ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν σε τέσσερα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Ψεκασμοί την Πέμπτη στον Πεδιαίο ποταμό και Αγία Τριάδα Παραλιμνίου

ΚΥΠΕ

Αυξήθηκαν στα τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στις ελεύθερες περιοχές, με ορατό το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί και πέμπτο όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη (08/08). Αύξηση κρουσμάτων και στα κατεχόμενα.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο, όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται στην επαρχία Λευωσίας και αφορούν ηλικιωμένους άνδρες. Συστήνει επίσης πιστή προσοχή στα ατομικά μέτρα πρόληψης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν το κοινό ότι κατά την φετινή περίοδο μέχρι και σήμερα, 8 Αυγούστου 2019, έχουν καταγραφεί τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας. Επίσης, οι Ιατρικές Υπηρεσίες έχουν λάβει γνώση για αύξηση των κρουσμάτων στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Σημειώνεται ότι ένα περιστατικό νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ένα στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και δύο σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας, το ένα εξ αυτών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, πέμπτο περιστατικό στην περιοχή Αμμοχώστου βρίσκεται υπό διερεύνηση. Όλα τα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους άντρες.

Μέτρα που λαμβάνονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες:

Λόγω της φετινής πολυομβρίας και συνεπώς της αύξησης των εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών (στάσιμα νερά) και στο πλαίσια πρόληψης νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποιημένους ελέγχους και καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλους τους δημόσιους χώρους (ποταμούς, αργάκια, δεξαμενές, λίμνες, κλπ).
- Εκδόθηκε ενημερωτικό προς το κοινό έντυπο (Flyer), το οποίο έχει διανεμηθεί από τον Απρίλιο. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα τα οποία μπορεί να παρθούν σε ατομικό επίπεδο και να συμβάλουν στη μείωση των κουνουπιών. Έχει κοινοποιηθεί και στους Δήμους. Ήδη έχει γίνει σχετικό αίτημα στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο για επανεκτύπωσή του, ώστε να δοθούν και άλλες ποσότητες στους Δήμους.
- Έχει ετοιμαστεί ενημερωτικό φιλμάκι (διάρκειας 30 δευτερολέπτων) το οποίο προβάλλεται σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Υγειονομικών Υπηρεσιών και έχει δοθεί και στους Δήμους.
- Έχει ενημερωθεί το προσωπικό των Υγειονομικών Υπηρεσιών για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ώστε να είναι σε θέση να δίνει μια πρώτη ενημέρωση στο κοινό.
- Έχει γίνει διερεύνηση των 2 επιβεβαιωμένων περιστατικών (Στρόβολος και Παλλουριώτισα). Φαίνεται ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές των περιστατικών δεν υπάρχουν στάσιμα νερά (ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια) και ούτε έχει αναφερθεί ιδιαίτερη ενόχληση από τα κουνούπια. Εκτιμάται ότι η παρουσία των κουνουπιών στις περιοχές αυτές οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς (τεχνητές) μικροεστίες εκκόλαψης, όπως δοχεία συλλογής νερού, ανθοδοχεία, γλάστρες, ποτίστρες, τενεκεδάκια κλπ. Στις δύο αυτές περιοχές έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από τις Δημοτικές Αρχές για ενημέρωση του κοινού (από πόρτα σε πόρτα).
- Στις 8 Αυγούστου έχει γίνει εντατικός ψεκασμός (επιπρόσθετος με το ψεκασμό ρουτίνας) σε όλο τον Πεδιαίο Ποταμό από την Κοινότητα Ανάγια μέχρι και τη Νεκρή ΖΧώνη (πλησίον κεντρικών φυλακών). Σύμφωνα με τα ευρήματα φαίνεται ότι η κοίτη του ποταμού είναι ξερή στο μεγαλύτερο μέρος της ενώ σε κάποια σημείο όπου έχει εντοπιστεί νερό δεν υπήρχε εκκόλαψη κουνουπιών.
Ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας στο σπίτι:
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προτρέπουν το κοινό όπως ακολουθεί τα προληπτικά ατομικά μέτρα και μέτρα προστασίας στο σπίτι, τα οποία συνίστανται στα ακόλουθα και αφορούν κατά κύριο λόγο την προστασία από τα κουνούπια:
• Φορεί κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
• Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
• Λαμβάνει μέτρα προστασίας στο σπίτι όπως:

 Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
-Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
-Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
-Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
-Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.
-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
-Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
-Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
-Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
-Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν το κοινό ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, λόγω του ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά χρειάζεται ενδιάμεσος διαβιβαστής, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κουνούπι. Σημειώνεται και πάλι ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παίρνονται όλα τα απαραίτητα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από Ιό Δυτικού Νείλου πρέπει να ενημερώνεται η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στο τηλέφωνο 22 605 601 ή με φαξ στο 22 605 491.

Ψεκασμοί σε Λευκωσία και ελεύθερη Αμμόχωστο

Ψεκασμοί διενεργούνται την Πέμπτη (08/08) από συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών στον Πεδιαίο ποταμό για την εξάλειψη κουνουπιών, ύστερα από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας – στον Στρόβολο και Παλουριώτισσα. Το τρίτο κρούσμα σημειώθηκε στην περιοχή Αγίας Τριάδας Παραλιμνίου όπου κι εκεί διεξάγονται σήμερα ψεκασμοί από συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Γενικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τέσσερα κρούσματα ενώ πέμπτο περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε εργάτες σε όλο το μήκος του Πεδιαίου ποταμού όπου υπάρχουν μικρές συλλογές νερού. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε δεν φαίνεται να υπάρχει εκκόλαψη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι εργάτες θα ψεκάσουν τα νερά από την Ανάγεια μέχρι και τις φυλακές. Ενεργούμε και με συνεργείο σε συνεργασία με τον δήμο Παραλιμνίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχουν εκεί στάσιμα νερά παρά το γεγονός ότι έγινε πρόσφατα ψεκασμός τόσο από τις υπηρεσίες μας όσο και από τον δήμο».

Ο κ. Καρής είπε ότι έγινε διερεύνηση των δύο επιβεβαιωμένων περιστατικών του Στροβόλου και της Παλουριώτισσας. «Φαίνεται ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο άρα δεν υπάρχει σύνδεση. Στις κατοικίες των δύο προσβληθέντων δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στάσιμα νερά. Εκτιμάται ότι η παρουσία στην περιοχή εκεί των κουνουπιών οφείλεται κυρίως στις τεχνητές μικροεστίες εκκόλαψης κουνουπιών, όπως είναι τα δοχεία νερού, ανθοδοχεία, γλάστρες, ποτίστρες κ.λπ. Άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε μια εστία εκεί με αυξημένη παρουσία κουνουπιών».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τους δήμους για να ενημερώσουν τους δημότες τους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν στην κατοικία τους και πέριξ αυτής, για ό,τι αφορά τις εστίες εκκόλαψης κουνουπιών ενώ παράλληλα οι δήμοι εντατικοποίησαν τους ψεκασμούς στους δημόσιους χώρους.

Επίσης, όπως σημείωσε, εγκύκλιος στάλθηκε σε όλα τα επαρχιακά γραφεία για να είναι σε εγρήγορση και να εντατικοποιήσουν τους ψεκασμούς τους.

Όπως ανακοινώθηκε ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον Ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη με ΙΔΝ. Σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο για υποστηρικτική θεραπεία. Επίσης στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο έναντι του ΙΔΝ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση