ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tο λογισμικό IRIS άλλαξε τον αριθμό των θυμάτων του ιού

Από τους 13 θανάτους οι 9 αποδίδονται στον κορωνοϊό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Δρ Μάριος Λοΐζου έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου των ασθενών με την χρήση του λογισμικού IRIS.

Ο λόγος που άρχισε να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο λογισμικό είναι για είναι ξεκάθαρη η αιτία θανάτου αφού πολλοί από τους ασθενείς είναι άτομα με ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το IRIS είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, και το οποίο καταγράφει τα κλινικά δεδομένα των ασθενών ( όπως είναι για παράδειγμα ο διαβήτης, ο καρκίνος, το κάταγμα στον σπόνδυλο, η νεφρική ανεπάρκεια, ο κορωνοϊός και η καρδιακή ανεπάρκεια). Αναλύοντας τα πιο πάνω δεδομένα το λογισμικό μπορεί να αναφέρει την ακριβή αίτια θανάτου του ασθενή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου λόγω των συνθηκών που επικρατούν υπάρχει μια δυσκολία να γίνονται νεκροτομές στα άτομα που καταλήγουν και είναι θετικά στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στο να καθοριστεί με ακρίβεια η αιτία θανάτου. Έτσι αποφασίστηκε να τεθούν σε λειτουργία συστήματα που χρησιμοποιούν και άλλες χώρες και τα οποία κατοχυρώνουν τα συμπτώματα των ασθενών, όλες τις υποκείμενες νόσους και με βάση κάποια προγράμματα βγαίνει η τελική αίτια θανάτου.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα στα οποία έγινε η επεξεργασία και τη θετικοποίηση εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης σε θανόντα προηγούμενων ημερών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια. Η μια περίπτωση αφορά τον 70χρονο βρετανό που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Η δεύτερη περίπτωση αφορά και πάλι βρετανό υπήκοο ηλικίας 63 ετών που νοσηλευόταν και αυτός στο Νοσοκομείο Πάφου και είχε υποκείμενα νοσήματα ενώ η τρίτη περίπτωση αφορά καρκινοπαθή άντρα 92 ετών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X