ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 13:44
20°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Με το καλημέρα τα ελληνικά F16 στο Καλό Χωριό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Παρουσία ουσίας και όχι εντυπωσιασμού η συμμετοχή σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς

Η παρουσία ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών, σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, έχει δύο όψεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το αίσθημα ασφάλειας που δημιουργεί εκ των πραγμάτων η εδώ παρουσία της Ελλάδας. Η δεύτερη με την ουσία, που δεν είναι άλλη από τη συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα άμυνας. Ένα κομμάτι για το οποίο, τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν ειπωθεί και γραφτεί ουκ ολίγα. Η συμμετοχή ελληνικών μαχητικών σε άσκηση της ΕΦ ήταν γνωστή, σε κάποια δημοσιογραφικά γραφεία από την 1η Οκτωβρίου, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με τη μη παρουσία ελληνικών μαχητικών στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Τότε οι πληροφορίες και της «Κ», έλεγαν πως η ματαίωση της έλευσης των ελληνικών F16 δεν επηρεάζει την ουσία της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, αφήνοντας με νόημα να αιωρείται πως θα υπάρξει συνέχεια.

Η συμμετοχή ελληνικών μαχητικών σε άσκηση της ΕΦ ήταν γνωστή, σε κάποια δημοσιογραφικά γραφεία από την 1η Οκτωβρίου

«Ατσάλινο Βέλος»

Η τελευταία φορά πως ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν στενή συνεργασία, επί κυπριακού εδάφους με την Εθνική Φρουρά, ήταν στις 10 Οκτωβρίου 2000, στην τελική φάση της άσκησης «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» που πραγματοποιήθηκε και τότε στο Καλό Χωριό. Η επιστροφή της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας σε συνθήκες του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, συνοδεύτηκε από την παρουσία τριών μαχητικών F16 τα οποία πήραν μέρος στο σενάριο της άσκησης, με επίκεντρο το πεδίο βολής του Καλού Χωριού. Μετά από δυο διελεύσεις πάνω από το χώρο της άσκησης, τα ελληνικά μαχητικά ολοκλήρωσαν την αποστολή επιστρέφοντας στη βάση τους. Ωστόσο η άσκηση με την επωνυμία ΤΑΜΣ Ατσάλινο Βέλος περιλάμβανε τη συμμετοχή, από αέρος και μέσων της ΕΦ όπως τα επιθετικά ελικόπτερα ΜΙ 35 και Gazelle. Από πλευράς επίγειων δυνάμεων στην άσκηση συμμετείχαν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) , τύπου ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ενώ έγινε χρήση και αντιαρματικών πυραύλων MILAN και ΗΟΤ, όλμων πεζικού από δυο λόχους και πυροβόλων 155 χιλιοστών από μία πυροβολαρχία.

Ο υπουργός Άμυνας

Την τελική φάση της άσκησης «Ατσάλινο Βέλος» παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ανέδειξε την «εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα». Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αγγελίδης έγραψε «Παρακολούθησα σήμερα την τελική φάση της ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ. Ο επαγγελματισμός και το ηθικό που επέδειξε σήμερα το προσωπικό με κάνουν πραγματικά περήφανο! Συγχαρητήρια σε όλους. Η έλευση των Ελληνικών F16 επιδεικνύει την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα».

Παρουσία με νόημα

Η συμμετοχή των ελληνικών μαχητικών σε άσκηση της ΕΦ συμπίπτει χρονικά με το κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία. Η συνεργασία της Κύπρου με τη Γαλλία, με τη πρόσφατη συμμετοχή γαλλικών πολεμικών πλοίων σε κοινή άσκηση με μέσα της ΕΦ, καθώς και η παρουσία ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών δίνουν το μήνυμα πως η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με κοινές ενέργειες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ