ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλούρης: Θα φταίει η Βουλή αν δεν πετύχει το ΓεΣΥ

Ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στην Βουλή, παρουσία του Υπ. Υγείας

Διευρυμένη, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, και πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, καθώς και των οργανισμών ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ και αντιπροσωπιών των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 20/12. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στην εισαγωγική του δήλωση, η Βουλή θα φέρει ευθύνη αν δεν πετύχει το ΓεΣΥ.

Σκοπός της σημερινής σύσκεψης, ανέφερε, είναι η στήριξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ και η ανασκόπησή της μέχρι σήμερα πορείας του. Πρόσθεσε ότι η Βουλή ολοκλήρωσε ένα πολύ δύσκολο έργο, αυτό της μελέτης και ψήφισης του νόμου για το ΓεΣΥ θεσμικά, διά της Επιτροπής Υγείας και έχει αποφασίσει ότι ανά τρίμηνο θα εξετάζει και θα συζητά θέματα που το αφορούν. Σκοπός των ελέγχων είναι η Βουλή να παραμένει κοντά σε τυχόν προβλήματα, λάθη και παραλείψεις, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει έγκαιρα. Αν πάει κάτι λάθος, η Βουλή, κατά την προσωπική μου άποψη, σημείωσε, θα φέρει ευθύνη.

Τέλος, ανέφερε ότι η σημερινή σύσκεψη στοχεύει στην ενίσχυση της λειτουργίας του Συστήματος και στην εν εξελίξει μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας. Όσον αφορά την νομοθεσία για το ΓεΣΥ, προβλέπει ποιοι έχουν την ευθύνη της εφαρμογής του και ποιοι έχουν τον έλεγχο.

Δηλώσεις:

Υπουργός Υγείας: Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Βουλής, για την πρωτοβουλία του να οργανώσει αυτή την συνεδρία. Με ικανοποίηση άκουσα την δέσμευση των πλείστων εκ των παρευρισκομένων για να μην προβούν σε αλλαγές στην φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ξεκίνησε με πολύ λιγότερα προβλήματα. Σε μελλοντική συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, θα κατατεθεί πλάνο δράσης για το θέμα των πιθανών καταχρήσεων. Ως ουδέν αναληθέστερον χαρακτήρισε το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ΓεΣΥ εξαιτίας των καταχρήσεων, κάνοντας αναφορά στον σφαιρικό προϋπολογισμό. Η πρόθεση όλων είναι η συνεργασία και αυτό για το Υπ. Υγείας είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο κος Ιωάννου.

Συλλούρης: Δεν τέθηκε θέμα για αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής, γι’ αυτό συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να συνεχίσει. Θα δούμε τα θέμα της δημιυργίας πρωτοκόλλων, θα δοθούν περισσότερα εργαλεία στους ιθύνοντες. Θα ήταν παντελής αδιαφορία αν η Βουλή παρέμενε μόνο στην ιδρυτική πράξη και στον τυπικό έλεγχο. Γι’ αυτό η Βουλή προχώρησε στον διάλογο με τους αρμόδιους, ενώ με την σημερινή σύσκεψη έχει ενισχυθεί η παρουσία της. Σε περίπτωση σκανδαλωδών συμπεριφορών και διασπάθισης, θα υπάρξει σκληρή αντιμετώπιση.

Κ. Κωνσταντίνου (Πρ. Επιτροπής Υγείας): Μέσα από τον διάλογο και τοποθετήσεις, ανελήφθη η δέσμευση όπως τα προβλήματα επιλυθούν. Από πλευράς Βουλής, υπάρχουν ζητήματα όπως αυτό των Πρωτοκόλλων, που θα έρθει ενώπιον της Επιτροπής Υγείας. Ευελπιστούμε ότι θα έχει αίσιο τέλος και το θέμα της ένταξης στο ΓεΣΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Λιλλήκας: Δεν είμαι σίγουρος αν η σημερινή συνεδρία έχει πετύχει τον στόχο της λήψης πολιτικών αποφάσεων, που θα επιλύσουν προβλήματα του ΓεΣΥ. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα είδος δικαστηρίου ή ελέγχου, για ένα σύστημα μόλις 6 μηνών. Οι απόψεις κυμάνθηκαν σε ύφος ότι πριν είχαμε ένα τέλειο σύστημα και το καταστρέψαμε για να σχηματίσουμε το ΓεΣΥ. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, αλλά μετά από μισό αιώνα που πετύχαμε την εφαρμογή του, πνιγήκαμε σε ένα ποτήρι νερό για τα προβλήματά του. Προβλήματα όπως οι υπερβολικές αμοιβές γιατρών και η κατάχρηση εξουσίας, πρέπει να επιλυθούν με αυστηρότητα από τον ΟΑΥ, ακόμα και με την αποβολή τους από το σύστημα. Αν πρέπει κάπου να κριθεί η Κυβέρνηση, είναι στο θέμα της αποτυχίας αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων. Γενικότερα, όμως, δεν πρέπει να έχουμε μηδενιστική προσέγγιση για μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση.

Αβέρωφ: Σήμερα ξεκίνησε μια σωστή και χωρίς ταμπού συζήτηση για την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των πολιτών από ιδρύσεως της ΚΔ. Δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν για αλλαγή φιλοσοφίας του συστήματος. Αυτή η κατάκτηση θα πρέπει να συνεχιστεί για δεκαετίες, οφείλουμε κάποια προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, να τα επιλύσουμε, πάντα για το καλό των ασθενών. Δεν κάναμε το σύστημα για την εξυπηρέτηση κάποιων, αλλά για το σύνολο. Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να υποχρεώνουμε τους συμβαλλόμενους να προσφέρουν τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Δεν μπορεί οι απολαβές των προσωπικών ιατρών να εξαρτώνται από τον αριθμό των εγγραφών τους, αλλά από τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρέτησε. Σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δηλώνει ότι για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, πρέπει να αυτονομηθούν. Δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αν δεν υπάρξει αυτονόμηση.

Θα πρέπει να υπάρχει σωστός έλεγχος των δαπανών, το ποσό που καλούνται να πληρώνουν εργοδότες και εργοδοτούμενοι, ίσως το δούμε τα επόμενα χρόνια να διπλασιάζεται.

Αν ο ΟΑΥ δεν συμπεριέλαβε στην νομοθεσία την καταλληλότητα του ιατρείου και του προσωπικού που στελεχώνει τα ιατρείο, κακώς δεν το έχει κάνει.

Λουκαΐδης: Πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το ΓεΣΥ, λόγω του ότι βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα της Υγείας. Οι συνήθεις ύποπτοι δεν βρήκαν έναν καλό λόγο να πουν, αλλά στάθηκαν στην κριτική. Η σημερινή σύσκεψη ανέδειξε τα ζητήματα και οι προκλήσεις που υπάρχουν για το ΓεΣΥ. Η αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν έχει προχωρήσει και καλώ εκ μέρους του ΑΚΕΛ να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η προσπάθεια που γίνεται. Χωρίς έναν δυνατό δημόσιο τομέα υγείας, η μεταρρύθμιση θα καταρρεύσει.

Σιζόπουλος: Για ακόμα διαπιστώσαμε ότι ακούσαμε μόνο διαπιστώσεις, πληθώρα αριθμό και στοιχείων, αλλά δεν ακούσαμε τα προβλήματα, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Αυτή η στάση προσδιορίζει ότι δεν υπάρχει διάθεση κινήσεων προς την σωστή κατεύθυνση. Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, με αποσυμφόρηση, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ δεν έχει γίνει η ολοκλήρωση της αυτονόμησής τους. Η ποιότητα της περίθαλψης, παρά τις φορολογίες που έχουν επιβληθεί, έχει υποβαθμιστεί, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σεβασμός στα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη.
Αυτοί που συμβάλλουν στο μεγάλο φαγοπότι, είναι το ΥΠΥΓ, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, οι ίδιοι που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής του.

Περδίκης: Το ΓεΣΥ προχωρά και ξεπερνά και το τελευταίο εμπόδιο, την ένταξη και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αυτοί που έλεγαν ότι σε 6 μήνες θα κατέρρεε, κινητοποιούνται και το παίζουν μετά Χριστόν προφήτες. Δηλαδή, να προκαλέσουν με εισηγήσεις τους την κατάρρευσή του. Διαπιστώνουμε προβλήματα, ελλείψεις, καταχρήσεις, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο και θα στηρίξουμε τον Υπουργό και τον ΟΑΥ, ώστε να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ΓεΣΥ και την επίλυση των προβλημάτων.

Γ. Παπαδόπουλος: Ως Αλληλεγγύη δηλώσαμε αρκετές φορές την στήριξή μας στο ΓεΣΥ. Δεν είμαστε εναντίον της όλης φιλοσοφίας του, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και αδυναμίες. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αυτονόμηση και αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς υπάρχουν προβλήματα, όπως στις κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και υποστελέχωσης και ελλείψεων φαρμάκων και αναλωσίμων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης. Όπως είπε, είναι σημαντικότερη η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όσες συμφωνίες και αν γίνουν με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Μουσιούττας: Ως ΔΗΚΟ, παραμένουμε στην θέση μας ότι οι βασικοί πυλώνες του ΓεΣΥ πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρισκάρουμε εμβολιασμούς που θα προκαλέσουν προβλήματα. Χρειάζεται περισσότερη εποπτεία και έλεγχος, ώστε τα χρήματα που δαπανώνται να είναι όσα τα απαραίτητα. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί το σύνολο της μεταρρύθμισης στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X