ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Παιδεία

Φωτοβολταϊκά στα σχολεία μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2021

Του Γιάννου Λύτρα

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την εγκατάσταση και των κλιματιστικών στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

Η ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, με το Υπουργείο Παιδείας να φαίνεται ότι πλέον αλλάζει πορεία και προσανατολίζεται στην συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, παρέστη το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου ανέλυσε τον σχεδιασμό για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και στον συνολικό σχεδιασμό. Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας χαιρετίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους μαθητές και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το ΕΤΕΚ εξέφρασε την αντίθεσή του με την τοποθέτηση κλιματιστικών συσκευών τύπου split units, αντιπαραβάλλοντας μια σειρά από άλλες λύσεις. Η παρέμβαση των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο Πρόδρομος Προδρόμου, πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει το Υπουργείο στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και στην εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στις τάξεις. Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, με την άνοδο των θερμοκρασιών και των τελευταίων καυσώνων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών, καθώς πλέον είναι επείγουσα η εφαρμογή του σχεδίου.

Τα κλιματιστικά

Το ΕΤΕΚ ανέφερε ότι με μικρότερο κόστος θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τέσσερις ανεμιστήρες οροφής στην κάθε τάξη, για την αύξηση της άνεσης.

Την Πέμπτη ο Πρόδρομος Προδρόμου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ για να συζητήσουν το βασικό προαπαιτούμενο, το οποίο είναι η ηλεκτρολογική αναβάθμιση των σχολείων. Μάλιστα, είπε ο Υπουργός, σε αριθμό σχολείων οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος ακόμα και της κεντρικής θέρμανσης, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο χειμώνα να παρατηρηθούν προβλήματα.

Η ΑΗΚ ήδη έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 405 σχολεία, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την υγροθερμομόνωση. Το συνολικό κόστος ανέφερε ο κ. Προδρόμου θα ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ με δυνατότητα αποπληρωμής τα 20 χρόνια και το ποσό των 600 χιλ. ευρώ ανά έτος. Όσον αφορά στην εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Περιβαλλοντική διάσταση

Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος της εγκατάστασης κλιματιστικών και της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων. Το Υπουργείο, εξήγησε ο Πρόδρομος Προδρόμου, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» με στόχο την ανάπτυξη σχολείων με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Τα σχολεία που κατασκευάζονται ή αναβαθμίζονται σήμερα είναι στην 1η κατηγορία όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, συμπλήρωσε.

Κάτι που αποτελούσε αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και φαίνεται ότι ικανοποιείται από τις προαναγγελίες του Υπουργού Παιδείας, είναι ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη των εργασιών της κτηριακής αναβάθμισης και της εγκατάστασης κλιματιστικών από τα μικρότερα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη δημοσιογραφική του διάσκεψη ο Πρόδρομος Προδρόμου, στόχος είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Αντιδρά το ΕΤΕΚ

Προσκεκλημένοι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ήταν και εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, οι οποίοι αντέδρασαν στους σχεδιασμούς που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας. Αρχικά, όμως, χαιρέτισαν την βούληση και τον σχεδιασμό για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και την εγκατάσταση κλιματιστικών. Το ζήτημα το οποίο προκύπτει κατά τους ίδιους είναι ο τύπος των κλιματιστικών που θα εγκατασταθούν στα σχολεία, καθώς τα split units δεν είναι κατάλληλα για μικρές τάξεις στις οποίες βρίσκονται ταυτόχρονα 25 παιδιά, με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Οι συνθήκες αυτές θα συμβάλουν στην κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην τάξη, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του αέρα.

Το ΕΤΕΚ ανέφερε ότι με μικρότερο κόστος θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τέσσερις ανεμιστήρες οροφής στην κάθε τάξη, για την αύξηση της άνεσης. Αναφορικά με την εγκατάσταση κλιματιστικών, η εισήγηση αφορά στην εγκατάσταση συσκευών HVAC, τα κλιματιστικά, δηλαδή, τα οποία πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία εταιρειών και γραφείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ