ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς θ' αντιδράσει η Κύπρος σε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο δρ Πέτρος Καραγιάννης μιλάει για το ενδεχόμενο δεύτερου πανδημικού κύματος και εξηγεί γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στην Κύπρο.

Τη λύση των τοπικών lockdown σε περίπτωση που η κατάσταση στην Κύπρο εκτροχιαστεί με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκρίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ», σε περίπτωση που υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην κοινότητα θα μπορούσε να γίνει τοπική απομόνωση, δηλαδή τοπικό lockdown. «Είναι ένας από τους τρόπους που ενεργούν άλλες κυβερνήσεις και θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κι εμείς ώστε να αποφύγουμε το οριζόντιο lockdown».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο δεύτερου πανδημικού κύματος, ο  δρ Καραγιάννης, εκφράζει τη θέση ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πολύ λίγες χώρες θα έχουν την εμπειρία ενός δεύτερου κύματος.

Ωστόσο, θεωρεί πολύ πιθανόν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Κύπρο.

«Ίσως να έχουμε δεύτερο κύμα στην Κύπρο διότι σχεδόν έχουμε εκκαθαρίσει τον ιό. Στις πλείστες χώρες δεν ισχύει κάτι τέτοιο και παρουσιάζουν εξάρσεις του προηγούμενου κύματος. Εάν έρθουν μαζικά κρούσματα από το εξωτερικό και δεν τα ανιχνεύσουμε στις πύλες εισόδου τότε εύκολα θα δημιουργηθεί πρόβλημα με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Τότε σημαίνει ότι υπάρχει δεύτερο κύμα. Στην Κύπρο θα μπορούσαμε να το προλάβουμε και να το απομονώσουμε έγκαιρα προτού εκδηλωθεί περιορίζοντας τις πτήσεις ή ακόμη και να τις διακόψουμε χωρίς να πάμε σε καθολικό lockdown».

Κίνδυνος οι τουρίστες - Υπό στενή παρακολούθηση η Μ. Βρετανία 

Σύμφωνα με τον δρ Καραγιάννη, ο κίνδυνος για την Κύπρο είναι οι τουρίστες που δέχεται, ενώ επιδημιολογικά, υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η Μ. Βρετανία.

«Για την Κύπρο ο κίνδυνος είναι να δεχτεί τουρίστες από χώρες που είναι κατανεμημένες στις λίστες που ισχύουν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα των χωρών αλλά και με τις τυχαίες δειγματοληψίες δεν καλυπτόμαστε πλήρως διότι μπορεί να υπάρξουν κρούσματα που να διαφύγουν αυτού του ελέγχου και να εισέλθουν στην κοινότητα όταν κυκλοφορήσουν στις επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, ο κίνδυνος και η ανησυχία έγκειται εκεί. Εάν χαλαρώσουμε πολύ κι εμείς και δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα της αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας, μπορεί κάποιοι από εμάς να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα άτομα και να δημιουργήσουμε αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα. Σε σχέση με την Μ. Βρετανία, τις επόμενες 15 ημέρες θα παρακολουθούμε την κατάσταση στη χώρα. Εάν μέχρι τότε δεν εκδηλωθεί σοβαρό, επιδημιολογικά πρόβλημα η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στην κατηγορία Β. Εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να είναι ικανοποιητική θα μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία Α». 

Ο δρ Καραγιάννης ερωτήθηκε παράλληλα σχετικά με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τις πολλές ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού και αλλαγές σε διάφορες χώρες που είχαν επιτυχώς αναστείλει την πρώτη μετάδοση. Ο ίδιος απάντησε ότι στο παρόν στάδιο, για την περίπτωση της Κύπρου δεν το θεωρεί ανησυχητικό εφόσον η Κύπρος έχει ελέγξει την εγχώρια μετάδοση του ιού και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων βοήθησε και έδειξε ότι δεν υπήρξε μετάδοση που να παρεμποδίσει τα επόμενα στάδια των χαλαρώσεων.

«Επομένως, μέχρι στιγμής αυτή η σταθεροποίηση των δύο εβδομάδων μετά από κάθε χαλάρωση απεδείχθη ότι δεν μας προξένησε ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιες χώρες του εξωτερικού προχώρησαν στη χαλάρωση των μέτρων πριν σταθεροποιήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα. Αντί να εφαρμόσουν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προχώρησαν πιο θαρραλέα σε άρση μέτρων τα οποία μάλιστα ίσως να ήταν επικίνδυνα για ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ν’ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των πολλαπλών κρουσμάτων ημερησίως και ν’ αναγκάζονται να προβαίνουν σε τοπικά lockdown ή lockdown σε μεγάλο αριθμό μεγαλουπόλεων όπως π.χ. της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Πάντως ο δρ Καραγιάννης εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το πρώτο επιδημικό κύμα δεν έχει κοπάσει σε πολλές χώρες. 

«Εμένα με ανησυχεί ότι δεν κόπασε το πρώτο επιδημικό κύμα σε πολλές χώρες που σημαίνει ότι ο ιός διατηρείται και μεταδίδεται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με εξάρσεις που να θέσουν πάλι τις οικονομίες χωρών σε δύσκολες ατραπούς. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εάν θα κοπάσει. Θεωρώ ότι ήρθε για να μείνει και δεν μπορεί να προβλεφθεί ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί μένοντας. Είτε θα βλέπουμε μικροεξάρσεις ή θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πανδημικό κύμα».

Η διασπορά του ιού μέσω του αέρα

Σχολιάζοντας το θέμα της μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα, το οποίο έθιξαν πρόσφατα επιστήμονες, ο δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι η κύρια μετάδοση του ιού γίνεται μέσω μικροσταγονίδιων με στενή επαφή γι’ αυτό συστήνεται η απόσταση των δύο μέτρων.

«Υπάρχει όμως μία πιθανότητα όπως μιλά κάποιος κι εκπέμπει πολύ μικρά σταγονίδια να μεταφερθούν και να παραμείνουν εντός του χώρου με αποτέλεσμα κάποιο άτομο να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η κύρια οδός μετάδοσης του ιού. Ναι μεν υπάρχει κίνδυνος αλλά είναι μειωμένος σε ποσοστό 20%».

Σε ότι αφορά σε ένα άμεσα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Καραγιάννης εξηγεί ότι για έναν τέτοιο ιό, η παραγωγή εμβολίου δεν αποτελεί πρόβλημα από την άποψη ότι ο ιός δεν μεταλλάσσει την πρωτεϊνη που χρησιμοποιεί για να δεσμεύσει το κύτταρο στο αναπνευστικό σύστημα.

«Επομένως ένα εμβόλιο είναι δυνατό. Εκείνο που θέλουν οι κλινικές μελέτες να αποδείξουν είναι ότι τα διάφορα εμβόλια που χρησιμοποιούνται οδηγούν στην παραγωγή των αντισωμάτων, αυτά οδηγούν στην εξουδετέρωση του ιού και αποτρέπουν τη μόλυνση των κυττάρων και ότι δεν είναι παροδικά αλλά διαρκείας τουλάχιστον περισσότερο του ενός έτους. Γι’ αυτό δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά δεδομένα. Υπάρχουν μελέτες που δεικνύουν ότι οι ασυμπτωματικοί ίσως να μην παράγουν καν αντισώματα ή να μην είναι ανιχνεύσιμα ενώ υψηλές ποσότητες εξουδετερωτικών αντισωμάτων ανιχνεύονται σε αυτούς που νόσησαν βαριά. Πάλι όμως δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκούν αυτά τα αντισώματα. Επομένως ένα εμβόλιο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να αποτρέπει τη μόλυνση στο πρώτο στάδιο και δεύτερο η ανοσία που προκαλεί να είναι τέτοια που να μην χρειάζεται να εμβολιάζεται κάποιος π.χ κάθε έξι μήνες. Από άλλους κορωνοϊούς η εμπειρία δείχνει ότι έχουν αυτή την τάση δηλαδή να μην διαρκούν μακροχρόνια», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση