ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στ. Κυριακίδου: Σημαντικό βήμα η αδειοδότηση της ρεμδεσιβίρης

Σημαντικό στόχο αποτελεί και η διάθεση του εμβολίου σε όλα τα κράτη-μέλη, μόλις είναι έτοιμο

Στην διάθεση των πολιτών έθεσαν εαυτούς το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιουλίου η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μέσω μιας συζήτησης η οποία προβλήθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Τόσο η Επίτροπος όσο και ο Υπουργός εξήραν τις θυσίες των Κυπρίων πολιτών ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και μίλησαν για την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων, καθώς και των φαρμάκων. Στέλλα Κυριακίδου και Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησαν και σε ερωτήσεις πολιτών σε σχέση με θέματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως είναι η επαναλειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο.

Στις εισαγωγικές τους τοποθετήσεις και οι δύο έκαναν λόγο για την επικοινωνία και την συνεργασία που υπήρχε μεταξύ τους -και εξακολουθεί να υπάρχει- όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισαν αμφότεροι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας. Όπως είπε η κα Κυριακίδου, το μέγεθος της Κύπρου συνέβαλε ώστε ο ιός να περιοριστεί άμεσα, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και εις βάρος μας. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Υπουργός με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του, αλλά και οι πολίτες με τις θυσίες τους, κατάφεραν να θωρακίσουν την Κύπρο.

Ο κ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πλέον στρέφουμε την προσοχή μας στα επόμενα βήματα και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Ε.Ε.. Για να έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα, πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσω ενός κοινού φορέα. Η Ε.Ε., είπε, θα μελετήσει και θα καταρτίσει κατάλογο τρίτων χωρών απ’ όπου θα μπορεί να δέχεται τουρίστες. Πλέον, πρόσθεσε, εν όψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξασφάλιση αναλωσίμων και αντιδραστηρίων για την συνέχιση της πραγματοποίησης των τεστ. Στόχος, επίσης, είναι η στήριξη της ανάπτυξης εμβολίου και του μηχανισμού διασφάλισής του για τα κράτη-μέλη, με το ποσό των 2,7 δισ. να διατίθεται για αυτή την προσπάθεια. Ως Κύπρος, κατέληξε ο Υπουργός, στηρίζουμε απερίφραστα όλες τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επάρκεια ρεμδεσιβίρης

Σε ερώτηση της «Κ» σε σχέση με το φάρμακο ρεμδεσιβίρη το οποίο πρόσφατα έλαβε άδεια για χορήγηση σε ασθενείς με COVID-19, η κα Κυριακίδου ανέφερε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Η Επίτροπος, ωστόσο, δεν θέλησε να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την παραγωγή και την εξασφάλιση ποσοτήτων για τα κράτη-μέλη, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία παρασκευής της ρεμδεσιβίρης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται μέχρι στιγμής η διαδικασία για την παρασκευή και εξασφάλιση εμβολίου, η κα Κυριακίδου επανέλαβε ότι υπάρχει μια προσπάθεια μέσα από συμφωνίες προαγοράς για να στηριχθούν οι εταιρείες παραγωγής, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους στις εταιρείες. Ο στόχος είναι όπως το εμβόλιο διατεθεί σε όλα τα κράτη-μέλη όταν είναι διαθέσιμο, είπε η Επίτροπος.

Παραπληροφόρηση

Με αφορμή ερώτηση πολίτη, σε σχέση με το θέμα της παραπληροφόρησης που παρατηρήθηκε και τις αναφορές στο 5G, ακόμα και στο μικροτσίπ, η κα Κυριακίδου είπε ότι «παρατηρούσαμε εξ αρχής ένα τεράστιο κύμα που στηρίζεται σε παραπληροφόρηση και που οδηγεί τους πολίτες στο να μη λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για την δική τους προστασίας». Πρόσθεσε ότι «στηρίξαμε τις αποφάσεις μας για προστασία και κοινωνική αποστασιοποίηση σε επιστημονικά στοιχεία, τεκμηριωμένα στοιχεία από το ECDC. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αντιθέτως μάλιστα. Δεν υπάρχει επιστημονική μαρτυρία ότι οφείλεται στο 5G. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για νέο ιό, για τον οποίο συνεχώς μαθαίνουμε. Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε την παραπληροφόρηση. Είχα συνάντηση με το Twitter και αυτή τη βδομάδα θα συναντηθώ με το FB», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Επαναλειτουργία σχολείων

Απαντώντας σε ερώτηση πολίτη για την επαναλειτουργία των σχολείων, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι ο στόχος είναι η πλήρης επαναλειτουργία τους τον Σεπτέμβριο και κάποια χαλάρωση ως προς τον αριθμό των ατόμων στις τάξεις. Ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούνται μέτρα υγιεινής.

Επαφές με Βρετανία

Ακόμα μια σημαντική ερώτηση προς την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου ήταν αυτή που αφορούσε στην διαβούλευση με το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την παρασκευή εμβολίου, καθώς και τον βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκεται η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η κα Κυριακίδου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει στρατηγική για βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο αποφυγής δεύτερου κύματος, μέσω του εντοπισμού και απομόνωσης των περιστατικών. Ωστόσο, ήδη με τους Υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών γίνονται συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουν τα κράτη-μέλη όταν παρατηρούνται κρούσματα και εξάρσεις. Εντοπισμός, απομόνωση και ιχνηλάτηση, είναι ο τρόπος που πρέπει να δράσουμε, ανέφερε εμφατικά. Παράλληλα, η ίδια έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με ECDC και ακολούθως ενημερώνει τους Υπουργούς.

Παρά το ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του COVID-19, η κα Κυριακίδου είπε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διστακτικότητα για τον εμβολιασμό γενικότερα. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι τα εμβόλια προστατεύουν και πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την διστακτικότητα των πολιτών, όταν θα βρεθεί το εμβόλιο για την COVID-19. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά, τόνισε.

Ενδιαφέρον για μελέτες

Ακόμα μια σημαντική πτυχή της έρευνας που γίνεται σε σχέση με την πανδημία, είναι οι έρευνες που γίνονται και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται. Ενώπιόν του, είπε ο κ. Ιωάννου, έχει αιτήματα από πανεπιστήμια για πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Μάλιστα, τα δεδομένα επαναπατρισθέντων που καταχωρούνται στις βάσεις, έχουν παραχωρηθεί στην κα Κυριακίδου, κατόπιν αιτήματός της, είπε ο κ. Ιωάννου, για τους σκοπούς επιδημιολογικών μελετών. Μάλιστα, από τα στοιχεία που έλαβαν οι αρχές της Κύπρου, προκύπτει ότι αν όλοι μέσα σε αεροπλάνο φορούν μάσκα κατά το ταξίδι τους, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι ελάχιστες.

Με την σειρά της, η κα Κυριακίδου, είπε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σύσταση βάσης δεδομένων, ώστε να μπορούμε να έχουμε όλα τα δεδομένα, για να βρίσκονται στην διάθεση των ερευνητών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση