ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Nομοθετικές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση πανεπιστημιακών franchise του Ην. Βασιλείου

Η Επ. Παιδείας επιχειρεί να να εξασφαλίσει τις συνεργασίες που έχουν τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας το πρωί της Πέμπτης με σκοπό να εξετάσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τη φερόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνεδρία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημοσιών πανεπιστημίων και κολλεγίων. Αρχικά οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την παρούσα κατάσταση και όλες τις σχετικές εξελίξεις από τον κ. Χριστοδουλίδη σχετικά με τους χειρισμούς που γίνονται καθώς και τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Κατά τη συνεδρία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση δια μέσου της νομοθεσίας του φορέα διαπίστευσης της ποιότητας των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων καθώς και σε μια μικρή αλλαγή της νομοθεσίας που ρυθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, η αλλαγή αυτή αφορά το Brexit και θα καθορίζει πως αυτές οι συνεργασίες που έχουν τα Πανεπιστήμια και τα κολέγια της Κύπρου με αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν ισχύει και στη συνέχεια.

Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το οποίο θα βοηθήσει τη διασφάλιση των franchise είναι καθαρά στη βάση της εθνικής νομοθεσίας. Σημειώνεται δε, πως την Παρασκευή έχει οριστεί πρόσθετη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας προκειμένου να επεξεργαστεί και νομοτεχνικά η τελική πρόταση, με τον κ. Χατζηγιάννη να τονίζει πως επί της κατεύθυνσης υπάρχει σύγκληση και γίνετε αποδεκτή αυτή η προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν 5.500 χιλιάδες φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα βρετανικών πανεπιστημίων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια της Κύπρου, ενώ συνολικά 10.500 χιλιάδες κύπριοι φοιτητές φοιτούν στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα, εκτός από τη διασφάλιση των συνεργασιών που διατηρούν τα τριτοβάθμια ιδρύματα με πανεπιστήμια του Ην. Βασιλείου, η Επιτροπή ανησυχεί για το μέλλον των κύπριων φοιτητών που φοιτούν στα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η ανησυχία που υπάρχει είναι κατά πόσο θα αυξηθούν τα δίδακτρα για τους κύπριους φοιτητές και αν θα συνεχίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέχει φοιτητικά δάνεια στους φοιτητές που προέρχονται από χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Χατζηγιάννης, είπε πως θεωρεί ότι τόσο του Υπουργείο Παιδείας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζονται την όλη υπόθεση με απόλυτη λεπτομέρεια. Συμπλήρωσε δε, πως γίνετε αρκετά μεγάλη εργασία και δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αγνοούνται πιθανοί κίνδυνοι ή πιθανές επιπτώσεις του Brexit για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως τα πράγματα είναι πολύ ρευστά, όχι μόνο για εμάς του Κύπριους αλλά για όλες τις χώρες. «Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να κινηθούμε με τρόπο τόσο για τη μεταβατική περίοδο όσο και για την περίοδο μετά», υπογράμμισε. Τόνισε δε, ότι η πολιτική της εκπαίδευσης είναι καθαρά εθνική μας υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση