ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:57
32°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νέα ενημέρωση Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργικού Συμβουλίου για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο σύστημα υγείας

Οι καταχρήσεις του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) ήταν και παραμένουν, η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του υπουργείου Υγείας, στην αξιολόγηση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Τα φαινόμενα κατάχρησης του συστήματος, κυρίως σε εξετάσεις και αναλύσεις, συνεχίζονται παρά την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να τα περιορίσει, υπό το φόβο αλυσιδωτών επιπτώσεων, κυρίως οικονομικής φύσεως, στο ΓεΣΥ.

Η αλόγιστη χρήση υπηρεσιών του ΓεΣΥ είναι ένα από τα θέματα τα οποία παρακολουθούνται απευθείας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αποκαλύπτει το έντονο ενδιαφέρον να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα. Οι οδηγίες του Νίκου Αναστασιάδη, στις τακτές ενημερώσεις του από το υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ, είναι να λειτουργήσουν τάχιστα οι ασφαλιστικές δικλίδες του συστήματος οι οποίες θα βάλουν φρένο σε παρόμοια φαινόμενα. Τα προβλήματα που φαίνεται να προκαλούνται από την διαιώνιση του προβλήματος, αγγίζουν και το ευαίσθητο ζήτημα της οικονομικής πτυχής του ΓεΣΥ, κάτι που αποκαλύπτεται και από τις πληροφορίες που υπάρχουν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Για το ζήτημα των καταχρήσεων καθώς και άλλα που αφορούν το ΓεΣΥ, εγγραφές ιατρών, διάλογος με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε χθες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προκειμένου να ενημερώσει σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αύριο Πέμπτη, θα έχει νέα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Καταχρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας φαίνεται να ασκεί πιέσεις στον ΟΑΥ προκειμένου να προχωρήσει με αυστηρότερες διαδικασίες για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης, από πλευράς ιατρών αλλά και ασθενών. Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να απέστειλε και σχετική επιστολή στον ΟΑΥ στην οποία εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται. Στην επιστολή του, ο κ. Ιωάννου σημειώνει τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί, ωστόσο πιέζει για αύξηση των ρυθμών υλοποίησης των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Ο ΟΑΥ από την πλευρά του επιμένει πως οι αλλαγές που γίνονται στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ είναι συνεχείς, αποδίδοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην πολυπλοκότητα αλλά και στο γεγονός, όπως τονίζεται, ότι είναι δαπανηρές οι αναβαθμίσεις. Μια επισήμανση που φαίνεται να προβληματίζει έντονα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενδεχόμενη παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ.

Τα οικονομικά

Ταυτόχρονα με τα προβλήματα που υπάρχουν, ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί πιεστικές καταστάσεις είναι οι επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση το τελευταία διάστημα σε πολιτικό επίπεδο. Επί του προκειμένου ενδεικτικές είναι οι απόψεις του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρόεδρος του οποίου έβαλε στην δημόσια ατζέντα και ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του ΓεΣΥ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πιστεύει πως οι δαπάνες για το ΓεΣΥ έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στο σύστημα υγείας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σχολιάζοντας τα πλεονάσματα που παρουσιάζει ο ΟΑΥ θεωρεί πως αυτά είναι πλασματικά, αναδεικνύοντας ως μεγάλο πρόβλημα τη μη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανησυχεί πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των εισφορών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ