ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 18:55
30°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Πώς επηρέασε την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο η έκρηξη στον Λίβανο

Της Άντρης Θρασυβούλου

Τι απαντά ο Ανώτερος Λειτουργός και Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης στην «Κ»

Ανησυχία επικρατεί σε σχέση με την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο έπειτα από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό η οποία έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν τόνισε το βράδυ της Τρίτης (4/8) ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας.

Για το ενδεχόμενο να απελευθερώθηκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες και στην ατμόσφαιρα της Κύπρου μίλησε στην «Κ» ο Ανώτερος Λειτουργός και Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τις τελευταίες ώρες από τη στιγμή της έκρηξης τέθηκαν από τους ειδικούς υπό παρακολούθηση καθώς αποτελούν τον κύριο παράγοντα που θα συνέβαλλε στην απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών. Στην προκειμένη περίπτωση,  η νιτρική αμμωνία που είναι η πρώτη ύλη για τη δημιουργία εκρηκτικών έχει χημική συγγένεια με τα οξείδια του αζώτου. Άρα υπό το μικροσκόπιο των ειδικών τέθηκαν και οι ποσότητες των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Κύπρου.

Ο κ. Σαββίδης εξηγεί ότι η κατεύθυνση του αέρα κατά τη στιγμή της έκρηξης ήταν σε αντίθετη φορα από την Κύπρο με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αλλοίωση της ποιότητας του αέρα. Επιπλέον, το συμπέρασμα από την παρακολούθηση των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Κύπρου από τη στιγμή της έκρηξη μέχρι αυτή την ώρα είναι ότι τα επίπεδα της ουσίας δεν έχουν αυξηθεί. Ενδεικτικά, στον πιο κοντινό σταθμό από τον Λίβανο στην Κύπρο που βρίσκεται στη Λάρνακα τα οξείδια του αζώτου που καταγράφηκαν την στιγμή της έκρηξης ήταν στα 10 μικρογραμμάρια ενώ σήμερα το πρωί έφθασαν στα 65 που πρόκειται για φυσιολογικά επίπεδα. Η οριακή τιμή των οξειδίων του αζώτου φθάνει τα 200. Άρα μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας, όπως τονίζει ο κ. Σαββίδης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ