ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λήδα Κουρσουμπά: Ο Ερυθρός Σταυρός εξελίσσεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που δραστηριοποιείται

Διαβάστε την συνέντευξη της Α’ Αντιπροέδρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός πάντα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κοινωνία. Η κοινωνία όμως τον συνδέει με δράσεις εν καιρώ πολέμου όπως το 1974, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρείχε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους. Σήμερα, πώς βρίσκει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός τη θέση του στην κοινωνία, έχοντας υπόψιν πόσο έχουν αλλάξει οι άνθρωποι αλλά και οι ανάγκες;

Ο Ερυθρός Σταυρός, ως Διεθνές Κίνημα, στο οποίο είναι ενταγμένος ο Κυπριακός Ερυθρός Σταύρος (Κ.Ε.Σ), είναι η μεγαλύτερη Ανθρωπιστική Οργάνωση διεθνώς και έχει σημαντική ανθρωπιστική δράση όχι μόνο εν καιρώ πολέμου, αλλά και εν καιρώ ειρήνης. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας του Ερυθρού Σταυρού να αφουγκράζεται και να εξελίσσεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που δραστηριοποιείται. Έτσι και ο Κ.Ε.Σ έχει αναπτύξει κατά περιόδους πολλές και ποικίλες δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις εκάστοτε συνθήκες.

Ποιοι είναι σήμερα οι κυριότεροι άξονες δράσης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και σε ποιους τομείς συγκεκριμένα;

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε:
• Προσφορά Ανθρωπιστικής Βοήθειας, όπως τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμός, φάρμακα, φιάλες οξυγόνου
• Θεραπευτική αγωγή, φροντίδα και στήριξη παιδιών με αναπηρίες
• Προσφορά μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών
• Παραχώρηση τροχο-καθισμάτων και άλλων βοηθητικών μέσων σε άτομα με αναπηρίες
• Υλική και ηθική στήριξη σε ευάλωτα άτομα
• Προετοιμασία, ετοιμότητα και οργάνωση για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
• Συντροφιά σε ηλικιωμένους και άλλα μονήρη άτομα
• Κάλυψη αναγκών των εγκλωβισμένων
• Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης
• Οργάνωση Αιμοδοσιών
• Βοήθεια σε μετανάστες
• Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και διαφώτισης πάνω σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα (aids, ναρκωτικά, οδικά δυστυχήματα, γρίπη των πτηνών κλπ.)
• Προσφορά Υπηρεσίας Αναζητήσεων και Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών (Restoring Family Links)
• Διοργάνωση Σεμιναρίων και Συνεδρίων
• Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας για την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού.
• Εκδηλώσεις και εκστρατείες συγκέντρωσης πόρων (π.χ. Παγκύπριος Έρανος Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού).
• Εγγραφή, εκπαίδευση και οργάνωση μελών και εθελοντών
• Διάδοση των αρχών του Ερυθρού Σταυρού
• Προστασία του εμβλήματος του Ερυθρού Σταυρού
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Κ.Ε.Σ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο (39/1967), είναι Σώμα Εθελοντικής Βοήθειας επικουρικό των δημοσίων αρχών και για τούτο έχει συνεργασία με την Κυβέρνηση (π.χ. προγράμματα για μετανάστες, υπηρεσίες προς εγκλωβισμένους).
Ο Κ.Ε.Σ έχει διαρκή συνεργασία και επικοινωνία καθώς και στήριξη από τη Διεθνή Επιτροπή Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), καθώς και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταύρου (ICRC).

Όσον αφορά έκτακτες ανάγκες, π.χ. η πανδημία του του Covid-19, πως αντέδρασε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταύρος;

Ενόψει της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Λειτουργήσαμε αμέσως την «Έκτακτη Υπηρεσία Στήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας και ευάλωτων ομάδων» σε παγκύπρια βάση. Προσφέραμε κατά τη διάρκεια του lockdown κατ‘ οίκον παράδοση σε άτομα που δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και άλλες υπηρεσίες. Την περίοδο 19/03/2020 – 31/05/2020 βοηθήσαμε πέραν των 20,500 ατόμων. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς εθελοντές παγκύπρια για την ανεκτίμητη βοήθεια, αλλά και το προσωπικό του Κ.Ε.Σ. που εργάστηκαν εθελοντικά ατέλειωτες ώρες. Τεράστιες ευχαριστίες οφείλονται και στους χορηγούς, άτομα και εταιρείες, που πρόσφεραν χρήματα, προϊόντα ή υπηρεσίες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τόσο μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.
Με τη λήξη του lockdown τερματίσαμε την κατ´ οίκον παράδοση, αλλά η βοήθεια εξακολουθεί να παρέχεται σε άτομα που έχουν ανάγκη από τους Κλάδους του Κ.Ε.Σ., μέσα από τα Προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας που λειτουργούν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο αριθμός των εξυπηρετούμενων κάθε Κλάδου έχει αυξηθεί σημαντικά .


Ποιες άλλες σημαντικές δράσεις αναπτύσσει σήμερα ο Κυπριακός Ερυθρός Σταύρος;

• Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών «ΣΤΕΛΛΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ»
Λειτούργησε το 1957 στην Κερύνεια και είναι το παλαιότερο και πιο σημαντικό έργο του Κ.Ε.Σ. Αρχικά ήταν παράλληλα οικοτροφείο και σχολείο. Εκτοπίστηκε το 1974 και επαναλειτούργησε στα Πολεμίδια στην επαρχία Λεμεσού με διαφορετική μορφή το 1980. Είναι ένα μοναδικό κέντρο στην Κύπρο και προσφέρει θεραπείες σε παιδιά με σοβαρές και πολλαπλές αναπηρίες, διάφορα σύνδρομα και αναπτυξιακές και άλλες αναπηρίες. Μαζί με την ιατρική περίθαλψη και τη φροντίδα, προσφέρει φυσιοθεραπεία, εργασιοθεραπεια, λογοθεραπεία, υδροθεραπεία και ειδικά προγράμματα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ένταξη των παιδιών. Εξυπηρετεί πέραν των 100 παιδιών.

• Υπηρεσίες προς Εγκλωβισμένους
Από το 1974, ο Κ.Ε.Σ, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη, εξακολουθεί να καλύπτει ανελλιπώς ανάγκες των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και των Μαρωνίτικων χωριών. Αυτό περιλαμβάνει την εξασφάλιση φαρμάκων, φιαλών και συσκευών οξυγόνου, ιατρικά αναλώσιμα, γυαλιά οράσεως, βοηθήματα κίνησης κ.λπ., επί καθημερινής βάσης. Επιπρόσθετα, διενεργείται μεταφορά τους από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας προς νοσοκομεία, κλινικές και οπουδήποτε αλλού χρειάζεται να μεταβούν.

• Προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας
Οι Κλάδοι του Κ.Ε.Σ λειτουργούν Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας προσφέροντας σε είδος βοήθεια και στήριξη σε παγκύπρια βάση, όπως τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής. Ο Κλάδος Λευκωσίας προσφέρει, επίσης, ζεστά γεύματα μία φορά τη εβδομάδα.

• Βοήθεια σε μετανάστες
Ο Κ.Ε.Σ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, εξυπηρετεί και τα τρία Κέντρα Μεταναστών, ως ακολούθως :

Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά

Δίδεται πακέτο υγιεινής και ρουχισμού σε όλους τους νεοαφιχθέντες μετανάστες. Το κάθε πακέτο περιλαμβάνει οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, χτένα, πετσέτα μπάνιου και προσώπου, σαπούνι, σαμπουάν, μάσκα και γάντια. Ο ρουχισμός περιλαμβάνει εσώρουχο, κάλτσες και σετ φόρμας.

Κάθε 15 μέρες ανανεώνεται ο εξοπλισμός του πακέτου υγιεινής και καλύπτονται ανάλογα και επιπρόσθετες ανάγκες.

Όσον αφορά τα βρέφη και τα παιδιά καλύπτονται για όλους επιπρόσθετες ανάγκες, όπως πάνες, πιπίλες, μπιμπερό, γαλατάκια, παιγνίδια, επιπρόσθετος ρουχισμός κ.λπ.

Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου

Μέσω επιχορηγημένου προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτουμε για τέταρτη χρονιά το πρόγραμμα «Προγράμματα Απασχόλησης των Διαμενόντων στο Κέντρο Υποδοχής & Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας» στην Κοφίνου (AMIF) μέσω του οποίου προσφέρονται δραστηριότητες αναψυχής και ελεύθερου χρόνου όπως γυμναστική, μαθήματα υπολογιστών και εκδρομές ανά την Κύπρο για ενήλικες και ανήλικους. Επιπρόσθετα, φροντίζουμε για την απογευματινή μελέτη των παιδιών με εκπαιδευτές, όπως φιλόλογοι και μαθηματικοί.

Κατόπιν αιτήματος από το Κέντρο, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπρόσθετα εξασφαλίζουμε όλες τις ανάγκες των εγκύων και των βρεφών του Κέντρου.

Προσφέρεται όλη η φαρμακευτική αγωγή, με ιατρική συνταγή, για όλα τα φάρμακα που δεν εξασφαλίζει η Κυβέρνηση.

Κέντρο Κράτησης Μενόγεια

Κατόπιν αιτήματος από το Κέντρο, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρέχονται διάφορες δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής στήριξης .

Σε όλα τα Κέντρα προσφέρεται η Υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών, η οποία λειτουργεί για την πρόληψη του χωρισμού των οικογενειών και της εξαφάνισης των μελών της οικογένειας, για την αποκατάσταση και διατήρηση της επαφής μεταξύ των οικογενειών και για τη διακρίβωση της τύχης των προσώπων που έχουν δηλωθει ως αγνοούμενοι.

• Προγράμματα νέων
Το Τμήμα Νέων του Κ.Ε.Σ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, λειτουργεί Ομίλους σε μεγάλο αριθμό σχολείων σε ολόκληρη την Κύπρο για ευαισθητοποίηση, οργάνωση και ενεργό εμπλοκή παιδιών και νέων σε ανθρωπιστικά προγράμματα και προαγωγή του εθελοντισμού σε όσο το δυνατό περισσότερα άτομα και όσο το δυνατό νωρίτερα.

Επιπρόσθετα, λειτουργεί το πρόγραμμα «Παιδιά του Σαββάτου» με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης γύρω από τις αρχές και αξίες του Ερυθρού Σταυρού, όπως ενεργά εκφράζονται μέσα από τα διάφορα ανθρωπιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το πρόγραμμα αυτό, συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες στο ανθρωπιστικό έργο του Κ.Ε.Σ.

• Προετοιμασία αντιμετώπισης και διαχείρισης καταστροφών
Τα Γραφεία Διοίκησης και οι Κλάδοι του Κ.Ε.Σ διατηρούν σε όλες τις επαρχίες αποθήκες με εξοπλισμό για έκτακτες ανάγκες και αντιμετώπιση καταστροφών. Παραπέρα, συμμετέχει σε διάφορα σενάρια Διαχείρισης κρίσεων που οργανώνονται από την Κυβέρνηση, όπως ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ, ΕΣΤΙΑ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ και ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ.

• Πρόγραμμα Πρώτης Παρέμβασης (First Responders)
Οι First Responders είναι προσωπικό και εθελοντές του Κ.Ε.Σ, οι οποίοι έχουν λάβει εκτενή εκπαίδευση, άνω των 150 ωρών έκαστος, στις Πρώτες Βοήθειες, τη Διάσωση, την Πυρόσβεση, τη Ψυχοκοινωνική Στήριξη και τη Διαχείριση Κρίσεων, για να μπορούν να προσφέρουν ενεργά βοήθεια σε οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί. Πρόθεση του Κ.Ε.Σ είναι να καλύψει κενά στην παροχή βοήθειας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Π.χ. στην Πρώτη Φάση του κορωνοϊού έχουν βοηθήσει την Ομάδα του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

• Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών
Ο Κ.Ε.Σ είναι εγκεκριμένος παροχέας Προγραμμάτων Κατάρτισης στις Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες (FAEEN). Τα προγράμματα κατάρτισης στις Πρώτες Βοήθειες είναι:
Πρώτες Βοήθειες στην εργασία – Επείγοντα Περιστατικά – 6 ώρες
Πρώτες Βοήθειες στην εργασία – 18 ώρες
Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση – Βασική Υποστήριξη Ζωής – 6 ώρες

Οι εκπαιδευτές του Κ.Ε.Σ τυγχάνουν συνεχούς και εξειδικευμένης εκπαίδευσης από Ερυθρούς Σταυρούς άλλων χωρών, όπως Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Νορβηγία. Εμπλέκονται ενεργά σε διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συμμετέχουν σε ασκήσεις της Κυβέρνησης.

• Ψυχοκοινωνική στήριξη
Η οικονομική κρίση, τα διάφορα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα, δυστυχήματα, καταστροφές και άλλες κρίσεις έχουν αυξήσει σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα και χρειάζονται στήριξη. Ο Κ.Ε.Σ προσφέρει υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη:
Σε αιτητές ασύλου που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Διαμονής στην Κοφίνου.
Στους μετανάστες που διαβιούν στο Κέντρο Κράτησης στη Μενόγεια.
Σε άτομα τρίτης ηλικίας που είτε διαβιούν σε οίκους ευγηρίας, είτε αυτόνομα στην κοινότητα.
Σε άτομα τρίτης ηλικίας που βρίσκονται απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διατηρεί δωμάτιο θεραπείας για την παροχή δωρεάν ψυχολογικών υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, ετοιμάζεται υλικό ψυχο-εκπαίδευσης.

Η πανδημία του κορωνοϊού σαφώς θα πρέπει να είχε αντίκτυπο και στην παροχή όλων των δράσεων του Οργανισμού. Σε ποιο βαθμό έχετε επηρεαστεί;

Πέραν της Έκτακτης Υπηρεσίας Στήριξης Ατόμων Τρίτης ηλικίας και Ευάλωτων ομάδων που ανέφερα πιο πάνω, όλες οι δράσεις μας έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, και στηρίζοντας πλήρως τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, με πρώτιστο στόχο να μην αφήσουμε άτομα που έχουν ανάγκη αβοήθητα. Το προσωπικό και οι εθελοντές του Κ.Ε.Σ συνεχίζουν να είναι ταγμένοι στον σκοπό του Κινήματος και εκπαιδευμένοι για να προσαρμόζονται σε δυσμενείς συνθήκες.

Πέραν της προσφοράς του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στην Κυπριακή κοινωνία, πώς συμμετέχει σε δράσεις ή έκτακτες ανάγκες εκτός Κύπρου;

Ο Κ.Ε.Σ ανταποκρίνεται, ανάλογα με τις δυνατότητές του και προσφέρει οικονομική ή υλική βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, είτε λόγω πολέμου ή φυσικών καταστροφών, και εκτός Κύπρου. Όπου κρίνουμε ότι ενδείκνυται, καλούμε και την Κυπριακή κοινωνία να συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί.

Πριν την οικονομική κρίση του 2013 ο Κ.Ε.Σ βοήθησε σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρξε ανάγκη, είτε με χρηματική βοήθεια, (Ελλάδα, Σρι Λάνκα, Αϊτή, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Παλαιστίνη, Κίνα, Μυανμάρ), είτε με τη χρηματοδότηση έργων (Σρι Λάνκα – πτέρυγα νοσοκομείου, Ελλάδα – Κέντρο Υγείας). Δυστυχώς, μετά την οικονομική κρίση οι πόροι μας έχουν μειωθεί, αλλά συνεχίζουμε να βοηθούμε κυρίως ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Ενδεικτικά να αναφέρω τα πιο κάτω:
• Λίβανος: Μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, έχουμε στείλει στο Λιβανικό Ερυθρό Σταύρο πακέτα τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και χρηματική βοήθεια μέσω του IFRC.
• Για τις πυρκαγιές στο Μάτι, Δήμος Μαραθώνα, αποστείλαμε αμέσως απευθείας χρηματική βοήθεια και επιπλέον χρηματοδοτούμε την αναδόμηση δύο παιδότοπων.
• Για τους Αρμένιους στο Artsax, έχουμε προσφέρει χρηματική βοήθεια μέσω του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στην Κύπρο.
• Για τις πυρκαγιές στην Μόρια, Ελλάδα έχουμε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία.

Παρόλες τις δυσκολίες και τους μειωμένους πόρους, προσπαθούμε πάντοτε να ανταποκριθούμε ανάλογα με την περίπτωση και τις δυνατότητες μας.

Σίγουρα σημαντικό οικονομικό πόρο της οργάνωσης αποτελούν οι διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, παζαράκια και έρανοι που διοργάνωνε κάθε χρόνο ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. Ωστόσο, φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πολλά από αυτά έχουν ματαιωθεί. Πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει δημιουργηθεί και πως το αντιμετωπίζετε;

Φέτος για εμάς, όπως και για όλο τον κόσμο, είναι μια δύσκολη χρονιά. Αν και έχουμε λάβει χορηγίες από το IFRC, οι οποίες βοηθούν στην επιτέλεση του έργου μας, οι ανάγκες είναι πάντα μεγαλύτερες, ειδικά φέτος.

Με τους όποιους περιορισμούς, οι Κλάδοι μας και το Τμήμα Νέων είχαν προγραμματίσει και φέτος διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για εξεύρεση πόρων για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν. Δυστυχώς οι πλείστες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί. Ο Κλάδος Λευκωσίας κατάφερε να οργανώσει, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, τη φιλανθρωπική Έκθεση Τέχνης & Δημοπρασία - Life, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας και στον κόσμο της Κύπρου, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να μας στηρίζουν με εισφορές, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προς την κοινωνία της χώρας μας. Επιπλέον, τώρα τις γιορτές, οι Κλάδοι ετοιμάζουν εποχιακά δώρα, όπως καλάθια με ποτά και εδέσματα, τα οποία κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από τα γραφεία των Κλάδων.


Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την οργάνωση σας και που συμβάλλει στο να επιτελεί το ανθρωπιστικό της έργο;

Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού εδράζεται σε 7 Θεμελιώδεις Αρχές : Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία, Εθελοντική Υπηρεσία, Ενότητα, Διεθνής Χαρακτήρας.

Ο Κ.Ε.Σ, όπως όλες οι Εθνικές Οργανώσεις Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου, βασίζεται στους εθελοντές, οι οποίοι ασπάζονται τις Αρχές λειτουργίας του. Αυτοί συνιστούν το κλειδί της επιτέλεσης της ανθρωπιστικής αποστολής του. Άνθρωποι, που προσφέρουν πόρους, σκληρή δουλειά και αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Για να μπορέσει ο Ερυθρός Σταυρός να συνεχίσει το έργο του, χρειάζεται συνοδοιπόρους σε αυτή την αποστολή που να ασπάζονται αυτές τις αρχές. Οι εθελοντές είναι το κλειδί της μετουσίωσης της αποστολής του Κινήματος και αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης και της επιτυχίας του. Ο κάθε ένας μπορεί να γίνει εθελοντής και να προσφέρει, είτε προσφέροντας πόρους, δουλειά και προσωπικό χρόνο, αλλά πρωτίστως δίνοντας αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση