ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος ΟΑΥ: Δεν διαβλέπω τάσεις φυγής γιατρών από ΓεΣΥ

Κάποιοι γιατροί αποχώρησαν, ωστόσο, εκατοντάδες περισσότεροι είχαν ενταχθεί, είπε ο κ. Αντωνίου

ΚΥΠΕ

Ακόμα μερικές εβδομάδες θα χρειαστεί η πλήρης ομαλοποίηση της πορεία υλοποίησης το Γενικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει την αναγκαιότητα για διασφάλιση αυτής της ομαλότητας.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αν και η πορεία του ΓεΣΥ κυλάει ομαλά, εντούτοις, σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και ιδιαιτέρα στο θέμα των καταχρήσεων και της ενίσχυσης της ποιότητας και πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για επίλυσή τους σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα.

«Κίνδυνοι στην πορεία υπάρχουν. Δεν υποτιμούμε τίποτα», είπε.

Με αφορμή τη χθεσινή τακτική συνεδρία του ΟΑΥ, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι έγινε μια εκτίμηση της πορείας εξελίξεων στη εφαρμογή του ΓεΣΥ από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, για να σημειώσει ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η πορεία αυτή ήταν πολύ πιο επιτυχημένη από ό,τι ανέμεναν.

Σχετικά με το θέμα των αναλωσίμων, ανέφερε ότι μερικές χιλιάδες αναλώσιμα είτε της ενδονοσοκομειακής είτε της εξωνοσοκομειακής, τώρα είναι στη διάθεση των ασθενών, που δεν ήταν προηγουμένως.

Για το θέμα των περιορισμών που έχουν επιβληθεί με στόχο την καταπολέμηση των καταχρήσεων, ο κ. Αντωνίου είπε πως είναι κοινή παραδοχή πως υπάρχουν καταχρήσεις, για να σημειώσει ότι τώρα που έχουν μπει οι βάσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του ΓεΣΥ θα δοθεί περισσότερη έμφαση στο θέμα των καταχρήσεων, αλλά κυρίως της ποιότητας.

Τάση φυγής γιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ

Ερωτηθείς αν το Σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τάση αποχωρήσεων γιατρών, ο Προέδρος του ΟΑΥ είπε πως ο Οργανισμός δεν διαβλέπει τάση φυγής, για να σημειώσει ότι κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του συστήματος κάποιοι γιατροί αποχώρησαν, ωστόσο, εκατοντάδες περισσότεροι είχαν ενταχθεί.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση γιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ να αποχωρήσουν από το σύστημα, ο κ. Αντωνίου είπε πως δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για μαζική αποχώρηση από το ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι κάποιοι από τους γιατρούς ενδεχομένως να επιλέγουν να ιδιωτεύσουν.

Αναφορικά με τις επαφές που πραγματοποιεί με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τις επιστημονικές εταιρείες είπε πως η επαφή με την ιατρική κοινότητα είναι δεδομένη και θα συνεχιστεί, συμπληρώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει καθοριστεί συνάντηση με τον ΠΙΣ, ενώ πρόκειται να καθοριστούν συναντήσεις με όλες τις επιστημονικές εταιρείες, ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια με πιο κατάλληλα μέτρα.

«Τσουνάμι από συσσωρευμένες ανάγκες ασθενών», λέει ο Α. Χρυσάνθου

Ο Πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, Αντρέας Χρυσάνθου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από την πλευρά τους οι γιατροί παρατηρούν ότι υπάρχουν διάφορες δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της Α’ φάσης του ΓεΣΥ, αλλά και της Β’ φάσης, η εφαρμογή της οποίας έγινε εσπευσμένα, χωρίς τα νοσηλευτήρια και το ΓεΣΥ να είναι έτοιμα.

Έκανε λόγο για «τσουνάμι από συσσωρευμένες ανάγκες των ασθενών», τόσο λόγω αναβολών σε χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις, που περίμεναν να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, αλλά και λόγω των καθυστερήσεων από τα μέτρα, που είχαν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσάνθου, «παρουσιάστηκε μια υπερπληρότητα στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και πολλές δυσκολίες ως προς την εξυπηρέτηση του κόσμου», για να σημειώσει παράλληλα και το θέμα των καταχρήσεων.

Άμεσος εντοπισμός των πραγματικών καταχρήσεων

«Πρέπει να εντοπιστούν οι πραγματικές καταχρήσεις τόσο στις ιατρικές πράξεις, επισκέψεις αλλά και από τις απαιτήσεις των ίδιων των ασθενών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εξαιτίας αυτών των θεμάτων ο ΟΑΥ ανακοίνωσε κάποια μέτρα και έδωσε κάποιες οδηγίες, οι οποίες συνάντησαν τις αντιδράσεις γιατρών όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς».

«Εμείς είπαμε ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και μάλιστα με επείγον τρόπο και επιτακτικό να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των γιατρών, αλλά και των φορέων των ασθενών, ούτως ώστε να έχουμε διορθώσεις προς το καλύτερο για να μπορέσουμε να διορθώσουμε προς το καλύτερο το σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μια έντονη πίεση».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιστημονικές εταιρείες και κατ’ επέκταση οι ειδικότητες, που γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση και αφορά τον τομέα τους, πρέπει να συμβουλεύσουν σωστά τον ΟΑΥ όσον αφορά τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που γίνονται, ούτως ώστε να διορθωθούν λάθη και μηνύματα που έχουν δοθεί.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε ότι «ο ΟΑΥ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει τις οδηγίες που θα έρθουν από τις διάφορες ειδικότητες», συμπληρώνοντας πως «αν δεν γίνουν διορθώσεις το κλίμα που επικρατεί σήμερα και δημιουργεί μια απογοήτευση ή και αποχωρήσεις γιατρών θα συνεχίσει».

Σχετικά με το θέμα των αποχωρήσεων γιατρών από το σύστημα, είπε ότι μέχρι στιγμής τεράστιο, για να προσθέσει ότι «είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο».

«Εκείνο που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση του συστήματος είναι να διορθωθούν λανθασμένοι τρόποι αντιμετώπισης των καταχρήσεων και των δυσλειτουργιών με πιο σωστό επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο», είπε.

Ο Πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ ανέφερε, επίσης, πως «απαιτείται να υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης των προβλημάτων στο ΓεΣΥ, που θα συμβουλεύει τον ΟΑΥ για τα πρωτόκολλα, αλλά και για τις κατευθυντήριες οδηγίες».

«Την ίδια στιγμή», είπε, «πρέπει να υπάρχει ένας άλλος μηχανισμός, ο οποίος να είναι θεσμικά κατοχυρωμένος με επαγγελματισμό και αξιοπιστία, για να ελέγχει την καθοδήγηση αυτών οδηγιών και πρωτοκόλλων και να καταπολεμά τις καταχρήσεις με πιο στοχευμένο τρόπο».

Νέες αποχωρήσεις από το ΓεΣΥ

Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι γιατροί Γιαννάκης Βασιλείου, Ορθοπεδικός-Χειρούργος και Χρίστος Θεμελής, Ωτορινολαρυγγολόγος, ανακοίνωσαν σήμερα την απόφαση τους να αποχωρήσουν από το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τόσο ο Δρ. Βασιλείου, όσο και ο Δρ. Θεμελής, θα συνεχίσουν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στο American Medical Center ως ιδιώτες.

Οι αποχωρήσεις των δύο γιατρών έρχονται να προστεθούν σε αυτή του πρώην Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρα Αντώνη Βασιλείου, ο οποίος επέκρινε τον ΟΑΥ για παρέμβαση στον τρόπο άσκησης της ιατρικής, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X