ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
27°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Ομόφωνα νέος Μητροπολίτης Κιτίου ο Νεκτάριος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά τον δεκαπενταύγουστο κατά πάσα πιθανότητα η τελετή ενθρόνισης του καθώς και η πλήρωση του κενού στη Χωρεπισκοπή Αρσινόης

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, η δεύτερη και τελευταία φάση εκλογής του νέου Μητροπολίτη Κιτίου. Τα 16 μέλη της Συνόδου «σχεδόν» ομόφωνα επέλεξαν ως διάδοχο του παραιτηθέντα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου τον νυν Επίσκοπο Νεκτάριο. Συγκεκριμένα από τους 16 παρόντες Συνοδικούς, υπέρ του Νεκταρίου ψήφισαν οι 15.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η μια ψήφος που δεν πήγε στον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης, λέγεται πως είναι του ιδίου ο οποίος εμφανίζεται να μην ψήφισε τον εαυτό του. Αμέσως μετά την εκλογή, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μετέβησαν εν πομπή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη για την υπογραφή του Μηνύματος εκλογής του νέου Μητροπολίτη. Τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου επέλεξαν τον Επίσκοπο Νεκτάριο ανάμεσα από τον αρχιμανδρίτη Ευμένιο αλλά και τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο που συγκρότησαν το τριπρόσωπο. 

Η ενθρόνιση

Η εκλογή νέου Μητροπολίτη Κιτίου θα ολοκληρωθεί με την ενθρόνισή του. Οι αρχικές σκέψεις που είχαν γίνει ήταν η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη να γινόταν, πριν ή ανήμερα της Μεταμορφώσεως που πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως Κιτίου.

Ωστόσο νεότερες πληροφορίες τοποθετούν την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη μετά τον δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τις σχετικές προετοιμασίες Περί τα τέλη Αυγούστου τοποθετείται και η πλήρωση του κενού στη Χωρεπισκοπή Αρσινόης, από την εκλογή του Επισκόπου Νεκταρίου. Στην περίπτωση τοποθέτησης νέου Χωρεπισκόπου η διαδικασία είναι απλή μιας και η εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο γίνεται μετά από σχετική εισήγηση του οικείου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Ο νέος Κιτίου

Ο μέχρι χθες Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος γεννήθηκε στη Λάρνακα την 15ην Ιανουαρίου του 1969. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το 1996 έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού και δύο χρόνια αργότερα, το 1998, χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, από τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο.

Το 2005 μεταβαίνει για μεταπτυχιακές σπουδές στο SOAS College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όπου έλαβε τον τίτλο master of arts. Τον ίδιο χρόνο προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη, από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο και τοποθετείται προϊστάμενος στον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος του 2007. Επιστρέφει στην Κύπρο και διορίζεται από την 1ην Ιανουαρίου 2008 Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Την 11ην Σεπτεμβρίου 2008, μετά από εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Κύπρου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης.

Η χειροτονία του εις Επίσκοπο έγινε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β τήν Κυριακή, 14η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Στις 28 Ιουλίου 2019 κλήρος και λαός της Λάρνακας έδωσαν την πρωτιά στον Επίσκοπο Νεκτάριο με ποσοστό 70%. Στις 30 Ιουλίου η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την θέληση του πνοιμίου της Μητροπολέως Κιτίου εκλέγοντας τον Μεκτάριο ως το νέο ποιμενάρχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ