στοχευμένο στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Όπως είπε «πρέπει όταν ξεκινήσει η ενδονοσοκομειακή φροντίδα και ο Οργανισμός θα έχει έσοδα από αυτή να συμπεριληφθεί και κίνητρο, που θα αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα». «Το σχέδιο αυτό», ανέφερε παράλληλα, «πρέπει να το δούμε στην ολότητά του με την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φάσης. Αυτό το εξηγήσαμε στις συντεχνίες και ζητήσαμε την κατανόησή τους για να περιμένουν μέχρι τη δεύτερη φάση. Είναι πιο σωστό να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ είπε ότι εφόσον υπήρχαν ανησυχίες εκ μέρους των γιατρών για τις απολαβές τους, ο Οργανισμός ήθελε να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και να δώσει ένα ενδιάμεσο σχέδιο στο παρόν στάδιο.

Απολογισμός έργου του ΟΚΥπΥ

Αναφορικά στην αυτονόμηση, είπε ότι ήδη ο ΟΚΥπΥ έχει στελεχωθεί σημαντικά και έχει προβεί σε σημαντικές ενέργειες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστεί ένας ανεξάρτητος και αυτόνομος Οργανισμός, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός για το έτος 2020 θα είναι υπό τον έλεγχο του Οργανισμού.

Ανέφερε, επίσης, πως «οι ενέργειες μας είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες και στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων μας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν με επιτυχία στο νέο περιβάλλον και να αποτελέσουν την πρώτη επιλογή για τον Κύπριο ασθενή, τους γιατρούς και τους άλλους χρήστες του συστήματος», για ν συμπληρώσει πως «μέρος των ενεργειών αυτών, αφορά σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και για αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων (στο σύνολο για το 2020 έχει προβλεφθεί δαπάνη συνολικά ύψους €44 εκατομμυρίων για τις επενδύσεις αυτές), στη δημιουργία νέων υπηρεσιών, πρόσληψη ιατρικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού, παροχή επιπρόσθετης γραμματειακής υποστήριξης στις κλινικές, καθώς επίσης και προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού».

Σχετικά με την Α’ Φάσης του ΓεΣΥ, είπε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την λειτουργία πολυιατρείων που στελεχώνονται με ιατρικό, νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό, την κτιριακή αναβάθμιση, την παραχώρηση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, τη βελτίωση του τηλεφωνικού συστήματος, την εισαγωγή ραντεβού, την επέκταση ωρών εργασίας, καθώς και τη λειτουργία Κέντρων Αιμοληψίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με τις ενέργειες αυτές, τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, έχουν καταστεί ανταγωνιστικά, κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου και τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια κίνηση επιστροφής πολλών δικαιούχων σε αυτά.

«Τώρα βρισκόμαστε περίπου στο μέσο της ενδιάμεσης φάσης του ΓΕΣΥ, μέχρι την ένταξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας στο σύστημα την 1η Ιουνίου 2020, καθώς και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των ειδικών ιατρών τους. Με την έναρξη της 2ης αυτής φάσης, όπου αναμένεται δυνητικά να ενταχθούν σημαντικά περισσότεροι ειδικοί ιατροί στο ΓΕΣΥ, αναμένεται να εξισορροπήσει η αγορά καθώς και οι αμοιβές των ειδικών ιατρών», είπε.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κυριάκος Γεωργίου, προέβη σε ανάλυση του μέχρι σήμερα έργου του Οργανισμού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας πέραν των 600 γιατρών, ενώ ο Οργανισμός διαχειρίζεται πέραν των 80 χιλιάδων απαιτήσεων μηνιαίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X