ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην εποχή του ΓεΣΥ

Μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της Κύπρου - Ιστορική ματιά στο ΓεΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η 01/06/2019 είναι μια ημερομηνία σταθμός για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ξεκινά η 1η φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τόπου. Και ενώ οι σκέψεις για ένα Σχέδιο Υγείας ξεκίνησαν από την δεκαετία του '60 χρειάστηκαν 53 ολόκληρα χρόνια για την εφαρμογή του.

Γεγονός είναι και η παραδοχή από τους πλέον αρμόδιους για τα προβλήματα που θα προκύψουν ειδικά στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Προβλήματα που θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά του ΟΑΥ και ενδεχομένως να κρίνουν και την μετέπειτα πορεία του όλου εγχειρήματος. Τα όποια προβλήματα προκύψουν πρέπει να αντιμετωπιστούν μεθοδικά ώστε να μην «ξεχειλώσουν» τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το επιπλέον κόστος θα το επωμιστούν οι πολίτες.  

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή (31/05) ο Υπουργός Υγείας τόνιζε ότι, «προβλήματα και δυσκολίες θα υπάρξουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Το γνωρίζουμε και το αναμένουμε. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους, όταν και εφόσον προκύπτουν. Κάποια άλλα, έχουν μεν εντοπιστεί, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αντιμετωπιστούν».

Ποια είναι τα ουσιαστικά προβλήματα

Σε πρώτο στάδιο, η προσοχή των υπευθύνων εστιάζεται στο λογισμικό που θα τεθεί σε λειτουργία αύριο. Οι απαραίτητοι έλεγχοι που έγιναν δείχνουν ότι το σύστημα θα αντέξει την ενδεχόμενη υπερφόρτωση και ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες δυσλειτουργίες ως προς αυτό το κομμάτι. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την εξυπηρέτηση του κοινού αφού το επίπεδο εξοικείωσης με το λογισμικό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ένα άλλο γεγονός που φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό, είναι ο μικρός αριθμός ειδικών γιατρών που έχουν εγγραφεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Όπως πληροφορούμαστε από τον ΟΑΥ, θα υπάρξει αύξηση αφού σύντομα άλλοι 500 ειδικοί γιατροί συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών του δημοσίου θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το ΓεΣΥ

Έχουν εγγραφεί 510.000 δικαιούχοι

Έχουν συμβληθεί:

358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες

105 παιδίατροι

53 ειδικοί γιατροί

220 φαρμακεία

29 κλινικά εργαστήρια

Κατάλογος φαρμάκων, πέραν των 1000 σκευασμάτων

Ιστορική ματιά στο ΓεΣΥ

Η πρώτη αναφορά για την ανάγκη ενός συγκροτημένου Σχεδίου Δημόσιας Υγείας, όπως έχει καταγραφεί στα αρχεία του ΓΤΠ, ξεκινά από το 1962 επί υπουργού Υγείας του Τουρκοκύπριου Νιαζί Μανιέρα. Στις 23 Μαρτίου 1962 είχαν αφιχθεί στην Κύπρο δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί θεμάτων Δημόσιας Υγείας. Ουσιαστικά, όμως, η εκκίνηση του ΓεΣΥ δόθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τότε ζητήθηκε η συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο έκανε την πρώτη μελέτη. Από το 1966 ξεκινά μία μακρά περίοδος στο χρονικό εισαγωγής Σχεδίου Υγείας, με κύριο χαρακτηριστικό μελέτες, εκθέσεις και κοστολόγηση του σχεδίου, χωρίς κατάληξη.

Η δεύτερη μελέτη για το ίδιο θέμα έγινε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επί υπουργίας Μιχάλη Γλυκύ. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας μελέτης η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας. Ο συντάκτης της μελέτης διαπίστωνε ότι με τις συνθήκες της τότε εποχής θα έπρεπε να γίνει επανάσταση για την ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Ως προς το μοντέλο, επιλέγεται το σκανδιναβικό, συνδυασμός κρατικού και μη συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η τρίτη, αυτή τη φορά έκθεση, συντάσσεται το 1977 και προτείνει την εισαγωγή Σχεδίου Κοινωνικής Ασφάλισης Υγείας, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από το κράτος. Το 1980 ετοιμάζεται νέα έκθεση, αυτή τη φορά για το ύψος της εισφοράς που υπολογίζεται στο 6% του ασφαλιστέου εισοδήματος.

Το ΓεΣΥ από το 1960 στο σήμερα

1966: Μελέτη Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO)

1972: Μελέτη Dr R.F.Bridgman, συμβούλου του WHO

1977: Έκθεση H.O.Theile για Σχέδιο Κοινωνικής Ασφάλισης Υγείας

1980: Έκθεση Dr Detler Zoellner

1982: Εισηγήσεις από σύμβουλο του WHO

1988: Μελέτη οίκου Llewelyn-Davies Weeks

1991-1993: 4 μελέτες για το ΓεΣΥ

1996: Κοστολόγηση ΓεΣΥ

2001: Ψήφιση βασικού νόμου για το ΓεΣΥ

2003: Οικονομική μελέτη Dr Hsiao
Έναρξη λειτουργίας εργασιών ΟΑΥ

2006: Στρατηγική εφαρμογής του ΓεΣΥ των McKinsey

2007: Έναρξη υλοποίησης της Στρατηγικής των McKinsey
Κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου του ΓεΣΥ στη Βουλή

2008: Αναλογιστική μελέτη των Mercer

2009: Έναρξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου για το Σύστημα Πληροφορικής

2011: Αντιμετώπιση προκλήσεων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ

2012: Λήψη απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Η ψήφιση από τη Βουλή, στις 16η Ιουνίου 2017, των δυο νομοσχεδίων και των κανονισμών βάζει το ΓεΣΥ σε διαδικασία υλοποίησης. Ένας οδικός χάρτης που θα έχει ως κατάληξη το 2020 όταν το ΓεΣΥ θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Πριν από το τέλος του χρόνου, δόθηκε η έγκριση των υπολοίπων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, δηλαδή, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, της ηλεκτρονικής υγείας και των πανεπιστημιακών κλινικών.

Σταδιακή υλοποίηση του λογισμικού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που υπεγράφη πριν από δύο εβδομάδες.

Έναρξη λειτουργίας του αυτόνομου οργανισμού του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, αρχές του 2018, που θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των υπηρεσιών υγείας του Δημοσίου.

Λειτουργία του λογισμικού, περί τα μέσα του 2018, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή εισαγωγή πτυχών του ΓεΣΥ.

-Εάν δεν συμβεί οτιδήποτε άλλο νωρίτερα υλοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας εντός του 2018 με την έκδοση κάρτας υγείας σε κάθε πολίτη.

Λειτουργία μέσα στο 2018 του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Υλοποίηση των πτυχών της νομοθεσίας για τις πανεπιστημιακές κλινικές που θα επιτρέψει, επιτέλους, την αγαστή συνεργασία μεταξύ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ή άλλων δημόσιων νοσοκομείων.

Εισαγωγή της εξω-νοσοκομειακής πλευράς του ΓεΣΥ. Γενικοί γιατροί, ειδικοί γιατροί, εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικές εξετάσεις πριν από την πρώτη Ιουνίου του 2019.

Εισαγωγή του ΓεΣΥ στην πλήρη διάταξή του, περιλαμβανομένης και της ενδονοσοκομειακής, μέχρι την πρώτη Ιουνίου 2020.

Καταβολή εισφορών για το ΓεΣΥ από τον Μάρτιο του 2019, όχι στο πλήρες ποσοστό, για να καλύψουν την εξωνοσοκομειακή, και στην πλήρη διάταξή τους δηλαδή στο ποσοστό 2,7% με 2,9% την πρώτη Μαρτίου του 2020.

1η Ιουνίου: Εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση