ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Το πρώτο βήμα των πολιτών για το ΓεΣΥ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για να εγγραφούν στο Σύστημα – Επιλογή ανάμεσα σε 250 προσωπικούς ιατρούς

Στον πρώτο κατάλογο των συμβεβλημένων γιατρών του ΓεΣΥ θα έχουν πρόσβαση από την Τετάρτη, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έναρξη εγγραφής των δικαιούχων στο Σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των συμβεβλημένων προσωπικών ιατρών (ΠΙ) ανέρχεται γύρω στους 250, ενώ τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στα γραφεία του ΟΑΥ από Π.Ι. που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής τους στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, οι Π.Ι., που έχουν ήδη αιτηθεί την εγγραφή τους στο Σύστημα τις τελευταίες μέρες, σπεύδουν στα γραφεία του ΟΑΥ για να υπογράψουν τα συμβόλαια σύμβασής τους με το ΓεΣΥ, ούτως ώστε οι πολίτες που θέλουν να εγγραφούν σε αυτούς να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Οι προσωπικοί γιατροί σε περιβάλλον ΓεΣΥ θα αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό ασθενών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογό τους (μέχρι 2.500 δικαιούχους ο κάθε Π.Ι.). Γι’ αυτό, το άνοιγμα των καταλόγων εγγραφής για τους δικαιούχους πολίτες αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης για τους Π.Ι. που θέλουν να ενταχθούν στο Σύστημα και δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), από σήμερα οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, θα μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ και Π.Ι. για ενήλικες, ενώ η ημερομηνία έναρξης εγγραφής παιδιών στο Σύστημα έχει οριστεί η Δευτέρα 6 Μαΐου 2019. Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να γνωρίζουν πώς για να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας από την 1η Ιουνίου 2019 που θα τεθεί σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και κατόπιν να εγγραφούν σε κατάλογο προσωπικού ιατρού.

«Σήμερα φθάνουμε στο τελευταίο βήμα πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ», λέει στην «Κ», ο αν. διευθυντής του ΟΑΥ.

Μιλώντας στην «Κ», ο αν. διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αναφέρει πως σήμερα «φθάνουμε στο τελευταίο βήμα πριν από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου του 2019». Σημείωσε δε ότι οι κατάλογοι για εγγραφή των δικαιούχων δεν θα κλείσουν ποτέ και θα είναι συνεχώς ανοικτοί.

«Οπότε, συνεχίζει, την εγγραφή τους οι πολίτες θα μπορούν να την κάνουν ανά πάσα στιγμή, όμως είναι προτιμότερο οι δικαιούχοι να την κάνουν άμεσα και να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, διότι υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να εγγράψει ένας γιατρός στον κατάλογό του. Πρόσθεσε πως «αν προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα με το σύστημα πληροφορικής οι λειτουργοί του ΟΑΥ θα είναι σε επιφυλακή να το επιλύσουν». Από εκεί και πέρα, για να είναι σε θέση οι πολίτες να γνωρίζουν πώς θα εγγραφούν στο ΓεΣΥ η «Κ» καταγράφει αναλυτικά τις διαδικασίες καθώς και τρόπους εγγραφής των δικαιούχων στο Σύστημα.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, δικαιούχοι του Συστήματος είναι όλοι οι πολίτες που διαμένουν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:

• Όλοι οι Κύπριοι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.
• Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται ή έχουν άδεια μόνιμης διαμονής στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας.
• Πολίτες Τρίτων Χωρών που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και έχουν δικαίωμα ίσης μεταχείρισης στους κλάδους της κοινωνικής ασφάλισης ή έχουν άδεια μόνιμης διαμονής, σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας.
• Τα εξαρτώμενα τέκνα των προαναφερόμενων δικαιούχων.
• Πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κ.Δ. περιοχές και είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σύμφωνα με τον περί Προσφύγων Νόμο.

Τρόποι εγγραφής

Για να μπορέσετε να εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, είναι απαραίτητο να είστε καταχωρημένοι είτε στο Αρχείο του Τμήματος Πληθυσμού είτε στο Αρχείο του Τμήματος Μετανάστευσης ή / και στο Αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να υποβάλετε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής, με ένα από τους πιο κάτω τρόπους:

Αυτοπροσώπως: Μπορείτε να εγγραφείτε δημιουργώντας τον δικό σας λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων (www.gesy.org.cy) ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται πιο κάτω στη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Μέσω τρίτων προσώπων: Αν δεν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορείτε να εγγραφείτε μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία διαθέτουν ήδη ενεργοποιημένο λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων δεδομένου ότι η εν λόγω διαδικασία γίνεται με τη συγκατάθεσή σας.
Μέσω του προσωπικού σας ιατρού: Μπορείτε να εγγραφείτε μέσω επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό της επιλογής σας που συμμετέχει στο ΓεΣΥ. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα σας αναζητήσει ηλεκτρονικά στο Μητρώο Δικαιούχων και αφού σας εντοπίσει θα σας εγγράψει στον κατάλογο του.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το ποιοι προσωπικοί ιατροί συμμετέχουν στο ΓεΣΥ μέσω της ιστοσελίδας του Συστήματος (www.gesy.org.cy) ή καλώντας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στον αριθμό 17000.

Εγγραφή μελών της οικογένειας στο Μητρώο Δικαιούχων

Για κάθε άτομο πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ. Από το λογαριασμό χρήστη σας στην Πύλη Δικαιούχων μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή αιτημάτων εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, επιλέγοντας «Διαχείριση Αιτημάτων Εγγραφής» και στη συνέχεια υποβάλλοντας ένα νέο αίτημα εγγραφής ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται.

Για τα παιδιά με κυπριακή υπηκοότητα, εάν ο γονέας είναι εγγεγραμμένος πριν από το παιδί, κατά τη διάρκεια της εγγραφής του παιδιού θα εμφανίζονται τα στοιχεία του. Αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο πρώτο, οι γονικές λεπτομέρειες θα συμπεριληφθούν αυτόματα στο αρχείο του παιδιού μόλις εγγραφεί ο γονέας.

Τα παιδιά που δεν έχουν κυπριακή υπηκοότητα, είναι σημαντικό ο γονέας να εγγραφεί πριν από το παιδί. Με τον τρόπο αυτό, όταν ο γονέας υποβάλει αίτημα εγγραφής για το παιδί του μπορεί να αναζητήσει τα στοιχεία του και, μόλις ανακτηθούν, θα εμφανιστούν στο αρχείο του παιδιού. Διαφορετικά, εάν το παιδί είναι εγγεγραμμένο πρώτα και ο γονέας αργότερα, οι γονικές λεπτομέρειες μπορούν να εισαχθούν μόνο από τον προσωπικό ιατρό του παιδιού.

Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων και σε Π.Ι.

Το αίτημα για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων με τέσσερα πολύ απλά βήματα, ως εξής:

ΒΗΜΑ 1ο: Δημιουργία λογαριασμού χρήστη: Μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy), δημιουργείτε ηλεκτρονικό λογαριασμό και στη συνέχεια τον ενεργοποιείτε μέσω e-mail που θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα δηλώσετε.

ΒΗΜΑ 2ο: Σύνδεση στην Πύλη Δικαιούχων & Εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ:
Αφού συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού χρήστη που δημιουργήσατε, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη προχωρήστε στην εγγραφή σας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, συμπληρώνοντας τα δημογραφικά σας στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, κλπ). Θα ειδοποιηθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων ότι η διαδικασία εγγραφής σας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

ΒΗΜΑ 3ο: Αναζήτηση και επιλογή προσωπικού ιατρού:
Αφού εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων και έχετε πρόσβαση στην Πύλη Δικαιούχων μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού της επιλογής σας, τον οποίο θα εντοπίσετε μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα. Εφόσον ο προσωπικός ιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθείτε σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων.

ΒΗΜΑ 4ο: Ολοκλήρωση διαδικασίας και επίσκεψη σε προσωπικό ιατρό: Η διαδικασία εγγραφής σας στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ολοκληρώνεται αφού εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, και ακολούθως σε κατάλογο προσωπικού ιατρού. Στη συνέχεια και κατά την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό σας ιατρό, θα σας ζητηθεί να επιδείξετε κάποιο έντυπο ταυτοποίησης (π.χ. ταυτότητα), κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψή σας σε συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας και θα σας ζητηθεί επίσης να υπογράψετε από κοινού με τον προσωπικό σας ιατρό το «ΕΝΤΥΠΟ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ».

Τρεις κατηγορίες Π.Ι.

Σε τρεις κατηγορίες χωρίζονται οι Π.Ι. στο ΓεΣΥ. Βάσει των κανονισμών οι λεγόμενοι Π.Ι. για ενήλικες είναι οι γιατροί που έχουν ειδίκευση στην παθολογία και στη γενική ιατρική, η Π.Ι. για παιδιά είναι οι παιδίατροι και οι Π.Ι. για ηλικιωμένους είναι αυτοί που έχουν ειδικευτεί στην γηριατρική. Στους Π.Ι. για ενήλικες, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν δικαιούχοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας θα μπορούν να επιλέξουν να εγγραφούν ή σε Π.Ι. για ηλικιωμένους ή σε Π.Ι. για ενήλικες. Στους Π.Ι. για παιδιά θα μπορούν να εγγραφούν υποχρεωτικά τα παιδιά που είναι κάτω των 15 ετών, ενώ τα αυτά που είναι 16 -18 ετών θα έχουν την επιλογή να εγγραφούν ή σε Π.Ι. για ενήλικες ή σε Π.Ι. για παιδιά.

Σημεία διευκόλυνσης στα Δημόσια Κέντρα Υγείας

Διευκολύνσεις προς τους δικαιούχους που επιθυμούν να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό των Κέντρων Υγείας δίνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι «στα Αστικά Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σημεία διευκόλυνσης των δικαιούχων με καταρτισμένους λειτουργούς, οι οποίοι θα μπορούν να καθοδηγήσουν όσους το επιθυμούν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά είτε συμπληρώνοντας το έντυπο εγγραφής σε προσωπικό ιατρό που θα υπάρχει στον χώρο».

Υπογραμμίζει δε πως τα σημεία διευκόλυνσης θα λειτουργήσουν από τις αρχές Μαΐου σε όλα τα Κέντρα Υγείας παγκύπρια, ενώ παράλληλα καλεί όλους τους δικαιούχους που επιθυμούν να εγγραφούν σε Π.Ι. των Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ να προσκομίζουν απαραίτητα το δελτίο ταυτότητάς τους για αποφυγή πιθανής ταλαιπωρίας.

Ενημερωτική διάλεξη

Ενημερωτική διάλεξη για το ΓεΣΥ διοργανώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σήμερα η ώρα 10.30 το πρωί στην αίθουσα διαλέξεων του Atlantis College. Στη διάλεξη θα γινεί γενική ενημέρωση για τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, για τις διαδικασίες εγγραφής, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε δικαιούχος.

Επιπρόσθετα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους λειτουργούς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ. Ομιλητές θα είναι η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναπληρώτρια γενική γραμματέας ΠΕΟ και μέλος του Δ.Σ. ΟΑΥ, ο Μιχάλης Μιχαήλ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΣΕΚ και μέλος του Δ.Σ. ΟΑΥ, και η Αμάντα Χρυσάφη, λειτουργός του ΟΑΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ