ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνδέεται η COVID-19 με το νέο σύνδρομο

Ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες προς τους παιδιάτρους, επιβεβαιώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πιθανή συσχέτιση

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται, πλέον, μετά και τις παραινέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι παιδίατροι ανά την υφήλιο, εξαιτίας του πολυοργανικού υπερφλεγνομώδους συνδρόμου το οποίο έκανε την εμφάνισή του παράλληλα με την νόσο COVID-19. Μάλιστα, ο ΠΟΥ, με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα, αναφέρει ότι πιθανώς το πρωτοφανές, αλλά και σπάνιο, συνάμα, σύνδρομο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, συνδέεται με την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Παράλληλα, σύμφωνα με τους παιδίατρους, το σύνδρομο μοιάζει στα αρχικά στάδια της εκδήλωσής του, με την νόσο του Kawasaki, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάγνωση. Ωστόσο, η Κύπρος, όπως αναφέρει στην «Κ» η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την COVID-19, Δρ Μαρία Κολιού, φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει από το σύνδρομο αυτό λόγω της αναλογίας του πληθυσμού. Η γιατρός, μάλιστα, καθησυχάζει, εξηγώντας ότι, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εμφάνιση του συνδρόμου, υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τα παιδιά.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαΐου, ο Επιστημονικός Διεθυντής ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, Δρ Μάριος Λοΐζου, σε σχέση με το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο ομοιάζει με τη νόσο Kawasaki και το οποίο έχει παρατηρηθεί σε παιδιά και εφήβους, ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες προς τους παιδιάτρους, επιβεβαιώνοντας και το γεγονός ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πιθανή συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με τη νόσο COVID-19. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ταυτόχρονα, ένα προκαταρκτικό ορισμό του συνδρόμου -«Παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων που συνδέεται ενδεχομένως με την COVID-19»- και κυκλοφόρησε ειδικό έντυπο αναφοράς για καταγραφή ύποπτων κρουσμάτων. Κάλεσε τους παιδιάτρους σε όλο τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση για να καταστεί δυνατή η κατανόηση του συνδρόμου το συντομότερο δυνατόν και να διαπιστωθεί η αιτία της συσχέτισής του με τη νόσο COVID-19.

Παγκόσμια ανησυχία

Η εμφάνιση του πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου σε χώρες του εξωτερικού στις οποίες είχε σημειωθεί μια μεγάλη έξαρση της πανδημίας της νόσου COVID-19 στο πρόσφατο παρελθόν, θορύβησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις υγειονομικές αρχές παγκόσμια. Το «καμπανάκι» ήχησε πρώτα στην Βρετανία στα τέλη Απριλίου, ενώ παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία. Μάλιστα, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι: ένα 5χρονο παιδί στην Νέα Υόρκη, ένας 14χρονος έφηβος στο Λονδίνο και ένα 9χρονο παιδί στην Γαλλία. Μάλιστα, ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο θάνατος στην Γαλλία επήλθε μετά από εγκεφαλικές βλάβες, έπειτα από καρδιακή προσβολή. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη το παιδί έδειξαν ότι «είχε έρθει σε επαφή» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε αναπτύξει τα συμπτώματα της Covid-19.

Σύνδρομο και COVID-19

Όπως εξήγησε στην «Κ» η Δρ Μαρία Κολιού, το νέο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο ομοιάζει με την νόσο Kawasaki, στα αρχικά στάδια, αλλά οδηγεί τα παιδιά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς εξελίσσεται πολύ πιο επιθετικά. Τόσο στην περίπτωση της νόσου Kawasaki, όσο και σε αυτή του νέου συνδρόμου, οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως ψηλό πυρετό, κόκκινα και σκασμένα χείλη, κόκκινα μάτια, εξάνθημα, φουσκωμένα χέρια και λεμφαδένες στον τράχηλο. Στην περίπτωση ενός ασθενούς με την νόσο Kawasaki, μπορεί ακόμα και να μην χορηγηθεί θεραπεία, αλλά αυτός να ιαθεί πλήρως, αν και σε ένα ποσοστό περίπου 25% των ασθενών ίσως παραμείνει κάποιο πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.

Όταν ένα παιδί προσβληθεί από το νέο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, στα αρχικά στάδια –όχι σε όλες τις περιπτώσεις- εμφανίζει συμπτώματα όπως της νόσου Kawasaki. Όπως είπε η Δρ Κολιού, όμως, το νέο σύνδρομο έχει το χαρακτηριστικό να εξελίσσεται σε μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση, η οποία προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια και οδηγεί τους ασθενείς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Αν και στα αρχικά στάδια της εμφάνισης του επικίνδυνου νέου συνδρόμου γίνονταν κάποιες υποθέσεις ότι μόνο χρονική είναι η συσχέτισή του με την νόσο COVID-19, πλέον, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός διαδραματίζει κάποιου είδους ρόλο. Προς το παρόν, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα ως προς τον ρόλο του νέου κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν κάποιες βάσιμες υποψίες. Αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είπε η Δρ Κολιού, είναι ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί προβλήματα στους ενήλικες: η υπερέκκριση φλεγμονωδών ουσιών στους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Με την σειρά της, στην νόσοKawasaki πάλι παρατηρείται η υπερέκκριση φλεγμονωδών ουσιών, αλλά όχι στον βαθμό της COVID-19, εξήγησε η Δρ Κολιού, ενώ και στην περίπτωση του συνδρόμου ο μηχανισμός είναι παρόμοιος. Αυτό έχει ως συνέπεια την καταστροφή διαφόρων ζωτικών οργάνων των παιδιών τα οποία προσβάλλονται από αυτό. Μάλιστα, η γιατρός εξήγησε ότι η COVID-19 αποτελεί προϋπόθεση για την εκδήλωση του συνδρόμου, δηλαδή, είτε να νοσεί παράλληλα, είτε να έχει νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ φαίνεται ότι το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά την ανάρρωση από την COVID-19.

Ενθαρρυντικά τα δεδομένα για την Κύπρο

Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες διεθνώς πλέον πιστεύουν ότι υπάρχει συσχέτιση του νέου κορωνοϊού με την εμφάνιση του πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου, ωστόσο για την χώρα μας τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 0 μέχρι 17 ετών, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέρχονται μόλις στο 6% των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ασθενείς αυτών των ηλικιών νόσησαν πολύ ήπια. Επίσης, όπως είπε η Δρ Κολιού, πρόκειται για μια πολύ σπάνια εξέλιξη της υγείας των παιδιών που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19, ενώ παράλληλα υπάρχουν και διάφορες θεραπείες κατά του συνδρόμου. Γνωρίζουμε ποια θα είναι η οδός που θα ακολουθήσουμε, αν ξεφύγει η κατάσταση, είπε η Δρ Κολιού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης εξαιτίας του συνδρόμου, ενδεχομένως ο οργανισμός ενός ασθενούς να μην ανταποκριθεί στην θεραπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση