ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σερί μηδενικών κρουσμάτων και τα ρίσκα

Στα αεροδρόμια και στα οδοφράγματα εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον Κυβέρνησης και επιστημόνων

Τα καλά μαντάτα τα οποία ανέμεναν οι υγειονομικές αρχές της Κύπρου προτού λάβουν τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας της ίδιας, έρχονται τώρα, μερικές εβδομάδες μετά και την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η προηγούμενη βδομάδα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό το σερί ανακοίνωσης μηδενικών κρουσμάτων, οδηγώντας τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στην εκτίμηση ότι ο ιός έχει σχεδόν εξαλειφθεί από την κοινότητα, αλλά πάντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος είναι τα αεροδρόμια, μέσω των οποίων αφικνούνται οι τουρίστες και επαναπατρίζονται Κύπριοι από χώρες του εξωτερικού και τα οδοφράγματα σε συνάρτηση με την ανασφάλεια που επικρατεί ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν τα κατεχόμενα, αλλά και της επιδείνωσης της κατάστασης στην Τουρκία υπό τον φόβο άφιξης πτήσεων στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, επισφαλής είναι και η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, αλλά και κράτη της Μέσης Ανατολής.

Οδοφράγματα και Τουρκία

Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου 2020 τα οδοφράγματα επαναλειτούργησαν για Κύπριους πολίτες και πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διακίνηση όλων των ομάδων προσώπων που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 5 Ιουνίου, νοουμένου ότι θα παρουσιάσουν, μόνο την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως και στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες ατόμων που επιτρέπεται να διακινούνται είναι:

α) Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους

β) Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία

γ) Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

δ) Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

ε) Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές.

Με ανησυχία φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται το θέμα των πτήσεων από Τουρκία προς κατεχόμενα, οι οποίες επαναρχίζουν από την 1η Ιουλίου. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γειτονική χώρα παρουσιάζει νέα έξαρση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κάτι που συζητείται έντονα από την πρώτη κιόλας περίοδο της εξάπλωσης της πανδημίας, είναι και η αμφιβολία η οποία πλανάται πάνω από τον βαθμό αξιοπιστίας των εξετάσεων που διενεργούνται εκεί, αλλά και ο ίδιος ο αριθμός των περιστατικών που ανακοινώνονται. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα κατεχόμενα έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις η απόφαση της «κυβέρνησης» να δέχεται ταξιδιώτες από Τουρκία χωρίς να τους θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Έλεγχοι στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Διέλευση

Σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που διήλθαν μέσω των οδοφραγμάτων, ειδικότερα τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας τους, φαίνεται ότι δεν κινήθηκε σε ψηλά επίπεδα. Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ την Κυριακή 21η Ιουνίου, το πρωί της Κυριακής, η κίνηση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου ήταν μικρή και σχεδόν μηδαμινή στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Τουρκοκύπριοι που τη Δευτέρα, θα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, για πρώτη φορά μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, έρχονταν μέχρι το σημείο ελέγχου στις ελεύθερες περιοχές για να βγάλουν ασφάλεια αυτοκινήτου. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η είσοδος δεν επιτράπηκε στα κατεχόμενα από τους «αστυνομικούς» με το αιτιολογικό ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR για τον κορωνοϊό ήταν στα ελληνικά, ενώ ζητείται στην αγγλική γλώσσα.

Αεροδρόμια

Συνολικά ένδεκα πτήσεις αφίχθηκαν χθες στο Αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης» στην Λάρνακα, μεταφέροντας 1,304 επιβάτες από χώρες της Κατηγορίας Α. Στο πλαίσιο της 2ης φάσης επαναλειτουργίας των αεροδρομίων και με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, διενεργήθηκαν το Σάββατο 297 δειγματοληψίες σε επιβάτες. Η διαδικασία επαναλήφθηκε και την Κυριακή με δειγματοληψίες σε επιβάτες πτήσεων που έφτασαν στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κύπρο από χώρες της Κατηγορίας Α δεν απαιτείται να προσκομίσουν πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου. Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προς της αναχώρησής τους, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.

Επισφαλής γειτονιά

Εκτός από την Τουρκία, πρόβλημα όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συγκεκριμένα την Πέμπτη, περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα, έναν αριθμό ρεκόρ για μια μόνο ημέρα από την έναρξη της πανδημίας. Σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων καταγράφηκε στην αμερικανική ήπειρο και η πανδημία συνεχίζει να μεταδίδεται επίσης στη νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ περιλαμβάνονται σε αυτές όπου η πανδημία γνωρίζει νέα έξαρση, θέτοντας σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές της Κύπρου. Ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε την Παρασκευή σε σχέση με τον διαχείριση της πανδημίας, απάντησε ότι ότι ο κατάλογος των χωρών είναι δυναμικός και δύναται να αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα. «Αξιολογούνται τα δεδομένα και αν μια χώρα παρουσιάσει αύξηση που να μην δικαιολογεί την Κατηγορία Α θα πηγαίνει στη Β ή το αντίστροφο. Δεν αξιολογείται ο αριθμός κρουσμάτων μόνο, αλλά από πού προέρχονται. Για παράδειγμα στην Γερμανία παρουσιάστηκε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, άρα είναι τοπικό, δεν επηρεάζει τη συνολική εικόνα της χώρας. Αξιολογούνται όλες οι χώρες και οι οδηγίες που έχουν οι τρεις επιστήμονες είναι ότι κάθε εβδομάδα θα δίνεται η αξιολόγηση ανάλογα με τα δεδομένα», ανέφερε.

Σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, και ερωτηθείς εάν προβληματίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ιωάννου αρκέστηκε να αναφέρει ότι η αδυναμία εξασφάλισης επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιδημιολογική ομάδα.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X