ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπουργός Υγείας: Το 12.7% του πληθυσμού μας έχει διαγνωστεί με διαβήτη

Aνέφερε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος χωρών όπου ένας στους πέντε ή και περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό ζουν με Διαβήτη

ΚΥΠΕ

Ο διαβήτης στην εποχή μας είναι πλέον είναι μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Στοιχεία από το International Diabetes Federation αναφέρουν ότι παγκοσμίως, ένας στους 10 ενήλικες, ζουν με διαβήτη ενώ στην Κύπρο το 12.7% του πληθυσμού μας έχει διαγνωστεί με διαβήτη, είπε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Χαιρετίζοντας τη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος χωρών όπου ένας στους πέντε ή και περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό ζουν με Διαβήτη.

«Από το 2000 ο διαβήτης έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς από το 4.6% επί του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού έφθασε σήμερα στο 10.5%. Χωρίς επαρκή δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί στο 11.3%. Επομένως, η ευαισθητοποίηση του κοινού για υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, σωματικής άσκησης και γενικότερα συμπεριφορών που ενισχύουν την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη», πρόσθεσε.

Μέσω του μηνύματος «Κατανοήστε τον Διαβήτη, μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια, Μειώστε τον κίνδυνο», η προσπάθεια όλων μας, συνέχισε η Υπουργός, είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα σημάδια για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και τον εαυτό μας. Ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του επιβάλλεται να είναι συλλογική.

Για το λόγο αυτό, είπε, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη και την αυξητική τάση των περιστατικών διαβήτη αλλά και τα νέα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, προωθεί μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής.

«Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και προωθώντας λύσεις που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην ορθή διαχείριση και στην εύκολη πρόσβαση σε φάρμακα μπορούμε να επιτύχουμε πολλά κυρίως με συλλογικότητα αφού οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ρόλο σ’ αυτό. Ο κίνδυνος παραδείγματος χάριν και η επιβάρυνση του διαβήτη Τύπου δύο (2) μπορούν να μειωθούν με υγιέστερες επιλογές όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος», επεσήμανε.

Μέσω του πολιτικού αυτού εγγράφου, συνέχισε, θα τεθούν οι στρατηγικοί στόχοι της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, της φροντίδας, της καταγραφής των περιστατικών και της έρευνας οι οποίοι θα καθορίσουν τα επόμενα ουσιαστικά βήματα του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ επενδύει στην έρευνα με πάνω από 216 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη σχεδόν 120 έργων που σχετίζονται με τον Διαβήτη.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο την συνεχή βελτίωση των διαβητολογικών κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όσο και την ενθάρρυνση για την δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και των διαιτολόγων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε η κ. Κανάρη, έχουν αναβαθμιστεί οι υπηρεσίες προς τα άτομα με διαβήτη και η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών.

«Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί είναι και η λειτουργία της εξειδικευμένης Παιδο-Διαβητολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στην οποία είναι τοποθετημένες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής. Συγχαίρω το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σ’ αυτή την Κλινική και υποκλίνομαι στο υποστηρικτικό έργο των γονέων που έχουν μικρά παιδιά με διαβήτη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαχειριστούν το πρόβλημα του παιδιού τους», πρόσθεσε.

Η Υπουργός χαιρέτισε την απόφαση του ΟΑΥ για άρση του ηλικιακού περιορισμού για παραχώρηση ανέπαφων αισθητήρων και είπε ότι αυτός με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, προωθεί τις προσφορές για αντλίες νέας τεχνολογίας και την ένταξη στο Μητρώο Ασθενών των ατόμων με διαβήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση