ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

Ο ΠΙΣ δεν συνηγορεί στην πιθανή στελέχωση του ΓεΣΥ με μέλη του από την Ελλάδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Των Απόστολου Τομαρά και Νικόλα Πέτρου

Με μια απόφασή του, που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους σχεδιασμούς του ΟΑΥ, παραμονές εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ουσιαστικά κλείνει την πόρτα της Κύπρου, σε ενδεχόμενη κάθοδο ιατρών - μελών του, από την Ελλάδα. Με απόφασή του ο Σύλλογος των ιατρών της Ελλάδας, εν είδει απάντηση στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ που αναμένουν κάθοδο ιατρών προκειμένου να καλύψουν κενά, ένεκα της άρνησης των ιδιωτών ιατρών (ΠΙΣ) να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ουσιαστικά γνωστοποιεί τη θέση του που είναι αρνητική στην ενδεχόμενη εργοδότηση μελών του στην Κύπρο, υπό τις παρούσες συνθήκες. Απόφαση που γνωστοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019 στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Την επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που υπογράφει ο πρόεδρος του Μιχάλης Βλασταράκος αποκαλύπτει η «Κ». Σε αυτή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος φαίνεται να ανησυχεί πως οι ελλαδίτες ιατροί θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν, από πλευράς συναδέλφων τους στην Κύπρο. Στην επιστολή προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αναφέρεται: «Παρακολουθώντας τις πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων της Κύπρου περί αναζήτησης ιατρών από το ελλαδικο ιατρικό δυναμικό για σκοπούς στελέχωσης του ΓεΣΥ, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε σε μετανάστευση των μελών μας με συνεπακόλουθο τον κίνδυνο ιατρικού πληθωρισμού και αφανισμού Κυπρίων συναδέλφων μας».

Αλληλεγγύη στον ΠΙΣ

Πέρα από την ξεκάθαρη, αρνητική τοποθέτηση στην κάθοδο ιατρών στην Κύπρο,από την Ελλάδα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συντάσσεται με τον ΠΙΣ, στέλνοντας μήνυμα επαγγελματικής και επιστημονικής αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στην επιστολή. Ο Σύλλογος των ιατρών της Ελλάδος στην επιστολή του, επικαλείται τις δοκιμασίες και εμπειρίες με την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. «Δεν θέλουμε το μεταναστευτικό κύμα συναδέλφων που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας να μεταδοθεί και στην Κύπρο», αναφέρεται. 

Υπ.Υγείας: Ελκυστικό το ΓεΣΥ

Την ίδια ώρα από πλευράς Υπουργείου Υγείας πιστεύεται πως το προσφερόμενο πακέτο του ΓεΣΥ θα τραβήξει το ενδιαφέρον, ιατρικού προσωπικού και εκτός Κύπρου. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ερωτηθείς από την «Κ» είπε πως πρόθεση του Υπουργείου και του ΟΑΥ δεν είναι φέρουν γιατρούς αλλά να εγγράψουν από την Κύπρο. Ωστόσο, επικαλούμενος τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, χαρακτήρισε ελκυστικό το ΓεΣΥ, για ιατρούς από το εξωτερικό. Κυρίως για τους ελλαδίτες ιατρούς πιστεύει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, γιατί όπως είπε «οι απολαβές είναι πολύ ψηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα για αυτό και υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον. Εάν θα μετουσιωθεί σε κάθοδο από την Ελλάδα αυτό το ενδιαφέρον δεν το γνωρίζω».

Χωρίς προβλήματα εγγράφηκαν οι προσωπικοί ιατροί

Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα εγγραφής των προσωπικών γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Οι γιατροί που έχουν ειδικευτεί στη γενική ιατρική, στην παθολογία, στην παιδιατρική και στη γηριατρική, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν διαδικτυακά αίτηση εγγραφής στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, για να συμβληθούν στο Σύστημα ως προσωπικοί ιατροί. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», κατά το πρώτο 24ωρο δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα στο σύστημα και όσοι γιατροί επιχείρησαν να δημιουργήσουν λογαριασμό για να αιτηθούν την εγγραφή τους το έπραξαν επιτυχώς.

Σημειώνεται δε, πως μέχρι στιγμής ο αριθμός των γιατρών που έχουν υποβάλει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ δεν έχει γνωστοποιηθεί, με τον αν. διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου να αναφέρει στην «Κ», πως θα ανακοινώσουν το συνολικό αριθμό των αιτήσεων εντός των επόμενων ημερών. Υπενθυμίζεται δε, πως την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία τα δύο εκ των πέντε σεμιναρίων που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να επεξηγήσει στους γιατρούς ποια είναι επακριβώς η διαδικασία εγγραφής στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα εν λόγω σεμινάρια τα έχουν παρακολουθήσει ήδη 170-180 γιατροί και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να δώσουν το "παρών" τους στα υπόλοιπα τρία σεμινάρια, που θα διεξαχθούν στις Επαρχίες Λεμεσού (24/1), Λάρνακας (26/1)και Πάφου (2/2), άλλοι 130 περίπου γιατροί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X