ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:21
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Προβλήματα στις επιδοτήσεις θεραπειών παιδιών με αναπηρίες

Newsroom K

Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφει τα κενά και τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεση της η κύρια Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην επιδότηση των θεραπειών παιδιών με αναπηρίες. Το γραφείο της Επιτρόπου εξέτασε δύο παράπονα από γονείς παιδιών με αναπηρία αναφορικά με την επιδότηση των θεραπειών υγείας που ακολουθούν, εκτός των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Όπως αναφέρει η έκθεση και στις «δύο περιπτώσεις τα παιδιά έχουν πολλαπλές αναπηρίες και ακολουθούν διάφορες θεραπείες, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, θεραπευτικό μασάζ κλπ. Για τις εν λόγω θεραπείας, οι γονείς αποτείνονταν, κατά το χρόνο τουλάχιστον υποβολής των παραπόνων, στον ιδιωτικό τομέα, επειδή αυτές είτε δεν παρέχονταν στα κρατικά νοσηλευτήρια είτε παρέχονταν μόνο τα πρωινά. Ως επακόλουθο, όπως μας ανέφεραν οι γονείς, όχι μόνο επιβαρυνόταν σημαντικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός αφού επωμίζονταν οι ίδιοι το κόστος των θεραπειών των παιδιών τους, αλλά και οι μητέρες αδυνατούσαν να εργαστούν είτε εργάζονταν μερικώς για να μπορούν τα απογεύματα να ακολουθούν το πρόγραμμα θεραπειών των παιδιών τους».

Επιβεβαίωση από το Υπουργείο

Κατά την διερεύνηση των παραπόνων το γραφείο της Επιτρόπου επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας ώστε να λάβει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε σε λειτουργό του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως πως τα όσα αναφέρουν οι γονείς περί καθυστερήσεων στις επιδοτήσεις όντως ευσταθούν, αφού ακόμη δεν έχουν καταβληθεί.

Η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας απέδωσε την καθυστέρηση στο χρονοβόρο της διαδικασίας εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων που υποβάλλονται, ενώ σχετικά με το χρονικό ορίζοντα ένταξης των εν λόγω θεραπειών στην επόμενη φάση του ΓεΣΥ, η Λειτουργός ανέφερε ότι ελπίζουν πως αυτό θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο.

Εισηγήσεις της Επιτρόπου προς το Υπουργείο Υγείας

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας η κύρια Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη διαπιστώνει στην έκθεση της ότι οι ενέργειες του Υπουργείου παραμένουν χωρίς ακόμη κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα για τα παιδιά με αναπηρίες, καθώς και για τις οικογένειές τους, καθότι δεν τους έχει ακόμη παρασχεθεί οποιαδήποτε επιδότηση για τις θεραπείες των παιδιών, με αποτέλεσμα η άνιση μεταχείριση να εξακολουθεί να υφίσταται.

Στις εισηγήσεις της προς το Υπουργείο η Επίτροπος αναφέρει τα εξής:

Να προβεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων που εκκρεμούν ενώπιόν του για την επιδότηση θεραπειών παιδιών με αναπηρίες.
Να επισπεύσει τις αναγκαίες ενέργειες για την όσο το δυνατό συντομότερη ένταξη των υπό αναφορά θεραπειών υγείας στην επόμενη φάση του ΓεΣΥ.

Στην περίπτωση δε, που αυτό δεν καταστεί δυνατό μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες διευθετήσεις για τη συνέχισή της επιδότησης των θεραπειών παιδιών με αναπηρίες, και ενημερώσει σχετικά τους επηρεαζόμενους γονείς.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ