ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 16:15
36°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Λεμεσός

Newsroom K

Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και απεγκλωβισμός οδηγών από τα οχήματά τους - Κεραυνός χτύπησε γραμμή στο Βασιλικό

Συνεχίζονται και σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Λεμεσό, από την κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο, με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε κινητοποίηση για αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών, που αφορούν κυρίως άντληση νερού, μετακίνηση δέντρων και αποκατάσταση ηλεκτροδότησης.

Εξαιτίας της κορύφωσης του φαινομένου που επηρεάζει την Ανατολική Μεσόγειο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, προχώρησε στην έκδοση νέας κίτρινης προειδοποίησης για ισχυρές καταιγίδες σε όλη την Κύπρο.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες, στις οποίες η ένταση της βροχής μπορεί τοπικά να ξεπεράσει τα 35 χιλιοστά την ώρα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να σημειωθεί σε κάποιες περιοχές και χαλαζόπτωση. Αναμένεται επίσης ότι θα πνέουν ισχυροί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ ενώ σε καταιγίδα οι άνεμοι δυνατό να φτάσυν και τα 7 μποφόρ.

Η προειδοποίηση τέθηκε σε ισχύ από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι έχει διάρκεια μέχρι και τις 6 το απόγευμα. 

Κίτρινη προειδοποίηση

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία κατά την διάρκεια της κίτρινης προειδοποίησης θα υπάρχει εκδήλωση καταιγίδων σε διάφορες περιοχές. Το κοινό πρέπει να πάρει μέτρα αν βρίσκεται σε εκτεθειμένες περιοχές, όπως βουνά, δάση και πεδιάδες. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν προβλήματα σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Ήδη από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Φωτογραφίες - Κανάλι 6

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

 Υδροστρόβιλος στην περιοχή Μονή - Φωτογραφίες από Χριστόδουλο Λοΐζου

Δεκάδες κλήσεις για την Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση στη Λεμεσό, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, Ανδρέα Κεττή. Από τις 10:00 το πρωί όταν ενισχύθηκαν τα έντονα φαινόμενα η Πυροσβεστική κλήθηκε να ανταποκριθεί σε περίπου 50 κλήσεις οι οποίες αφορούσαν άντληση νερών από υποστατικά, μετακινήσεις δέντρων τα οποία αποκόπηκαν λόγω των σφοδρών ανέμων, απεγκλωβισμό οδηγών από τα οχήματά τους, καθώς επίσης και απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες λόγω της διακοπής ρεύματος.

Εν τω μεταξύ αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της Λεμεσού έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες νερού και η διέλευση οχημάτων καθίσταται δύσκολη και επικίνδυνη σε ορισμένα σημεία.


Προβλήματα στο δίκτυο της ΑΗΚ (ενημέρωση 24/10/2019 - 11:57) 

Επί ποδός βρίσκεται από την Τετάρτη η ΑΗΚ αφού λόγω των σφοδρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυό της.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, πτώσεις δέντρων έκοψαν καλώδια. Περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Όπως διευκρίνισε στην «Κ» η κ. Παπαδοπούλου, οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ αφορούν επιδιόρθωση βλαβών που προέκυψαν από το χθεσινό πέρασμα της κακοκαιρίας.

Τα συνεργεία της ΑΗΚ εργάζονται πυρετωδώς για αποκατάσταση των βλαβών. Σημειώνεται ότι η διακοπή ρεύματος, επηρεάζει μικρό αριθμό υποστατικών σε κάθε περιοχή. Όπως μας ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, τα συνεργεία της ΑΗΚ κλαδεύουν δέντρα και προχωρούν σε αντικατάσταση των καλωδίων όπου κόπηκαν.

Από κεραυνό που χτύπησε τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Βασιλικού - Μονής, επηρεάστηκαν δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε Βασιλικό και Δεκέλεια, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρκετές περιοχές, κυρίως σε Λεμεσό και Λάρνακα. Όπως μας ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, περίπου 20 λεπτά μετά το περιστατικό αποκαταστάθηκε η βλάβη και επανήλθε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα επηρεαζόμενα υποστατικά.

Σημειώνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής ώρα για αποκατάσταση των βλαβών που παρατηρούνται, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέες βλάβες.

Λευκωσία 

 

Λεμεσός

Λάρνακα


Πάφος

Συσσώρευση νερού λόγω βροχής στον αυτοκινητόδρομο στην Λεμεσό

Συσσώρευση νερού παρατηρείται στον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού, στο τμήμα του από το Κολόσσι, μέχρι και την Λεμεσό, τόσο στην κατεύθυνση προς Λεμεσό, όσο και στην κατεύθυνση προς Πάφο, λόγω έντονης βροχόπτωσης που σημειώνεται αυτή την ώρα.

Η Αστυνομία καλεί τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα και να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα. Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή προς αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η επαρχία Πάφου

Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν χτες βράδυ στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και στην χαμηλή περιοχή Πάφου, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν ιδιαίτερα προβλήματα και ζημιές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε ολιγόωρη διακοπή ρεύματος, ενώ σε περιοχή του χωριού Αργάκα αποκόπηκε κορμός δέντρου και έπεσε στο κιγκλίδωμα δρόμου. Μέλη του πυροσβεστικού σταθμού Πόλεως Χρυσοχούς απέκοψαν και απομάκρυναν το δέντρο.

Τα χθεσινά προβλήματα στη Λεμεσό

Η κακοκαιρία κατά τη χθεσινή ημέρα επηρέασε κυρίως την Λεμεσό δημιουργώντας προβλήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε συνολικά σε 29 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως μετακίνηση δέντρων που αποκόπηκαν και παραπηγμάτων, καθώς και άντλησης νερού από πλημμυρισμένα υποστατικά. Συνολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 31 περιστατικά παγκύπρια.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, 

χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη, τονίζοντας ότι τα συνεργεία του Δήμου Λεμεσού βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια, σε περίπτωση ανάγκης.

Ερωτηθείς για τις ζημιές που προκλήθηκαν και τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, ο κος Νικολαΐδης εξήγησε ότι δεν έχει λάβει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι υπήρξαν ροές νερών, εξηγώντας ότι οι πλείστες ζημιές προκλήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έκοψαν δέντρα, κλαδιά και ανασήκωσαν κατασκευές. Ωστόσο, είπε, δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε περιουσίες.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι τα συνεργεία του Δήμου ήταν και παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκαν να κόψουν δέντρα ή να απομακρύνουν κλαδιά. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν και κάποια προληπτικά μέτρα, όπως η εκκένωση τμήματος του χώρου στάθμευσης στην Επίχωση, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν πλημμύρες, όπως είπε.

Η πρόβλεψη

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις καταιγίδες αναμένεται να πέσει και χαλάζι, ενώ τοπικά τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά διαστήματα έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ αλλά στα προσήνεμα παράλια μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ. Σε καταιγίδα ο άνεμος δυνατό να μεταβάλλεται και να ενισχύεται στα 6 με 7 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη για να καταστεί σταδιακά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 23 στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι, ενώ τοπικά τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά διαστήματα έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ αλλά σε κάποιες περιοχές μέχρι πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 21 στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα ωστόσο και μετά αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων.

Το Σάββατο, διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με περιόδους αυξημένης συννεφιάς, η οποία το μεσημέρι και το απόγευμα πιθανό να δώσει μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά, στο εσωτερικό και σε περιοχές στα νοτιοανατολικά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος για να καταστεί αργότερα κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο μέχρι το Σάββατο, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά την Κυριακή θα υπάρξει μικρή πτώση, για να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ