ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συντονίζονται για να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης

Ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού στην κοινότητα ξεπέρασε το 1, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα

Η ανοδική πορεία που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 και οι αλυσίδες μετάδοσης που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές, σήμαναν συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας και στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου κάποια από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας παρακάθισαν σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, λαμβάνοντας ορισμένες αποφάσεις και καταλήγοντας σε εισηγήσεις οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής 31 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως όλα δείχνουν, έχουν καταλήξει όλοι σε συγκεκριμένες αποφάσεις, ενώ άλλες θα ξεκαθαρίσουν μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό και όλες θα ανακοινωθούν στην δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραχωρήσει ο Υπουργός Υγείας.

Τα επικρατέστερα μέτρα

Οι απόψεις που εκφράζονται από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας τις τελευταίες ώρες συνηγορούν προς την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό. Η άποψη που εκφράζεται εκ μέρους των επιστημόνων είναι το ότι θα καταστεί ξανά υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως οι υπεραγορές και τα καταστήματα. Η άποψη αυτή φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, όπως και η τήρηση του μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown στην Λεμεσό, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης ξεκαθάρισε στην «Κ» ότι είναι εκτός συζήτησης. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου του τοπικού lockdown αν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

«Η γενική εντύπωση είναι ότι αν υπάρχει τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και των πολύ απλών μέτρων αυτοπροστασίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουμε εκδώσει (…), θεωρώ ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης. Μάλιστα, ανέφερε ότι «για να σιγουρευτούμε ότι τηρούνται έχω ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία όπως γίνουν ακόμα πιο έντονοι οι έλεγχοι και αυτό ξεκίνησε ήδη να γίνεται από τους Υγειονομικούς Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας».

Άλλαξε η επιδημιολογική εικόνα

Κι ενώ όλα έβαιναν πολύ καλώς όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων εντός της κοινότητας, οι πρόσφατοι αριθμοί κρουσμάτων, έχουν αλλοιώσει την επιδημιολογική εικόνα που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, τα μοντέλα αξιολόγησης τα οποία χρησιμοποιεί η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, δείχνουν ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού έχει ξεπεράσει το 1. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε τιμές μέχρι 1.51, 1.94, 1.82 και 1.12, όπως φαίνεται στα γραφήματα πιο κάτω.

Εξάλλου, το θέμα έθιξε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ και Δρ Ειρήνη Χριστάκη, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, είπε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί δίνει μια αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα και «πλέον, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του στην κοινότητα». Ερωτηθείσα αν υπάρχει ένδειξη ως προς το πού οφείλεται αυτή η αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, η κα. Χριστάκη είπε ότι δεδομένου ότι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου έχουμε ανοίξει τις πτήσεις προς το εξωτερικό και δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεδομένου και της χαλάρωσης των μέτρων που είχαν παρθεί, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή ότι θα εμφανίζονταν και νέα κρούσματα.

Εισήγηση για καραντίνα

Με αφορμή τα δεδομένα που αφορούν σε ασθενείς με ταξιδιωτικό ιστορικό, ακόμα ένα μέτρο που αναμένεται να τεθεί ως εισήγηση στο τραπέζι της σύσκεψης στο Προεδρικό από τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκη, είναι να τίθενται σε καραντίνα όσοι αφικνούνται στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ’, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα εισαγωγής κρουσμάτων. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο, συμμερίζεται και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθώς όπως είπε ο ίδιος, ο αυτοπεριορισμός είναι αποδεδειγμένο ότι δεν εφαρμόζεται από όλους, σύμφωνα και με πρόσφατα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Λεμεσό. Η πτυχή αυτού του μέτρου, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή, αφορά στα άτομα που επισκέπτονται την Κύπρο για δουλειά – αν υποχρεωθούν σε καραντίνα, αυτό θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα ο οποίος, ενδεχομένως, θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου.

Μας πρόλαβε η αναζωπύρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είχαν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την κλιμάκωση των μέτρων, προς την κατεύθυνση της αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αναζωπύρωση έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν, γι’ αυτό, πλέον, προέχει να προχωρήσουν απ’ ευθείας στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην εισήγηση των μέτρων. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, φυσικά, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής από τον Υπουργό Υγείας.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X