ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:00
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Παιδεία

Επ. Διοικήσεως: Προχωρά σε έρευνα για το ρατσιστικό περιστατικό σε λύκειο

Newsroom K

Καταδικάζει με γραπτή της ανακοίνωση εκδίωξη μαθήτριας από λύκειο επειδή φορούσε μαντίλα

«Βροχή» αντιδράσεων και άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, έχει προκαλέσει το περιστατικό, της Παρασκευής (06/09), μετά την καταγγελία μαθητών για ρατσιστική συμπεριφορά του Διευθυντή του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο ο οποίος, φέρεται να εκδίωξε μουσουλμάνα μαθήτρια από το σχολείο γιατί φορούσε μαντίλα.

Μετά από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία καταδικάζει το πιο πάνω περιστατικό και υπόσχεται την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση.

Η Επίτροπος με την σειρά της καταδικάζει το γεγονός και τονίζει ότι ο χώρος του σχολείου και της εκπαίδευσης γενικότερα, «πρέπει να διακρίνεται από το σεβασμό στα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας του κάθε μαθητή και μαθήτριας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής του/της καταγωγής και των θρησκευτικών του/της πεποιθήσεων».

Όπως αναφέρει η κ. Στυλιανού, «στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την πολυπολιτισμικότητα και την πολιτική ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις».

«Το σχολείο πρέπει να αποτελεί ένα συμπεριληπτικό χώρο ασφάλειας και εμπιστοσύνης όπου το κάθε παιδί θα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα και ανεμπόδιστα την προσωπικότητα και τις ικανότητές του καθώς και να μετέχει επί ίσοις όροις στη διαδικασία της μάθησης. Για το λόγο αυτό περιστατικά σαν το αναφερόμενο οφείλουν να ανησυχήσουν και πρέπει να τυγχάνουν άμεσης, ειλικρινούς και αποτελεσματικής διαχείρισης», συμπληρώνει. 

Έχει ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης

Η Επίτροπος, τονίζει ότι με βάσει το περιστατικό και τα όσα έχουν αναφερθεί έχει ήδη ξεκινήσει η αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης από το γραφείο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Επίτροπο η αυτεπάγγελτη παρέμβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα πηγάζει από τον περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμο του 2004 [Ν. 42(Ι)/2004], σύμφωνα με τον οποίο έχει ανατεθεί στον Επίτροπο η αρμοδιότητα για προαγωγή της ισότητας των ευκαιριών και για διασφάλιση, χωρίς καμιά φυλετική ή άλλη διάκριση, της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα ή προβλέπονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ