ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οκτώ χρόνια Μαρί: Η τραγωδία όπως την έζησε ο Μ. Τράγκολας

Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 13 ανθρώπων αλλά και καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Οκτώ χρόνια από την σύγχρονη τραγωδία του νησιού και οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές.

Κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνο το πρωινό που συγκλόνισε το παγκύπριο και άφησε πίσω του 13 νεκρούς και πολλά γιατί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011, η ώρα 04.00 το πρωί, όταν ξέσπασε για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα πυρκαγιά σε δύο εκ των 98 εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν εκρηκτικές ύλες, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Τα εμπορευματοκιβώτια κατασχέθηκαν από πλοίο το οποίο κατευθυνόταν προς Συρία δυόμισι χρόνια πριν.

Στο σημείο έσπευσε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Γύρω στις 5:40, κατά την διάρκεια της κατάσβεσης σημειώθηκε η φονική έκρηξη προκαλώντας ωστικό κύμα τριών χιλιομέτρων και οδηγώντας στον θάνατο 13 ανθρώπους (πυροσβέστες, αξιωματικούς και στρατιώτες).

Να σημειωθεί ότι η έκρηξη προκάλεσε και σοβαρές ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Ήρωες

Στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος:

Ο Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης

Ο Αντιπλοίαρχος, Λάμπρος Λάμπρου

Ο Αρχικελευστής, Κλεάνθης Κλεάνθους

Ο Επικελευστής, Μιχάλης Ηρακλέους

Ο Κελευστής, Αντώνης Χαραλάμπους

Οι Λοχίες Σπύρος Τταντής, Βασίλης Κρόκος, Γιώργος Γιακουμής, Παναγιώτης Θεοφίλου, Αδάμος Αδάμου

Οι ναύτες, Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου

Ο Υπαστυνόμος, Ανδρέας Παπαδόπουλος

Το πρωινό της 11ης Ιουλίου όπως το έζησε ο Μάρκος Τράγκολας

Το 24news συνάντησε τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα ο οποίος εξιστόρησε με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένος τα όσα έζησε εκείνο το μοιραίο πρωινό.

Το άκουσμα της είδησης και η αγωνία

Βαριανασαίνοντας ο κ. Τράγκολας μας αφηγήθηκε πως ενημερώθηκε για την έκρηξη, αφού ο ίδιος για ιατρικούς λόγους, ήταν εκτός υπηρεσίας εκείνη την ημέρα.

«Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από το τραγικό εκείνο συμβάν. Την συγκεκριμένη ημέρα βρισκόμουν στο σπίτι με άδεια ασθενείας, καθώς έπρεπε να πάω για αξονικό τομογράφο στο γόνατο.

Διαμένω κοντά στο δρόμο Λεμεσού, άρχισα να ακούω σειρήνες ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων να κατευθύνονται προς Λεμεσό και τότε αντιλήφθηκα πως κάτι συνέβη. Πήρα τηλέφωνο για να δω τι είχε γίνει και ενημερώθηκα για την έκρηξη στο Μαρί.

Όταν μου είπαν περί τίνος επρόκειτο, θεώρησα πως ο πιθανότερος τόπος να σημειωθεί έκρηξη στην περιοχή ήταν στις εγκαταστάσεις της ηλεκτρικής στο Βασιλικό».

Συνεχίζοντας ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λέει: «Πήρα τηλέφωνο στην ΕΜΑΚ και με ενημέρωσαν ότι μέλη της ανταποκρίθηκαν. Ταυτόχρονα, με πληροφόρησαν ότι ζητούνται συνεχώς ασθενοφόρα. Με την σειρά μου ρώτησα τόσο αν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται στην περιοχή, όσο και για το προσωπικό της ΕΜΑΚ που μετέβη στη σκηνή. Μου απάντησαν, ‘’τους παίρνουμε τηλέφωνα στα προσωπικά τους αλλά και στους ασυρμάτους και δεν ανταποκρίνονται’’.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι να μου λένε, ‘’κύριε Μάρκο, πρέπει να έγινε μεγάλο κακό, αλλά δεν ξέρουμε λεπτομέρειες’’.
Η μετάβαση στο Μαρί

Ο κ. Τράγκολας με το που ενημερώθηκε για την δυσμενή κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή άφησε πίσω την προσωπική του ζωή και το θέμα υγείας του, φόρεσε την στολή και μετέβη στο σημείο.

Τα όσα τραγικά αντίκρισε δεν τα περίμενε, όπως ο ίδιος τόνισε αρκετές φορές.

«Την ίδια ώρα έβαλα την στολή, πήγα στην ΕΜΑΚ, έπιασα αυτοκίνητο και πήγα στο σημείο γύρω στις 6:40 π.μ.. Οι εικόνες που αντικρίσαμε μιλούσαν από μόνες τους σε σχέση με την τραγικότητα».

Ο κύριος Τράγκολας αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης περνώντας από το Ζύγι.

«Υπήρχε πυκνή ομίχλη, διάσπαρτα αντικείμενα ακόμα και μέσα στους δρόμους, ομιχλώδες τοπίο», αναφέρει συγκεκριμένα.

Ο Μάρκος Τράγκολας, θυμάται το τι επικρατούσε στο σημείο. «Στην περιοχή υπήρχαν πυρκαγιές τόσο μέσα στη βάση όσο και στο Βασιλικό. Εκεί μάλιστα υπήρχε μια ξεχωριστή μυρωδιά η οποία προφανώς προήλθε μετά την ανάφλεξη των εκρηκτικών. Οχήματα διαμελισμένα…».

«Στα αρχικά στάδια της έκρηξης επικράτησε ένα χάος και δεν ξέραμε τον βαθμό της επικινδυνότητας, χρειάστηκε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να αρχίσει να οργανώνεται η κατάσταση με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υπηρεσία Ασθενοφόρων και η Εθνική Φρουρά, δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τα βγάλουμε εις πέρας».

«Με το που άκουσα ότι οι συνάδελφοι έπεσαν νεκροί, ήταν ένα σοκ»

«Η πρώτη μου πληροφόρηση ήταν ότι υπήρχαν νεκροί, αλλά δεν γνώριζα ούτε αριθμό αλλά ούτε και την τύχη των συναδέλφων μου».
Όσο μας περιγράφει την μαύρη εκείνη μέρα τόσο περισσότερο φορτίζεται συναισθηματικά. Έπειτα από οκτώ χρόνια, η εικόνα που μπαίνει σε πρώτο πλάνο είναι το σοκ που βίωσε στο άκουσμα των νεκρών.

«Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να ψάξω για τους συναδέλφους. Είχα ασύρματο μαζί μου και ενημερώθηκα ότι προηγουμένως είχε πάει κάποιος άλλος αξιωματικός στο συμβάν. Τον ρώτησα μέσω ασυρμάτου τι γίνονται οι δικοί μας και μου απάντησε ‘’πάρε με τηλέφωνο’’. Τον πήρα αμέσως και μου είπε ότι ‘’δυστυχώς τους χάσαμε’’.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν δύσκολη, οι συνάδελφοι τους νεκροί αλλά έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους. Να τεθούν οι πυρκαγιές υπό έλεγχο.

«Αρχίσαμε να κατασβήνουμε τις φωτιές, δώσαμε σημασία και βάρος σε αυτό. Οι πυρκαγιές στο σταθμό του Βασιλικού ήταν σοβαρές και οι ζημιές εκτεταμένες. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να θέσουμε υπό έλεγχο τις πυρκαγιές του Βασιλικού».

Ο κύριος Τράγκολας μας ανέφερε πως κανένας δεν περίμενε τέτοιο κακό και ως Υπηρεσία δεν είχαν χάσει ποτέ μέχρι τότε συναδέλφους.

«Είχα κάποιες ελπίδες ότι ίσως γλίτωσαν και βρίσκονται μακριά από την έκρηξη μέχρι που διαπίστωσα μέσω τηλεφωνήματος ότι οι συνάδελφοι έφυγαν».

 

Στο άκουσμα της είδησης ότι οι συνάδελφοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, ο κύριος Τράγκολας παθαίνει σοκ.
Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του. «Με το που άκουσα ότι οι συνάδελφοι έπεσαν νεκροί, ήταν ένα σοκ, δεν ξαναζήσαμε κάτι παρόμοιο και εύχομαι πότε ο τόπος να μην ζήσει ξανά τέτοιο συμβάν.Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι, δεν μπορούσε κανένας να μιλήσει, οι μόνες κουβέντες που ανταλλάσσαμε ήταν καθαρά για σκοπούς κατάσβεσης των πυρκαγιών και αποστολής βοηθειών, τίποτε άλλο».

«Έπρεπε να θέσουμε υπό έλεγχο τις φωτιές, διότι μετά θα ακολουθούσαν έρευνες για ανεύρεση διαφόρων αντικειμένων αλλά και περισυλλογή των θυμάτων», πρόσθεσε.

«Η τραγωδία στο Μαρί θα με σημαδεύει»

Αναμφίβολα, ο Μάρκος Τράγκολας αναφέρει ως την υπόθεση που τον σημάδεψε στην καριέρα του, την τραγωδία στο Μαρί.
«(…) θα με σημαδεύει για διαφόρους λόγους. Ήμουν ο πρώτος διοικητής της ΕΜΑΚ, από τους έξι συναδέλφους που χάσαμε, οι τέσσερις ήταν κάτω από την διοίκηση μου».

Ο κύριος Τράγκολας φανερά συγκινημένος αναφέρει ότι «ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αδάμος Αδάμου, ο Γιώργος Γιακουμμή, ο Σπύρος Ταντής, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΜΑΚ. Στη συνέχεια ήρθαν στην ΕΜΑΚ ο Παναγιώτης Θεοφίλου και ο Βασίλης Κρόκος.

Ήταν πολύ πειθαρχημένοι, ήταν άνθρωποι με προοπτικές, ήταν πολύ καλοί χαρακτήρες και πολύ καλοί στις αποδόσεις τους τόσο στην πρακτική όσο και στην θεωρία.

Ζήσαμε στιγμές φιλικές, οικογενειακές, υπηρεσιακές. Είναι σαν να χάνεις παιδιά δικά σου».

Μετά τα τραγικά γεγονότα ανέλαβε ως αναπληρωτής διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έπρεπε να δουλέψει μαζί με τους συναδέλφους του για να επανέλθει η Υπηρεσία σε εκείνο το επίπεδο, ιδιαίτερα το ηθικό των Πυροσβεστών, διότι λόγω της κατάστασης, είχε πέσει.

«Ήταν μια περίοδος πολύ δύσκολη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία» λέει, προσθέτοντας πως «για μένα ήταν μια πρόκληση, διότι δεν ήμουν έτοιμος μέχρι εκείνη την στιγμή να αναλάβω το πόστο του αναπληρωτή διευθυντή».

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής σημειώνει ότι μετά τα όσα έζησε στο Μαρί, οτιδήποτε άλλο δει δεν μπορεί να τον επηρεάσει περισσότερο ψυχολογικά και συναισθηματικά.

Τις πλείστες φορές εμείς οι δημοσιογράφοι που μεταφέρουμε τα γεγονότα καλούμαστε να κάνουμε και ένα συνοπτικό επίλογο του εκάστοτε θέματος, σήμερα δεν θα γίνει αυτό μιας και η τελευταία ατάκα του κ. Τράγκολα τα λέει όλα… «οι πιο δύσκολες στιγμές που έζησα στην καριέρα μου ήταν η έκρηξη στο Μαρί».

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση