ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σπριντ εμβολιασμών εναντίον των νέων μεταλλάξεων του ιού

Η βρετανική και η ινδική προκαλούν προβληματισμό στις αρχές ενόψει και της αύξησης τουριστών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Υπό άλλες περιστάσεις, η φθίνουσα πορεία που συνεχίζουν να καταγράφουν οι ημερήσιοι επιδημιολογικοί δείκτες θα προκαλούσε ευφορία. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ανησυχίες που εκφράζονται για δυο παραλλαγές του ιού, θέτουν τις υγειονομικές αρχές της Κύπρου σε αυξημένη επιφυλακή. Οι προειδοποιήσεις, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), για τη συμπεριφορά του βρετανικού και το ινδικού στελέχους, έχουν οδηγήσει σε λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την επιθετική μεταδοτικότητα και τη σοβαρή νόσηση που προκαλούν ιδιαίτερα σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, οι δυο συγκεκριμένες παραλλαγές του στελέχους του ιού, στρέφουν την προσοχή προς δυο κατευθύνσεις.

Πρώτον, στην εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού, μέχρι τέλος του μήνα και δεύτερον στην αύξηση των ελέγχων, κυρίως στις πύλες εισόδου της Κύπρου. Η δημόσια παρέμβαση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, την περασμένη Δευτέρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με την εξέλιξη της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τις προειδοποιήσεις που εκφράζονται. «Ο υπερβολικός εφησυχασμός είναι αυτή την περίοδο ο μεγαλύτερος εχθρός μας στη μάχη που εξακολουθούμε να δίνουμε ενάντια στον ιό και μπορεί να φέρει ανατροπή στην επιδημιολογική εικόνα και καθυστέρηση στην ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα», ήταν το μήνυμα του υπουργού Υγείας σε μια προσπάθεια άσκησης πιέσεων στο κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο.

Καμπάνια για νέους

Το τι ανησυχεί τελευταία το ΥΠ.ΥΓ αποκαλύπτεται μέσα από τις ημερήσιες ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας και ειδικότερα των μεταλλάξεων του ιού. Η προσοχή των υγειονομικών υπηρεσιών στρέφεται προς τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, που δεν έχουν εμβολιαστεί και στον απόηχο των προειδοποιήσεων ότι αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες στις δυο μεταλλάξεις του ιού. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθίσταται επιτακτική ανάγκη στη γενικότερη προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής ασπίδας ανοσίας από τον ιό. Στην προσπάθεια αυτή δυο είναι τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί. Πρώτο, το άνοιγμα της εμβολιαστικής πύλης για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο προκειμένου να εξαντληθούν τα προσφερόμενα ραντεβού για ηλικίες από 18 και άνω. Τα επίσημα δεδομένα του ΥΠ.ΥΓ δείχνουν πως το ποσοστό εμβολιασθέντων τουλάχιστον με την πρώτη δόση είναι σε υψηλό ποσοστό στα άτομα 70 ετών και άνω, ενώ με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων 40-49, 50-59 και 60-69. Επιπλέον, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται την τελευταία εβδομάδα στην ηλικιακή ομάδα των 30-39. Χαμηλό και σε σταθερή πορεία παραμένει, ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον την πρώτη δόση στις ηλικίες 18-29 ετών. Το δεύτερο μέτρο αφορά την έναρξη διαφημιστικής καμπάνιας τις επόμενες μέρες με στόχο το νεαρό κομμάτι του πληθυσμού. Για την καμπάνια δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες παρά μόνο ότι θα εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, σε σημεία που συχνάζουν νεαρά άτομα.

Σφίγγουν οι έλεγχοι

Παράλληλα με τις προσπάθειες επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται στα δυο αεροδρόμια της Κύπρου και στις αφίξεις επιβατών που λόγω καλοκαιριού αναμένεται να είναι αυξημένη. Την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου προτείνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), που καλεί τα κράτη να εφαρμόσουν μέτρα που να περιορίζουν το ενδεχόμενο της διασποράς. Στο πνεύμα αυτό, το ΥΠ.ΥΓ διαφοροποίησε το πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων ακόμα και για επιβάτες από χώρες που είναι στην πράσινη κατηγορία. Αν και συνεχίζει να μην αποτελεί προϋπόθεση εισόδου στην Κύπρο η διενέργεια τεστ, οι επιβάτες από χώρες που είναι στην πράσινη κατηγορίας θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ακόμα και αν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Stop από Ινδία

Παράλληλα με την αύξηση των ελέγχων, το ΥΠ.ΥΓ απαγορεύει τις αφίξεις επιβατών από την Ινδία αναστέλλοντας τις προϋποθέσεις εισόδου που ίσχυαν. Συγκεκριμένα, λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που προκαλεί η ινδική μετάλλαξη, τα μέτρα που ισχύουν για επιβάτες από Ινδία είναι:

-Απαγορεύεται η είσοδος προσώπων, τα οποία κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή τους διέμειναν ή διήλθαν από το έδαφος της Ινδίας, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν σε ισχύ άδεια εισόδου ή/και άδεια διαμονής στην Κύπρο. Εξαίρεση αποτελούν οι Κύπριοι πολίτες, οι πολίτες χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ και οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν αποκλειστικά μόνιμη κατοικία στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.

-Οι επιβάτες που συγκαταλέγονται στις εξαιρέσεις εισόδου θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό από ένα PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν την αναχώρηση.

-Τα άτομα που εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα, όπου παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημέρων από την ημερομηνία άφιξής τους και υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση και αποδεσμεύονται από τον υποχρεωτικό περιορισμό εφόσον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ECDC

Αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες επιδημιολογικής κατάταξης των χωρών, Πράσινη, Πορτοκαλί, Κόκκινη και Γκρίζα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Απαραίτητες προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα είναι: η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού (ολοκλήρωση εμβολιαστικού σχήματος) και αφού παρέλθουν δύο εβδομάδες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης, είτε η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος από PCR τεστ. Για τις χώρες που είναι στην Πορτοκαλί κατηγορία, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν κατά την άφιξή τους πιστοποιητικό από ένα PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Για τις χώρες που είναι στην Κόκκινη κατηγορία οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά από δύο PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τις δειγματοληψίες να έχουν πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών. Τα άτομα οφείλουν να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του δεύτερου τεστ. Για τους επιβάτες της Γκρίζας κατηγορίας, με εξαίρεση όσους προέρχονται από Ινδία, πιστοποιητικά από δύο PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τις δειγματοληψίες να έχουν πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών. Τα άτομα υποχρεούνται να παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό ή απομόνωση 14 ημέρων ή 7 ημέρων εφόσον υποβληθούν ξανά σε PCR τεστ την 7η ημέρα με αρνητικό αποτέλεσμα.

ENTYΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X