ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:14
30°
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Χάνει χρόνο η Ομάδα Ιχνηλάτησης και μεγαλώνουν οι αλυσίδες

Του Γιάννου Λύτρα

Επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 δεν αποκαλύπτουν όλες τις επαφές τους, με συνέπεια την δημιουργία νέων αλυσίδων και διακλαδώσεων

Η έκκληση του Υπουργού Υγείας το απόγευμα της Τρίτης καθόλου τυχαία δεν ήταν, αφού το καμπανάκι του κινδύνου κτυπά όλο και πιο επίμονα τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με την αυξητική τάση των αλυσίδων μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο. Την θέση του Κωνσταντίνου Ιωάννου σχετικά με την μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την ελλιπή συνεργασία των πολιτών με την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ενισχύουν τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο επικεφαλής της ομάδας, Επιδημιολόγος Πεδίου, δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη της ομάδας είναι υπεράνθρωπες και ξεκινούν από νωρίς το πρωί και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της κάθε μέρας. Παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις τις οποίες ο δρ Σιλβέστρος χαρακτηρίζει ως αναμενόμενες, αλλά ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ενώ υπογραμμίζει ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί.

Ο δρ Σιλβέστρος δεν δίστασε να πει ότι τώρα βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια του δευτέρου κύματος της πανδημίας, αλλά η Ομάδα Ιχνηλάτησης δεν χάνει επαφές. Το πρόβλημα που παρατηρείται είναι το ότι σε αρκετές περιπτώσεις ενημερώνεται γι’ αυτές με καθυστέρηση, γεγονός που αναγκάζει τα μέλη της ομάδας να επανέλθουν στο σημείο όπου διέκοψαν. Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιστατικά τα οποία προέκυψαν θετικά στον ιό και μόνο τότε αποκάλυπταν επαφές τους. Με αυτό τον τρόπο, χάνεται πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι πληροφορίες να δίνονται στην Ομάδα Ιχνηλάτησης ευθύς εξ αρχής, ώστε να περιορίζονται οι επαφές, η επέκταση των αλυσίδων μετάδοσης και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η απώλεια πολύτιμου χρόνου είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση των αλυσίδων μετάδοσης, αλλά και διακλαδώσεις τους. Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε διάφορες περιπτώσεις, που αφορούσαν άτομα με διπλούς ρόλους στην καθημερινότητά τους: ποδοσφαιριστές που εργάζονται και άλλη δουλειά, μαθητές οι οποίοι έχουν κι άλλες δραστηριότητες τα απογεύματα, σύζυγοι επιβεβαιωμένων περιστατικών που μεταδίδουν τον ιό και στα εργασιακά τους περιβάλλοντα κ.ο.κ.

Ο δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος (Φωτογραφία: Φίλιππος Χρήστου)

Αναγκαία η συνεργασία

Η έκκληση που απευθύνει και από δικής του πλευράς ο δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος είναι όπως οι πολίτες συνεργάζονται αμέσως με την Ομάδα Ιχνηλάτησης και αναφέρουν όλες τις στενές επαφές τους, ώστε να αρχίζει αμέσως η ενημέρωση και ο κατ’ οίκος περιορισμός τους. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει να τα περιοριστικά μέτρα να επεκταθούν και σε άλλες επαρχίες πέραν της Λάρνακας, ο δρ Σιλβέστρος είπε ότι αυτή είναι πολιτική απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ