ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:36
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Μαθήματα χορού μέχρι τις 8 το βράδυ για τους ανήλικους, προτείνει ο ΔΗΣΥ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Άτοπη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου την τροποποιητική πρόταση νόμου των βουλευτών Χατζηγιάννη και Κάρουλλα

Πρόταση Νόμου στην Ολομέλεια φέρνει ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύονται τα μαθήματα έντεχνου χορού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 χρόνων μετά τις 8 το βράδυ. Την τροποποιητική πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γιώργος Κάρουλλας, με την αιτιολογία της ασφάλειας των μαθητών και της επαρκούς ξεκούρασής των ανηλίκων. Στην πρόταση αντέδρασε ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου, ο οποίος χαρακτήρισε ως άδικη και εντελώς άτοπη την τροποποίηση του περί Ίδρυσης και Λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού Νόμο του 1997, που κατέθεσαν οι εν λόγω βουλευτές. 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου σημειώνει ότι η διάκριση που γίνεται όσον αφορά αποκλειστικά τα μαθήματα έντεχνου χορού, ως προς το ωράριο, είναι όχι μόνο άδικη αλλά και εντελώς άτοπη - η πρόταση μας προς τους βουλευτές είναι όπως, η Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας βάλουν σε εφαρμογή τον ήδη υπάρχοντα νόμο περί Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού, που οι ίδιοι ψήφισαν το 1997, και δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το κράτος, προτού θελήσουν να καταθέσουν τροποποιήσεις. 

Σημειώνεται ότι στον νόμο του 1997 δεν γίνεται καμία αναφορά για το ωράριο λειτουργίας των σχολών, παρά μόνο για τις ημέρες των εργασιών, των εορτών και των αργιών της σχολής, που ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό της σχολής (Αρθρο 12, παρ. 2).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε στην «Κ» ότι τα παιδιά από πολύ νωρίς το πρωί απασχολούνται, πέραν των σχολικών τους υποχρεώσεων, σε πάρα πολλές άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο ξεκούρασης. «Θα πρέπει να διασφαλίζουμε τον αναγκαίο χρόνο για ύπνο, για την οικογένεια και έναν χρόνο ξεκούρασης». Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως προβληματίζονται για όλες τις δραστηριότητες που απασχολούν τα παιδιά, πέραν ενός κατάλληλου ωραρίου και τόνισε: «Δεν απαγορεύσαμε τίποτε, απλώς λέμε να τελειώνουν οι δραστηριότητες σε μία λογική ώρα. Θέλουμε να προβληματίσουμε για το ζήτημα.»

«Δεν έχει καμία λογική υπόσταση»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς θεωρεί αδιανόητο να επιχειρούνται τέτοιου είδους ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Για το θέμα τοποθετήθηκε και η ΕΔΟΝ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πρόταση νόμου, η οποία στερείται της όποιας σοβαρής μελέτης, δεν έχει καμία λογική υπόσταση.

Η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου δήλωσε στην «Κ» ότι οποιαδήποτε πρόταση αυτή τη στιγμή για έναν νόμο που υπάρχει από το 1997  και δεν έχει εφαροστει ποτέ επιβεβαιώνει την ανυπαρξία πολιτιστικής σκέψης και σοβαρού ενδιαφέροντος για την τέχνη του χορού. Η ηλιθιότητα σίγουρα δεν θα επικρατήσει. Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν θα περάσει, αλλά είναι η ευκαιρία να γίνει τέτοια κινητοποίηση, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τις ιδιωτικές σχολές έντεχνου χορού.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση νόμου φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το Υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία είναι κατά πόσον θα ακολουθηθεί παρόμοια πρόταση για τα μαθήματα σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, καθώς και σε γυμναστήρια και αθλητικές σχολές και γιατί η αρχή γίνεται από τις Σχολές Χορού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ