ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:07
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Παρακολουθείται στενά η αλυσίδα μετάδοσης στην Λεμεσό

Του Γιάννου Λύτρα

Τέτοια περιστατικά μπορεί να μας οδηγήσουν στην επιβολή τοπικών lockdowns, προειδοποιεί ο Πέτρος Καραγιάννης

Για πρώτη φορά, μετά την επαναδραστηριοποίηση της Κύπρου, η Λεμεσός, η οποία αποτελούσε και την επαρχία με το χαμηλότερο ποσοστό εγχώριας μετάδοσης, τίθεται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Αιτία είναι ο εντοπισμός τεσσάρων κρουσμάτων σε εταιρεία, η οποία, δεν εξυπηρετεί κοινό, κάτι που συμβάλλει στο να μην υπάρχει έντονη ανησυχία εκ μέρους των επιστημόνων, στο παρόν στάδιο. Ωστόσο, η κατάσταση θα παρακολουθείται, καθώς πρέπει να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές των ατόμων που εντοπίστηκαν θετικά, ώστε να η αλυσίδα μετάδοσης να σπάσει εν τη γενέσει της και να αποφευχθεί ένα πιθανό τοπικό lockdown.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας τα δύο αυτά άτομα υποβλήθηκαν σε εξέταση ιδιωτικά με πρωτοβουλία της εταιρείας που τους εργοδοτεί, σε συνέχεια εντοπισμού δύο θετικών ατόμων που εργάζονται μαζί τους και ανακοινώθηκαν στις 29 και 30 Ιουνίου. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, πλέον μπορεί να γίνει λόγος για πρωτογενή αλυσίδα εγχώριας μετάδοσης. Ωστόσο, βάσει πρωτοκόλλου, η εταιρεία δεν χρειάζεται να κλείσει, καθώς δεν εξυπηρετεί κοινό, αλλά βάσει του πρωτοκόλλου, γίνεται απολύμανση, ιχνηλάτηση και αξιολόγηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η διαδικασία αυτή θα δείξει με ποια άτομα ήρθαν σε επαφή, τόσο εντός, όσο και εκτός της εταιρείας. Οι στενές τους επαφές πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι να είναι γνωστό το αποτέλεσμα των τεστ στα οποία θα υποβληθούν και σε επόμενο στάδιο να διαπιστωθεί σε ποιους πιθανόν να έχουν μεταδόσει τον ιό.

Τοπικά lockdowns

Τέτοιου είδους περιστατικά, αυτού συμπεριλαμβανουμένου, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τις αρχές στην επιβολή τοπικού χαρακτήρα καραντινών, είπε ο κ. Καραγιάννης. Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Λεμεσό, ο καθηγητής είπε ότι μέχρι στιγμής η επιδημιολογική εικόνα της επαρχίας είναι πολύ καλή, ωστόσο αν διαπιστωθεί ότι σε μερικά νοικοκυριά υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, όπως σε γείτονες ή συγγενείς, μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για ένα τοπικό lockdown. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, καθώς δεν είχε εφαρμοστεί ούτε κατά την περίοδο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Επίσης, αν παραστεί τέτοια ανάγκη, σημαίνει ότι θα χαλάσει η καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε δημιουργήσει, συμπλήρωσε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ