ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:41
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Οι επτά πληγές της Αγίας Νάπας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Εγκληματικότητα, Laughing gas, ηχορύπανση, ανεξέλεγκτη πώληση αλκοόλ, αμελής οδήγηση υποβαθμίζουν την περιοχή

Η καταγγελία από την 19χρονη Βρετανίδα για ομαδικό βιασμό της από δώδεκα νεαρούς ήταν η αφορμή για να βγουν από το χαλί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η Αγία Νάπα, και που παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από δήμο και αστυνομία, συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα των κατοίκων της και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μιας περιοχής που ως γνωστό είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο στην Κύπρο, με 40 χιλιάδες κλίνες, 700-750 χιλιάδες αφίξεις και πέντε εκατομμύρια διανυχτερεύσεις σε ετήσια βάση.  

Επτά πληγές λοιπόν παραμένουν ανοικτές και σαμποτάρουν τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τις τοπικές αρχές για ανάδειξη της Αγίας Νάπας ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός- εγκληματικότητα, Laughing gas, ελλειμματική αστυνόμευση, ηχορύπανση, κατάχρηση και ανεξέλεγκτη πώληση αλκοόλ, αμελής οδήγηση. Υπάρχουν μάλιστα  μαρτυρίες ότι ιδιωτικές κλινικές και το γενικό νοσοκομείο της Αμμοχώστου, καλούνται να περιθάλψουν τραυματίες οι οποίοι έχουν κτυπηθεί με σιδερολοστούς, ενώ σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις για πώληση του ιδιότυπου ναρκωτικού laughing gas.

Αμελής οδήγηση

Τουρίστες οδηγοί διαφεύγουν την ψαλίδα του νόμου για αμελή οδήγηση, αφού δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί που να τους υποχρεώνουν να πληρώνουν τα εξώδικα πρόστιμα της τροχαίας, ενώ υπεραγορές, καταστήματα σουβενίρ και περίπτερα μπορούν να πωλούν 24 ώρες το 24ωρο αλκοόλ χωρίς κανένα περιορισμό. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Αγίας Νάπας δέχεται καθημερινά μηνύματα αγανάκτησης από τουρίστες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το επίπεδο τουρισμού και της ηχορύπανσης στην περιοχή. Αναφέρουμε ενδεικτικά περιεχόμενο από μια τέτοια επιστολή οικογένειας τουριστών από την Ουκρανία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τα επίπεδα ηχορύπανσης κατά την διάρκεια της νύχτας. Αέριο γέλιου, υπερβολικός θόρυβος, πολύ χαμηλό επίπεδο τουρισμού για εμάς. Με την πάροδο του χρόνου θα έχετε όλο και λιγότερους τουρίστες με το δικό μας προφίλ . Εμείς σίγουρα δεν θα ξαναέρθουμε».

Νομοθετικές δικλείδες

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι νομοθετικές δικλείδες επισημαίνει ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Το θέμα της ηχορύπανσης ήταν θέμα έντονης συζήτησης στην επιτροπή Εσωτερικών, πριν την λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου με τους βουλευτές να εντοπίζουν αδυναμία εφαρμογής του νόμου του 2016 για τις άδειες εκπομπής ήχου και έτσι αποφάσισαν να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα γι΄ αυτό το καλοκαίρι. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος μίλησε στην «Κ» και έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, και οικονομικά συμφέροντα που δεν επέτρεψαν τελικά την ρύθμιση του θέματος της ηχορύπανσης. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νομοθετική ρύθμιση του θέματος τον Σεπτέμβρη. Από την πλευρά του ο δήμος έχει επιστρατεύσει τα δικά του μέσα και εκεί και όπου μπορεί επεμβαίνει προσπαθώντας να ρυθμίσει περιστατικά τα οποία άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων και καθηκόντων.

Οι αλεξιπτωτιστές

Για μάχη μεταξύ δύο κόσμων κάνει λόγο ο κ. Καρούσος. Από την μια είναι αυτοί που θέλουν αναβαθμισμένο τουρισμό, και οι αλεξιπτωτιστές που τους αρκεί να δουλεύουν μόνο δύο μήνες τον χρόνο. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι παραπλάνησαν, κατά την έκφραση του δημάρχου, τα κόμματα και δεν προχώρησαν στην ρύθμιση του προβλήματος της ηχορύπανσης. Ο κ. Καρούσος κάνει λόγο για ψηφοθηρικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία δεν επιτρέπουν την ρύθμιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να την πληρώνει τελικά το δημόσιο συμφέρον και ρίχνει το μπαλάκι στον υφυπουργό Τουρισμού και στον πρόεδρο της Βουλής. Από την δική του πλευρά ετοιμάζει πρόταση η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στους βουλευτές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ