ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 16:09
33°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Το ψάχνουν για τεστ αντισωμάτων με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας

Του Γιάννου Λύτρα

Ιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αντισώματα, θα μπουν στην πρώτη γραμμή σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως πιθανολογεί πως, παρά το ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 αναμένεται να σημειώσει φθίνουσα πορεία το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, θα επιστρέψει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας για τις υγειονομικές αρχές αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος υγείας, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού, όσο και σε επίπεδο έμψυχου υλικού. Στην Κύπρο η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργού Υγείας θέτει ως επόμενο στόχο τον εντοπισμό αντισωμάτων, πρώτα ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και εν συνεχεία, εντός της κοινότητας, ώστε να διαπιστωθεί, κατ’ αρχάς, το ποσοστό των πολιτών που ασθένησε και, κατά δεύτερον, το πόσο έτοιμη θα είναι η Κύπρος να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού. Ένα ζήτημα που προκύπτει, αφορά τα λεγόμενα «rapid tests» εντοπισμού αντισωμάτων, που πωλούνται στα φαρμακεία και βρίσκονται στην διάθεση των πολιτών. Η επιστημονική ομάδα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτά τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα, θέση την οποία ασπάζονται και φαρμακοποιοί, οι οποίοι επιλέγουν να μην τα πουλούν στο κοινό.

Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις για την δυνατότητα «αναζωπύρωσης» της πανδημίας διίστανται, δεν παύει η πιθανότητα να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού όλων. Η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και την εξασφάλιση της ετοιμότητας των επαγγελματιών του κλάδου για να ανταπεξέλθουν σε μια ενδεχόμενη νέα πρόκληση, χωρίς να παρατηρηθεί ο αριθμός των απωλειών που καταγράφηκαν κατά την έναρξη της πρώτης φάσης της πανδημίας στην Κύπρο. Η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργού Υγείας, μέσω του καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρου Καραγιάννη, έχει αναλάβει να προβεί σε σχετική έρευνα για τον εντοπισμό των πιο κατάλληλων και αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων για την αγορά της Κύπρου, καθώς αυτά που διατίθενται στο παρόν στάδιο κρίνονται ως αναξιόπιστα.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής, ο ίδιος βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης των δεδομένων που αφορούν διάφορες μεθόδους και τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων στο εξωτερικό, για να είναι σε θέση να προβεί σε εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, σε σχέση με το ποια είναι τα καταλληλότερα για να εισαχθούν στην Κύπρο. Μόλις υλοποιηθεί αυτή η πρώτη φάση του σχεδιασμού, το επόμενο βήμα θα αφορά στην εξέταση των επαγγελματιών υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι νόσησαν όταν ξέσπασε η πανδημία. Αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν δημιουργήσει αντισώματα, θα επιλεγούν ως τα άτομα που θα τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού, σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, εξήγησε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Ένα «rapid test» για τον εντοπισμό αντισωμάτων, που μπορούμε να βρούμε στα φαρμακεία.

Τα φαρμακεία

Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί σε σχέση με την διάθεση των γρήγορων τεστ αντισωμάτων από τα φαρμακεία. Όπως ανέφερε στην «Κ» η Πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, είχε δοθεί αρχικά άδεια από το Υπουργείο Υγείας ώστε τα φαρμακεία να παραγγείλουν και να διαθέσουν τα συγκεκριμένα τεστ αντισωμάτων στην αγορά, ωστόσο η ίδια επιλέγει να ακολουθήσει την γραμμή του Υπουργείου για μη χρήση των τεστ από τους πολίτες. Την άποψη αυτή φαίνεται ότι ασπάζονται κι άλλοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι προμηθεύτηκαν τα τεστ αλλά επιλέγουν να μην τα διαθέτουν προς πώληση. Η τιμή ενός «rapid test» κυμαίνεται από 20 ευρώ μέχρι και 35 ευρώ, όπως πληροφορούμαστε, αλλά όπως ανέφεραν άλλες πηγές από την αγορά των φαρμακείων στην «Κ», δεν θεωρούν σωστό να τα πουλήσουν, καθώς στην παρούσα φάση δεν προσφέρουν οποιεσδήποτε χρήσιμες πληροφορίες στην επιδημιολογική μελέτη, ενώ κρίνονται και αναξιόπιστα.

Ξεκάθαρη είναι, τέλος, και η θέση του Υπουργείου Υγείας, πηγές από το οποίο τονίζουν ότι, βάσει των συστάσεων της επιστημονικής επιτροπής, τα αποτελέσματα που εξάγονται από τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων δεν αναγνωρίζονται και δεν χρησιμοποιούνται στην διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ