ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Το ΓεΣΥ θα καλύπτει και Τουρκοκύπριους

Ενέργειες από ΟΑΥ και κυβέρνηση για να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας.

Εντονες προσπάθειες καταβάλλουν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και κυβέρνηση, προκειμένου να διευθετηθεί το πλαίσιο πρόσβασης των Τουρκοκυπρίων, των εγκλωβισμένων και των εξαρτώμενών τους τέκνων, στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, οι Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αλλά διαμένουν στα κατεχόμενα, θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στο ταμείο του Συστήματος Υγείας όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δεν έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους του ΓεΣΥ και έτσι δεν θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας από την 1η Ιουνίου όταν αυτό τεθεί σε εφαρμογή. Προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα το Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας εξέτασε το θέμα και τοποθετήθηκε θετικά στη συμπερίληψη των Τ/Κ, οι οποίοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Εξάλλου, το θέμα είναι πολιτικό και το Συμβούλιο του ΟΑΥ ζήτησε την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκε θετικό και πρότεινε να συμπεριληφθεί αυτή η ομάδα ανθρώπων στους δικαιούχους.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, τίθενται και άλλα θέματα, όπως το κατά πόσο θα καλύπτονται τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών των πολιτών και αν θα συμπεριληφθούν και άλλες ομάδες πληθυσμού όπως οι εγκλωβισμένοι. Μάλιστα, ο ΟΑΥ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και αναμένει να του δώσουν μια κατεύθυνση για το πώς θα πράξει με το όλο ζήτημα και ποιες άλλες ομάδες τελικώς θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Έφη Καμίτση, ανέφερε πως «εμείς δεν συνδέουμε το αν είσαι δικαιούχος με το κατά πόσο πληρώνεις, επειδή αυτό το θέμα είναι πολιτικό». «Γι’ αυτό, συνέχισε, είπαμε ότι αυτοί που πληρώνουν και δεν ζουν στις ελεύθερες περιοχές να δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο ΓεΣΥ, αφού υπάρχει μερίδα Τ/Κ οι οποίοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και ζουν στα κατεχόμενα». Εξήγησε δε, πως αυτοί οι πολίτες έτσι και αλλιώς θα καταβάλλουν εισφορές για το ΓεΣΥ γι’ αυτό θέλουν να τους καλύψουν και αυτούς. Καταλήγοντας είπε ότι όπως είναι τώρα τα πράγματα οι Τ/Κ, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές θα πλήρωναν εισφορές αλλά δεν θα δικαιούνταν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ

Πέρα των πιο πάνω ρυθμίσεων που γίνονται ούτως ώστε να έχουν περισσότερες ομάδες πληθυσμού πρόσβαση στην υγεία ενόψει εφαρμογής του ΓεΣΥ, δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες που διαμένουν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:
• Όλοι οι Κύπριοι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.
• Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν άδεια μόνιμης διαμονής στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.
• Πολίτες Τρίτων Χωρών που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και έχουν δικαίωμα ίσης μεταχείρισης στους κλάδους της κοινωνικής ασφάλισης ή έχουν άδεια μόνιμης διαμονής.
• Τα εξαρτώμενα τέκνα των προαναφερόμενων δικαιούχων.
• Πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κ.Δ. περιοχές και είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σύμφωνα με τον περί Προσφύγων Νόμο.

Επιπλέον σεμινάρια

Στην ανακοίνωση διοργάνωσης περισσότερων ενημερωτικών σεμιναρίων για εκμάθηση του συστήματος πληροφορικής για όλες τις επαρχίες προχώρησε χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Μετά το ενημερωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο για τα κλινικά εργαστήρια σειρά παίρνουν οι φαρμακοποιοί. Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 16.00 μέχρι τις 19.00 το απόγευμα, οι φαρμακοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ενημερωτικό σεμινάριο για να εκπαιδευτούν στο πώς θα εκτελούν τις συνταγές των φαρμάκων μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα, χθες ο ΟΑΥ ανακοίνωσε τη διοργάνωση περαιτέρω σεμιναρίων για την εκμάθηση του συστήματος πληροφορικής σε όλες τις πόλεις για όλους τους παρόχους υγείας (προσωπικοί και ειδικοί ιατροί, φαρμακοποιοί και κλινικά εργαστήρια) που θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ. Τα σεμινάρια αυτά θα έχουν τη δυνατότητα παρακολουθήσουν και το υποστηρικτικό προσωπικό των παρόχων, το οποίο θα χρησιμοποιεί το σύστημα πληροφορικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για τον τρόπο λειτουργίας τους στο ΓεΣΥ μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ για τη διεκπεραίωση δραστηριοτήτων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
• δημιουργία επίσκεψης δικαιούχων
• έκδοση παραπεμπτικών
• συνταγογράφηση
• υποβολή απαιτήσεων
• εκτέλεση συνταγών από φαρμακοποιούς
• διεκπεραίωση εργαστηριακών εξετάσεων από εργαστήρια

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες συμπληρωματικό υλικό εκπαίδευσης, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για εγγεγραμμένους παρόχους του ΓεΣΥ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα συμμετοχής του στην ιστοσελίδα του Γενικού Συστήματος Υγείας (https://surveys.gesy.org.cy/s/provider-kick-off-seminars).

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ