ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ιερές ακροβασίες από την παραίτηση Κιτίου

Ενισχύεται η αρχιεπισκοπική ομάδα με τρεις ψήφους υπέρ του Αρσινόης ως διαδόχου του Χρυσοστόμου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου, στην ετήσια Σύνοδο για τα οικονομικά των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών, ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος θα υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του, από τον θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου. Μια παραίτηση, η οποία θα προκαλέσει πρώτα απ’ όλα ανακατατάξεις περιορισμένης κλίμακας, εντός της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Το δεύτερο στοιχείο που ενδεχομένως να προκύψει από την παραίτηση του ιεράρχη είναι να ανοίξει ένα άτυπο εσωτερικό προβληματισμό, για τον χρόνο παρουσίας ιεραρχών σε μητροπολιτικούς και επισκοπικούς θρόνους. Ζήτημα το οποίο δεν ρυθμίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη, πλην όμως επαφίεται στον κάθε ιεράρχη. Την ερχόμενη Τετάρτη ο Κιτίου Χρυσόστομος αναμένεται να παραδώσει στα υπόλοιπα δεκαέξι μέλη της Συνόδου επιστολή του, στην οποία εκτός από την απόφασή του να παραιτηθεί θα αναφέρει και τους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει την απόφαση αυτή. Η επιστολή του Κιτίου, όπως έλεγε πηγή με γνώση των κινήσεων του ιεράρχη, έχει ετοιμασθεί. Μέλη της Ιεράς Συνόδου με τα οποία μιλήσαμε μας εξέφρασαν την έκπληξή τους για την πρόθεση παραίτησης, μιας και όπως επισήμαναν, οι φυσικές του δυνάμεις δεν τον έχουν εγκαταλείψει.

Η επιστολή

Ένας από τους λόγους που θα αναφέρονται στην επιστολή Κιτίου έχει να κάνει με τον χρόνο παραμονής του, στον θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου. Πρόσωπο που φέρεται να έχει γνώση του περιεχομένου της επιστολής, μας έλεγε πως ο ιεράρχης αναφέρεται εκτενώς στον χρόνο διακονίας του στην Εκκλησία της Κύπρου, κρίνοντας ότι μετά από 46 χρόνια αρχιερατικής παρουσίας έφθασε ο καιρός να παραδώσει τη σκυτάλη της Μητροπόλεως Κιτίου, σε νεότερο ιεράρχη προκειμένου να συνεχίσει το έργο του. Στην επιστολή, όπως μας ανέφερε το ίδιο πρόσωπο, ο Κιτίου Χρυσόστομος δεν κάνει αναφορά στα όσα θα ακολουθήσουν της παραίτησής του και αφορούν, κυρίως, πρόσωπα που θα ενδιαφερθούν να διεκδικήσουν τον θρόνο. Επίσης, ο εκ Λάρνακος ιεράρχης αποφεύγει στην επιστολή να κάνει αναφορά στο όνομα του επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχός του, με το σκεπτικό ότι δεν είναι σωστό από εκκλησιαστικής απόψεως. Ένα ζήτημα το οποίο βγαίνει από το περιβάλλον του μητροπολίτη έχει να κάνει με τον ίδιο την επόμενη μέρα της παραιτήσεώς του. Όπως μας τονίσθηκε, ο Κιτίου Χρυσόστομος δεν συνδέει την παραίτησή του με έναν νέον ρόλο εντός της Συνόδου. Στη λογική αυτή απορρίπτεται ότι είναι μέσα στις προθέσεις του Κιτίου να ζητήσει να παραμείνει με ειδικό καθεστώς στην Ιερά Σύνοδο, ενώ θα είναι σχολάζων μητροπολίτης.

Η παραίτηση

Η επισημοποίηση οικειοθελούς αποχώρησης του ιεράρχη και μετά την επικύρωσή της από την Ιερά Σύνοδο, θα θέσει τη Μητρόπολη Κιτίου σε διαδικασίες πλήρωσης του κενού που θα δημιουργηθεί. Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν των διαδικασιών εκλογής νέου Μητροπολίτη θα μεσολαβήσει το σαρανταήμερο, που προνοεί ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Εκκλησιαστικές πηγές μας έλεγαν ότι πολύ πιθανόν η επιλογή του τριπρόσωπου και η εκλογή του νέου μητροπολίτη, από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως, και στον ένα μήνα, μιας και όπως μας εξήγησαν, και δεν πρόκειται για κένωση του Θρόνου από φυσικά αίτια (θάνατος), οπότε και το σαρανταήμερο είναι περίοδος πένθους, αλλά για παραίτηση. Εάν τελικά επικρατήσει η άποψη αυτή, η περίοδος των 30 ημερών εκπνέει στις 19 Ιουνίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο εκείνη είναι η εκδήλωση του πραξικοπήματος και η τουρκική εισβολή του 1974, η πρώτη φάση εκλογής ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μετά τις 22 Ιουλίου. Η άλλη ημερομηνία που ενδεχομένως να προσφέρεται είναι στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου Ιουλίου.

Διαδοχολογία

Πολύ πριν από την επίσημη παραίτηση του μητροπολίτη Κιτίου, φούντωσαν τα σενάρια διαδοχής τους. Με βάση την εικόνα που επικρατεί μέχρι σήμερα, ως επικρατέστερος για τον μητροπολιτικό θρόνο παρουσιάζεται ένα από τα νέα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Πρόκειται για τον επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο από τη Λάρνακα, ο οποίος από το 1996 που έλαβε τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε και η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε παμψηφεί χωρεπίσκοπο Αρσινόης, ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του μητροπολίτη Κιτίου. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος φέρεται να έχει υποστηρίξει δύο φορές την περίπτωση να τον διαδεχθεί ο Αρσινόης Νεκτάριος, με το σκεπτικό ότι είναι γέννημα θρέμμα της Μητροπόλεως. Αλλά και εντός της Ιεράς Συνόδου, ο Νεκτάριος φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής. Άλλος ιεράρχης έλεγε στην «Κ», πως στην περίπτωση που ανάμεσα στο τριπρόσωπο θα είναι και ο επίσκοπος Νεκτάριος τα μέλη της Συνόδου δεν θα δυσκολευτούν να επιλέξουν τον νέο μητροπολίτη. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες πως για τον μητροπολιτικό θρόνο υπήρχε ενδιαφέρον από άλλους δύο αρχιμανδρίτες. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες λέγεται πως το ενδιαφέρον τους έχει ατονήσει. Στην Πάφο τώρα όπου διακονεί ο Νεκτάριος, εκκλησιαστικές πηγές θεωρούν πως η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη φερόμενη παραίτηση Κιτίου είναι ρευστή και πριν από την επισημοποίηση της παραίτησής του δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά για τα οποία κενά προκληθούν.

Συσχετισμοί στην Ι.Σ.

Με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί ο συσχετισμός εντός της Ιεράς Συνόδου, υπάρχει ενδεχόμενο ο επίσκοπος Αρσινόης, εάν και εφόσον βρίσκεται μέσα στο τριπρόσωπο που θα επιλέξουν οι πιστοί, να ανέβει στον θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου παμψηφεί. Μια εξέλιξη η οποία θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει ο μητροπολίτης Λεμεσού και οι ιεράρχες που φαίνεται να είναι στη σφαίρα επιρροής του. Τυχόν θετική ψήφος της ομάδας Λεμεσού στον Νεκτάριο, λένε εκκλησιαστικές πηγές, θα επηρεάσει και τη στάση του μητροπολίτη Κύκκου και των ιεραρχών που βρίσκονται κοντά του. Υπέρ του επισκόπου Νεκταρίου φαίνεται να τοποθετούνται:

-Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

-Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

-Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

-Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος.

-Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας.

-Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

-Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

-Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος.

-Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριο

Ο Νεαπόλεως Πορφύριος παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στον μητροπολίτη Λεμεσού, υποστηρίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους, πως θα συνταχθεί στην ομάδα της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου ένεκα του ότι είναι βοηθός του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση