ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θωμάς Αντωνίου: Ο ΟΑΥ χειρίζεται με ισότιμο τρόπο όλους τους παροχείς

«Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ η υγεία μετατρέπεται από προνόμιο για τους έχοντες, σε δικαίωμα για όλους».

Η πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι ούτε μικτό ούτε πολυασφαλιστικό σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στον τόπο μας, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ», πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου. Σημειώνει δε πως «γνωρίζουμε ότι οι πολίτες προσμένουν και προσδοκούν πολλά από το σύστημα και αισθανόμαστε την ευθύνη να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτό που μας εμπιστεύθηκαν», ενώ παράλληλα τονίζει πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ η υγεία μετατρέπεται από προνόμιο για τους έχοντες, σε δικαίωμα για όλους.

–Τι αλλάζει ουσιαστικά για τους πολίτες με το ΓεΣΥ;

Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ η υγεία μετατρέπεται από προνόμιο για τους έχοντες, σε δικαίωμα για όλους. Οι Κύπριοι πολίτες, που σήμερα επιβαρύνονται με προσωπικές δαπάνες υγείας πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, αποκτούν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και επιλογής σε υπηρεσίες. Έτσι, σταματούν να ανησυχούν για το οικονομικό βάρος των δαπανών υγείας, αφού όλοι θα είναι δικαιούχοι διά βίου, είτε έχουν εισόδημα και προνομιακές σχέσεις είτε όχι, είτε έχουν χρόνιες και προϋπάρχουσες παθήσεις είτε όχι.

–Την 1η Ιουνίου 2019 είναι προγραμματισμένη η εφαρμογή της πρώτης φάση του ΓεΣΥ. Είστε σε ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας για να εφαρμόσετε το σύστημα στην προγραμματισμένη ημερομηνία ή υπάρχουν εκκρεμότητες;

Το βασικό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του ΓεΣΥ είναι έτοιμο, και παραμένουν κάποιοι κανονισμοί που είναι δρομολογημένοι και αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στον Μάιο. Τα τμήματα του συστήματος πληροφορικής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της πρώτης φάσης τα έχουμε παραλάβει. Οι εγγραφές ιατρών και άλλων παροχέων και η εκπαίδευσή τους στο ΣΠ συνεχίζονται κανονικά και γενικά ο ΟΑΥ είναι σε πλήρη διάταξη για να αντεπεξέλθει με το έργο που θα έχει να επιτελέσει σε συνθήκες λειτουργίας του ΓεΣΥ. Είναι αναμενόμενο ότι η εφαρμογή του Συστήματος Υγείας, δηλαδή μιας τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης για τον τόπο, θα αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες στην αρχή που θα ρυθμίζονται και θα διορθώνονται μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση του ΓεΣΥ. Ο ΟΑΥ εργάζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για να διεκπεραιώσει τα απαραίτητα έργα που απομένουν για την ομαλή εκκίνηση του ΓεΣΥ. Τυχόν προβλήματα που θα παραμείνουν μετά την έναρξη τα έχουμε προβλέψει στο μέγιστο δυνατό και θα εργαζόμαστε εντατικά για την επίλυσή τους.

–Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των παρόχων υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα προσωπικών και ειδικών γιατρών, που έχουν έως τώρα συμβληθεί στο ΓεΣΥ για την ομαλή λειτουργία του;

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, κρίνουμε ότι θα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός προσωπικών ιατρών, φαρμακείων, κλινικών εργαστηρίων, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και θα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά. Η αρχική δυστοκία που υπήρχε στην εγγραφή παιδιάτρων ξεπερνιέται. Η διαδικασία εγγραφής ειδικών ιατρών είναι σε εξέλιξη και εκτιμούμε ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο. Γι’ αυτό είναι νωρίς να κρίνουμε τους αριθμούς στο παρόν στάδιο, καθώς όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης και η πραγματοποίηση όλων των σχετικών λειτουργιών του ΓεΣΥ, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι δικαιούχοι θα εγγραφούν στο ΓεΣΥ, θα υπάρξει λογικά κινητοποίηση για την εγγραφή όλο και περισσότερων ειδικών ιατρών.

–Δεδομένου ότι τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μέχρι στιγμής εξέφρασαν πως δεν προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα. Ποιες ενέργειες εξετάζεται για να τα μεταπείσετε;

Η διαβούλευση μεταξύ του ΟΑΥ και νοσηλευτηρίων για τους ακριβείς όρους ένταξης και λειτουργίας τους στο ΓεΣΥ, για την παροχή υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας, αφορά στη 2η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, δηλαδή τον Ιούνιο του 2020. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ακόμη ζητήσει έκφραση ενδιαφέροντος ένταξης τους στο ΓεΣΥ και για αυτό μας ξενίζει το γεγονός ότι κάποια νοσηλευτήρια πρόστρεξαν να εκφράσουν την άρνηση τους να ενταχθούν στο Σύστημα και την ετοιμότητα τους να παλέψουν για μεικτό / πολυασφαλιστικό σύστημα. Παρόλα αυτά, και παρά την άρνηση του ΠΑΣΙΝ να προέλθει σε διάλογο, έχουμε αποστείλει νέες προτάσεις και εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε όλες τις ανησυχίες που εκφράζει το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Είμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με τα δημόσια όσο και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, και παρέχουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα βοηθήσουν για την προετοιμασία που χρειάζεται να γίνει για την ένταξή τους. Στη διαβούλευση για θέματα προϋπολογισμών και παροχής υπηρεσιών, η κατάθεση προτάσεων και ανταλλαγή απόψεων θα γίνεται σε βάθος και με γνώμονα το συμφέρον τόσο των νοσηλευτηρίων όσο και των δικαιούχων.

–Στην ακραία περίπτωση που όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μείνουν εκτός, θεωρείτε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών;

Αυτό το σενάριο δεν υπάρχει πια. Ήδη δημόσια ή και ανεπίσημα αρκετός αριθμό ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχουν εκφράσει την πρόσθεση για ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Πέραν τούτου, είναι ευρέως παραδεκτό ότι οι παραγωγικές δυνατότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων και από πλευράς ποιότητας, αλλά και ποσότητας, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές, και αυτό άρχισε είδη να διαφαίνεται και θα ενισχύεται με την πλήρη ανάπτυξη της αυτονόμησης. Ο σχεδιασμός, όμως, του ΓεΣΥ μπορεί να ενσωματώσει μέχρι και το τελευταίο ιδιωτικό νοσηλευτήριο και προς αυτή την κατεύθυνσή θα συνεχιστούν οι προσπάθειές μας. Δηλαδή, να απαντήσουμε στις ανησυχίες των νοσηλευτηρίων και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις, εφόσον αυτές δεν ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ. Είμαι βέβαιος ότι, όπως και με τους άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας, θα έχουμε και επάρκεια υπηρεσιών και αναβαθμισμένη ποιότητα.

–Ποια είναι η σχέση ΟΚΥπΥ – ΟΑΥ. Υπάρχει καθημερινή συνεργασία και επαφή μεταξύ των δύο Οργανισμών;

Υπάρχει συνεχής και εποικοδομητική συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, όπως υπάρχει και με όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είδη ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Αυτή αφορά στη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που απομένουν για την έναρξη του ΓεΣΥ, είτε αυτό αφορά τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, τις υπηρεσίες των ιδικών ιατρών, τα ακτινοδιαγνωστικά τους κέντρα, τα χημεία τους, κτλ.

–Σύμφωνα με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, μερίδα γιατρών προβαίνει σε πρόωρη αφυπηρέτηση ούτως ώστε να συμβληθούν στο Σύστημα ως ιδιώτες γιατροί. Εσάς έχει υποπέσει στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο;

Ο κάθε επαγγελματίας υγείας έχει δικαίωμα να επιλέξει πώς θα δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και ο ΟΑΥ δεν υπεισέρχεται σε θέματα που αφορούν στη σχέση εργοδότη – εργοδοτούμενου. Ο ΟΑΥ χειρίζεται με ισότιμο τρόπο όλους τους παροχείς είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

–Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος πως παρασκηνιακά αρχηγός ή αρχηγοί κομμάτων, δεσμεύονται σε ιδιώτες γιατρούς πως μετά το πέρας των ευρωεκλογών θα προωθήσουν τροποποιήσεις νόμου στη Βουλή προκειμένου το ΓεΣΥ από μονοασφαλιστικό να μετατραπεί σε πολυασφαλιστικό. Θεωρείτε πως τα όσα ακούγονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Έχουν φτάσει και σε εμάς δεκάδες τέτοιες καταγγελίες. Φυσικά, όπως γνωρίζετε, αυτό έχει διαψευσθεί από τους ίδιους τους αρχηγούς κομμάτων τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι καταχρηστικά ή / και ψευδώς χρησιμοποιούσαν αυτά τα επιχειρήματα που όντως δημιούργησαν αναστάτωση και προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα των ιατρών. Το μεγαλύτερο, όμως, ψέμα που λέγεται προς τους ιατρούς, αφορά το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει. Η πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι ούτε μικτό ούτε πολυασφαλιστικό σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στον τόπο μας, και εν πάση περιπτώσει, χωρίς μελέτες, σχεδιασμούς, αναλογιστικές μελέτες, ρυθμιστικό πλαίσιο κτλ. Που ακόμα και αν υπήρχαν θα οδηγούσαν σε ένα σύστημα άδικο, άνισο και δαπανηρό που θα αναπαρήγαγε σε χειρότερο πλαίσιο τα σημερινά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις άλλων μερών όσον αφορά στο θέμα, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ρητή εντολή εκ μέρους της Πολιτείας και της Βουλής, η οποία απορρέει από τη νομοθεσία για εφαρμογή του ΓεΣΥ με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

–Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες για το ΓεΣΥ;

Τα μηνύματα από τους πολίτες δεν είναι ο ΟΑΥ που τα παίρνει, αλλά η πολιτική ηγεσία, η Πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα, και γι’ αυτό ομόφωνα ψήφισαν τον νόμο του ΓεΣΥ. Η αρμοδιότητα και αποστολή του ΟΑΥ είναι η εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ, όπως ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στον νόμο και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται από αυτόν, καθώς και στα συναφή θέματα που μας αφορούν ως Οργανισμό. Στο Συμβούλιο του ΟΑΥ συμμετέχουν η Πολιτεία, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και οι ασθενείς, άρα και σε αυτό το επίπεδο αντικατοπτρίζονται μηνύματα και απαιτήσεις των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες προσμένουν και προσδοκούν πολλά από το σύστημα και αισθανόμαστε την ευθύνη να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτό που μας εμπιστεύθηκαν. Και αυτό είναι η εφαρμογή του Συστήματος Υγείας με τις αρχές που πρεσβεύει για κοινωνική αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και ίση προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίας υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X