ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασφάλεια στα σχολεία: Από την διακήρυξη στην πραγματικότητα

Χωρίς φύλακες ασφαλείας στα δημοτικά, και με εκκρεμότητες στις περιφράξεις ξεκίνησε η σχολική χρονιά

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως άγνωστος προσπάθησε να προσεγγίσει μαθητές δημοτικού έξω από το σχολείο τους στην Αγλαντζιά, πέρα από τις προφανείς ανησυχίες και το φυσιολογικό μούδιασμα, επανέφερε στην επιφάνεια τα μείζοντα ζητήματα ασφάλειας στα σχολεία. Ένα κεφάλαιο που άνοιξε πέρσι τον Σεπτέμβριο με την απαγωγή δυο μαθητών από το σχολείο τους στη Λάρνακα, και δυστυχώς δεν έχει κλείσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της Τρίτης 9 Οκτωβρίου 2018 αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για φύλαξη των σχολείων, αρχικά για τα δημοτικά σχολεία. Τον Μάιο του 2019 αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε και για εγκατάσταση επιτηρητών Ασφάλειας σε όλα τα Λύκεια, Εξατάξια Σχολεία και Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ευχής έργον ήταν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 όλοι να είναι έτοιμοι στη θέση τους, πλήρως καταρτισμένοι μέσα από σεμινάρια για προστασία των μαθητών.

Το μεγάλο πρόβλημα παρόλα αυτά, κάτι που διαφάνηκε λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, εντοπίστηκε στην αδιαφορία των ιδιωτικών φυλάκων να συνεργαστούν με τις οικίες σχολικές εφορίες για τα δημοτικά σχολεία, λόγω του ότι η φύλαξη αφορά μόνο δυο (2) ώρες ημερησίως. Συγκεκριμένα κατά την προσέλευση των μαθητών από τις 07:00 μέχρι τις 08:00 το πρωί και από τις 13:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Δεδομένου του μικρού χρόνου απασχόλησης, παρόλες τις προσπάθειες τόσο του Υπουργείου όσο και των σχολικών εφοριών δεν κατέστη δυνατό να προκύψει ενδιαφέρον, μιας και κατά τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτών Φυλάκων, η αμοιβή που προσφέρει το Υπουργείο είναι πολύ χαμηλή γύρω στα έξι (6) ευρώ μεικτά ανά ώρα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Σε παγκύπρια βάση φρουρό ασφαλείας έχουν εξασφαλίσει μόνο γύρω στα 50 δημοτικά σχολεία, αριθμός αρκετά απογοητευτικός. Σημειωτέον πως ούτε για το εν λόγω δημοτικό σχολείο στην Αγλαντζιά δεν υπάρχει φρουρός ασφαλείας.

Αναμένοντας τις περιφράξεις

Το άλλο μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου για την ασφάλεια στα σχολεία, αφορά την τοποθέτηση περιφράξεων σε όλα ανεξαιρέτως στα σχολεία, κάτι που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε παγκύπρια βάση μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε σύνολο 662 σχολικά κτιρίων, μόνο στα 365 είχαν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι περιφράξεις, γεγονός που μεταφράζεται σε ποσοστό 52,1%. Σε διαδικασία ολοκλήρωσης των περιφράξεων βρίσκεται το 37,3% ενώ ένα 7% βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία προσφορών.

Το χαμηλό ποσοστό ολοκληρωμένων περιφράξεων, θέτει επιτακτικά το ζήτημα τόσο της ασφάλειας, όσο και του ελέγχου των όσων προσέρχονται και εξέρχονται του σχολικού χώρου. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών κ. Ντίνο Έλληνα, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε Αγλαντζία, Λάρνακα και ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές. Τραγική ειρωνεία πως και στο εν λόγω δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς δεν υπάρχουν περιφράξεις λόγω αντισεισμικών εργασιών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δυο χρόνια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλείψεων

Ενδεικτικό των όλων ελλείψεων σε θέματα ασφάλειας των σχολείων, γεγονός που φυσικά έχει αντίκτυπο και στους μαθητές, αποτελεί το μοναδικό Γυμνάσιο στο Παραλίμνι. Το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε μέχρι και την αίθουσα της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, όπου τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον της είναι αρκούντως ενδεικτικά της όλης κατάστασης.

Το συγκεκριμένο σχολείο κτίστηκε το 1987 και φιλοξενεί μέχρι στιγμής 652 μαθητές, τους περισσότερους από κάθε άλλο σχολείο στην Κύπρο. Σύμφωνα μάλιστα με τη διεύθυνση του σχολείου ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τους 700 μέχρι τα τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στο εν λόγω σχολείο δεν υπάρχουν περιφράξεις, μιας και στη συγκεκριμένη περίπτωση εκκρεμούν οι αντισεισμικές εργασίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη φτάσει στο σημείο των προσφορών, μιας και όπως έγινε γνωστό αυτό αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2020. Μέχρι το 2022 υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η αναδόμηση του σχολείου, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι περίφραξη στο σχολείο θα τοποθετηθεί γύρω στο 2025.

Τριτοκοσμικές συνθήκες

Ο διευθυντής του σχολείου Κυριάκος Παναγιώτου παρουσίασε κάποια από τα χαρακτηριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και οι μαθητές. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου στη δυτική πλευρά του σχολείου για πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, ενώ και η απουσία περιφράξεων επιτρέπει την είσοδο στο σχολείο αρκετών εξωσχολικών. Αίσθηση προκάλεσαν όμως οι αποκαλύψεις για θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών.

 

Τα κιγκλιδώματα του Γυμνασίου Παραλιμνίου και οι συνθήκες όταν υπάρξει κακοκαιρία (φώτο από Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου)

«Πέρσι είχαμε κούπες πλαστικές στο πάτωμα για να μπορέσουμε να κάνουμε μάθημα. Το νερό έτρεχε πάνω στις πρίζες και κλείναμε το ρεύμα για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά από ηλεκτροπληξία» ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα πως στο σχολείο υπάρχουν και έξι προπαρασκευασμένες αίθουσες (λυόμενες) από το 2006 οι οποίες έχουν πάθει φθορές, και σε συνδυασμό με την απαγόρευση των κλιματιστικών στα σχολεία, προκαλούν δύσκολες συνθήκες στους μαθητές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση