ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:42
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Παιδεία

Αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα οι φρουροί ασφαλείας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τις σχολικές εφορείες να προχωρήσουν σε αγορά υπηρεσιών ασφαλείας

Να προχωρήσουν άμεσα σε πρόσληψη φρουρών ασφαλείας για τα σχολεία της Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, καλεί το Υπουργείο Παιδείας τις σχολικές εφορείες μέσω εγκυκλίου. Η απόφαση αυτή, είναι σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει αναβαθμιστούν τα Συστήματα Ασφαλείας των δημοσίων σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει στην καταβολή πιστώσεων στις Σχολικές Εφορείες, αποστέλλοντας παράλληλα πληροφορίες σε αυτές τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Σημειώνεται δε, πως η αγορά υπηρεσιών για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για την περιφρούρηση των μαθητών, αφορά το χρονικό διάστημα μεταξύ 7:00 - 8:00 το πρωί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η κάθε Σχολική Εφορεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αγορά υπηρεσιών από «ιδιωτικό γραφείο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας» ή από «ιδιώτη φύλακα», σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Ιδιωτικών Γραφείων Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας Νόμων του 2007 έως 2014 και τηρώντας σχολαστικά τις πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις ανοικτής διαδικασίας προσφορών, οι προσφορές θα πρέπει να δίνονται και να αξιολογούνται ανά σχολείο, ενώ θα πρέπει να απαιτηθούν όλα τα σχετικά έγγραφα και άδειες που προνοούνται από τη σχετική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που η Σχολική Εφορεία ή η Διεύθυνση του σχολείου παρατηρήσουν ότι ο φρουρός δεν τηρεί σχολαστικά τους όρους της σύμβασης, θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για τερματισμό της συνεργασίας. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη συμφωνία όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις για αντικατάσταση που θα απαιτηθεί σε περίπτωση δικαιολογημένης απουσίας του καθορισμένου για τη σχολική μονάδα φύλακα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, το μέγιστο ποσό αντιμισθίας ανά ώρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό είναι εκείνο που προνοείται από τη νομοθεσία για τις υπηρεσίες φύλακα ανά ώρα, ενώ σε περίπτωση που η εξασφάλιση φύλακα δεν καταστεί δυνατή, θα πρέπει η σχολική εφορεία να ενημερώσει άμεσα γραπτώς το ΥΠΠ και πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε μερικά σχολεία ήδη έχουν προσληφθεί και τοποθετηθεί φρουροί ασφαλείας, έξω από τις κεντρικές εισόδους των σχολείων κατά τις πρωινές ώρες πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Τα καθήκοντα του φρουρού είναι τα ακόλουθα:

ι. Επιβλέπει διακριτικά την προσέλευση των μαθητών/τριών, καθώς και την προσέλευση και αποχώρηση άλλων επισκεπτών/τριών στον σχολικό χώρο.

ιι. Παρεμποδίζει την παράνομη είσοδο εξωσχολικών στον σχολικό χώρο, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες (οι οποίες θα καθοριστούν από το ΥΠΠ και θα σας αποσταλούν σε κατοπινό στάδιο.

ιιι. Λειτουργεί ως πυρήνας πρόληψης και αποτροπής κινδύνων από εξωσχολικούς εντός του σχολικού χώρου και πλησίον του περιβάλλοντος χώρου των σχολείων,

ιν. Ενημερώνει άμεσα τη Διεύθυνση του σχολείου και τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς σχετικά με ανεπιθύμητες συμπεριφορές εξωσχολικών που παρατηρεί και συμβάλλει (εντός των δυνατοτήτων του) στην αποφυγή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ