ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εφικτές και μη λύσεις για αγγλικά πανεπιστήμια

Οι γονείς και τα παιδιά τους βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου και ζητούν επίμονα την διευθέτηση του ζητήματος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς και οι νεαροί άρρενες της Κύπρου, οι οποίοι, μέρα με την ημέρα, διαπιστώνουν ότι οι μεγάλες θυσίες και τα όνειρά τους για μετάβαση και σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια ενδεχομένως να ανατραπούν. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δεν παύει να προσπαθεί να βρει τις λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων, τόσο του Υπουργού Εξωτερικών όσο και του Υπουργού Παιδείας με την Βρετανία, αν και σύμφωνα με φωνές από την αντιπολίτευση, αλλά και τους οργανωμένους γονείς, θα έπρεπε να είχε ενεργήσει εκ των προτέρων. Παρ’ όλ’ αυτά, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθούν οι λύσεις, ενώ υπάρχουν κάποια διαπραγματευτικά εργαλεία, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες. Η νεοσύστατη Πλατφόρμα «Ισότητα-Δικαιοσύνη, Στρατεύσιμοι 2020 ΕΣΣΟ» θέτει και το ζήτημα της διάκρισης που προκύπτει μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, εξαιτίας της καθυστέρησης των αρρένων να φοιτήσουν λόγω της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους στην Εθνική Φρουρά για 14 μήνες.

Υπερδιπλασιασμός διδάκτρων

Ενώπιον ανυπέρβλητων εμποδίων φέρνει τους γονείς των Κυπρίων, μελλοντικών φοιτητών στην Βρετανία, η αύξηση των διδάκτρων στην οποία προβαίνουν από το 2021 τα πανεπιστήμια της χώρας. Παράλληλα, η εξέλιξη η οποία επήλθε με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνει ξεκρέμαστους τους εκατοντάδες άρρενες της Κύπρου, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν την θητεία τους στην Εθνική Φρουρά για 14 μήνες, χάνοντας τα ωφελήματα των χαμηλών διδάκτρων και του ευρωπαϊκού δανείου. Παράλληλα δημιουργείται ζήτημα όσον αφορά στην Αρχή της Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, την στιγμή που οι μαθήτριες της ιδίας χρονιάς, οι οποίες εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια μπορούν να μεταβούν αμέσως, απολαμβάνοντας τα οφέλη της Ε.Ε.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας «Ισότητα-Δικαιοσύνη, Στρατεύσιμοι 2020 ΕΣΣΟ», Άλκης Χριστοδουλίδης, τα παιδιά προετοιμάστηκαν διαχρονικά για τα Βρετανικά πανεπιστήμια από την εισδοχή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τόσο για τις απαραίτητες εξετάσεις εισδοχής, όσο και για επιπρόσθετες εξετάσεις που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους και πανεπιστήμια της επιλογής τους. Το θέμα αφορά τους επηρεαζόμενους τόσο των δημοσίων, όσο και των ιδιωτικών σχολείων.

Οι δυσμενείς εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα και τους γονείς των στρατευσίμων της 2020 ΕΣΣΟ, καθώς καλούνται ξαφνικά να διαχειριστούν την κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων χωρίς την παροχή των οικονομικών διευκολύνσεων που είχαν υπολογίσει και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Συγκεκριμένα, από τις 9.250 στερλίνες ετησίως που θα κατέβαλλαν για δίδακτρα, το ποσό διπλασιάζεται και πλέον θα ξεκινά από τις 18.000 στερλίνες ετησίως. Μάλιστα, για εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών, όπως οι ιατρικές σχολές, το ύψος των διδάκτρων μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στις 58.000 στερλίνες ετησίως. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα Κύπριου μαθητή, ο οποίος ανέφερε στην Επιτροπή Παιδείας ότι το ύψος των δικών του διδάκτρων θα ξεπερνά τις 40.000 στερλίνες ετησίως.

Στην Επιτροπή Παιδείας την περασμένη Τετάρτη, παρόντος και του εκπροσώπου της πλατφόρμας, διευκρινίστηκε ότι στους επηρεαζόμενους συμπεριλαμβάνονται τόσο οι στρατεύσιμοι που έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση, υπό προϋποθέσεις στα Βρετανικά πανεπιστήμια, όσο και η πλειονότητα των παιδιών που έχουν προγραμματίσει την αίτησή τους στα πανεπιστήμια της Αγγλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2020 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων στις οποίες έχουν παρακαθίσει. Η Κυβέρνηση, εν μέρει, δεν ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο αφού ήταν ειλημμένη και γνωστή η απόφαση της Βρετανίας – ελέω Brexit – θα έπρεπε να είχε κάνει κάποιες κινήσεις με σκοπό να προλάβει τα γεγονότα, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας.

Καταληκτικά, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι ως Πλατφόρμα «χαιρετίζουμε τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα τώρα από πλευράς των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο πρόβλημα και ευελπιστούμε στην δικαίωση των στρατιωτών της σειράς 2020 ΕΣΣΟ. Ας χρεωθούν λοιπόν, μόνο τις οφειλές τους δεκατέσσερις μήνες της στρατιωτικής θητείας και προσφοράς προς την πατρίδα και όχι το μέλλον τους, όπως αυτοί το έχουν προδιαγράψει».

Προσέλκυση Άγγλων

Στην διαπραγματευτική φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την βρετανική Κυβέρνηση βρίσκεται το θέμα της προσέλκυσης των Βρετανών φοιτητών στην Κύπρο, με την επικείμενη ένταξη των αγγλόφωνων προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επ’ αυτού, μπορούμε να στοχεύσουμε στην αγορά της Βρετανίας, διαπραγματευόμενοι μια συμφωνία επί των διδάκτρων. Όπως εξήγησε ο Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στην «Κ», μια τέτοια συμφωνία θα αφορά στην ισόποση καταβολή διδάκτρων, δηλαδή όσα θα πληρώνουν οι Βρετανοί στην Κύπρο, να πληρώνουν και οι Κύπριοι στην Βρετανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Θεοπέμπτου, Κύπρος και Βρετανία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όπως ισχύει μεταξύ τους το καθεστώς που υπήρχε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, όπως εξήγησε, οι Κύπριοι να πληρώνουν στην Βρετανία όσα πληρώνουν οι Βρετανοί και οι τελευταίοι να καταβάλλουν στα Κυπριακά πανεπιστήμια όσα και οι πολίτες της Κύπρου. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Βρετανία, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας την περασμένη Τετάρτη. Παρά το γεγονός, όμως, ότι βρισκόμαστε ενώπιον του ενδεχομένου μιας τέτοιας ρύθμισης μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, το θέμα της εισαγωγής των αγγλόφωνων κλάδων στα δημόσιά μας πανεπιστήμια, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες υπό συζήτηση στην Βουλή, ενώ έχει μπει στην ατζέντα της Επιτροπής Παιδείας για σήμερα Τετάρτη 8 Ιουλίου, ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Χωρίς απαντήσεις

Το Υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει την εισαγωγή αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών, ωστόσο η πραγμάτωσή της φαίνεται ότι καθυστερεί. Όπως είπε στην «Κ» ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, τις επόμενες ημέρες θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα δημόσια πανεπιστήμια, σε σχέση με τα αγγλόφωνα προγράμματα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει το σχέδιο Β’ του κράτους για να καλύψει ενδεχόμενες ανάγκες που θα προκύψουν εξαιτίας των διαφοροποιήσεων στην Βρετανία, καθώς χρειάζεται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και τα πανεπιστήμιά μας να είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από τις επαφές, τόσο του ιδίου, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους τους στην Βρετανία, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες πιθανόν να μπορούμε να μιλούμε για εξελίξεις. Στο αίτημα της Πλατφόρμας των γονέων για καταγραφή του αριθμού των παιδιών που έχουν εξασφαλίσει θέση, αλλά κι εκείνων που έχουν σκοπό να αιτηθούν γι’ αυτό τον Σεπτέμβριο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι γίνεται μια προσπάθεια για την εξασφάλιση των στοιχείων αυτών, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα. Η απόφαση της Βρετανίας, εξήγησε, δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των φοιτητών που τα τελευταία χρόνια την επιλέγουν για τις σπουδές τους. Άλλωστε, πρόσθεσε, η Βρετανία κατέχει στοιχεία σε σχέση με το πόσους Κύπριους φοιτητές φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Τέλος, ως μια άλλη πιθανή λύση ο Υπουργός ανέφερε την παραχώρηση υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές υπό προϋποθέσεις. Επ’ αυτού, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Σπουδών, Χρύσανθο Σαββίδη, ήδη κάποια πανεπιστήμια προέβησαν σε ανακοινώσεις. Συνοψίζοντας, από πλευράς μας υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι και τον επόμενο μήνα, ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας θα ανακοινώσουν ότι προτίθενται να παραχωρήσουν υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές από το 2021, ώστε να καλυφθεί κατά κάποιον τρόπο το μεγάλο χάσμα στο ύψος των διδάκτρων, αλλά και ένα ποσοστό των παιδιών.

Οι ανέφικτες λύσεις

Μια βδομάδα έχει παρέλθει από την συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου τέθηκε έντονα το ενδεχόμενο παραχώρησης αναστολής στράτευσης στους άρρενες που κατατάσσονται τις επόμενες μέρες στην Εθνική Φρουρά, αλλά το σενάριο αυτό όσο πάει ξεθωριάζει. Όπως φαίνεται, πολλοί γονείς αλλά και παιδιά δεν επιθυμούν να αναστείλουν την στρατιωτική τους θητεία χάριν των σπουδών τους, καθώς θα κληθούν να υπηρετήσουν σε μερικά χρόνια, σε ηλικία που πιθανόν να έχουν οικογένεια ή και να εργάζονται. 

Ένα δεύτερο σενάριο το οποίο τέθηκε προς εξέταση, αυτό της οικονομικής στήριξης του κράτους στους μελλοντικούς φοιτητές στην Βρετανία με μορφή κρατικών εγγυήσεων, επίσης φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος. Οι λόγοι ενδεχομένως να είναι οικονομικοί, ωστόσο γίνεται λόγος για διάκριση και αντιδράσεις σε μια τέτοια ενέργεια από πλευράς Κυβέρνησης, εκ μέρους φοιτητών οι οποίοι επίσης σπουδάζουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση