ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρατούμενοι μαθητές αποφοιτούν με επιτυχία

Τεράστια είναι η προσπάθεια και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα σχολεία των Κεντρικών Φυλακών

Σημαντική είναι η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στις Κεντρικές Φυλακές, όσον αφορά την εκπαίδευση των κρατουμένων, όπως προέκυψε από την λεπτομερή αναφορά στην οποία προέβη το πρωί της Τετάρτης 08/01 η Διευθύντρια του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννα Αριστοτέλους. Η κα Αριστοτέλους μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τα προγράμματα εκπαίδευσης καθώς και για τις ακαδημαϊκές κατακτήσεις κρατουμένων, αποσπώντας τα συγχαρητήρια όλων σχεδόν των παρευρισκομένων για το έργο το οποίο επιτελείται. Την ίδια ώρα, ωστόσο, επισημάνθηκε και η ανάγκη εισαγωγής περισσότερων μαθημάτων και η δημιουργία ενός σχεδίου προετοιμασίας των κρατουμένων για την επανένταξή τους στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους.

Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, στις αρχικές τους τοποθετήσεις, αφού έδωσαν συγχαρητήριά τους για το έργο το οποίο επιτελείται, τόνισαν την ανάγκη να στηριχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Κεντρικών Φυλακών, ώστε να ολοκληρωθεί το όραμα. Μάλιστα, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι ο εκπαιδευτικός χρόνος βοηθά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, που θα βοηθήσει τους κρατούμενους να επανενταχθούν στην κοινωνία, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, μη παραλείποντας να αναφερθεί στο σημαντικό έργο, είπε ότι παραμένουν κάποια προβλήματα και δυσκολίες.

Κρατούμενοι αποφοιτούν επιτυχώς

Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, μιλώντας για τα όσα γίνονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, παρέθεσε έναν μακρύ κατάλογο δράσεων, μαθημάτων και επιτυχιών. Πλέον, λειτουργούν επτά σχολεία, ενώ έγινε αναβάθμιση της εκπαίδευσης εντός των Φυλακών, με αποτέλεσμα την συμμετοχή περισσότερων κρατουμένων. Μάλιστα, λειτουργούν εσπερινά σχολεία, από τα οποία κρατούμενοι έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθημάτων που προσφέρονται, μεταξύ των οποίων είναι η ξυλουργική, τα υδραυλικά, η μουσική και οι ξένες γλώσσες, η λογιστική, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ προσφέρονται και οι δραστηριότητες της γυμναστικής και του χορού. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της κας Αριστοτέλους σε κρατούμενες οι οποίες έχουν περάσει με επιτυχία εξετάσεις στο πιάνο, καθώς και η δυνατότητα των εξ αποστάσεως σπουδών. Ένα άλλο παράδειγμα το οποίο αναφέρθηκε, ήταν η περίπτωση ενός Ινδού ο οποίος καταδικάστηκε στην Κύπρο και φοίτησε στο σχολείο των Κεντρικών Φυλακών, απ' όπου αποφοίτησε με Master στον κλάδο σπουδών της επιλογής του και τώρα επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εργάζεται στον τομέα.

Τα σχολεία των Κεντρικών Φυλακών λειτουργούν αδιάκοπα, καθόλη την διάρκεια του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, υπογράμμισε η Διευθύντρια, εξηγώντας ότι αυτό στοχεύει στην αποφυγή υποτροπιασμού των εγκλείστων προσώπων. Οι κρατούμενοι έχουν λόγο όσον αφορά στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς λαμβάνουν ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώνουν, αναφέροντας τις επιθυμίες τους ως προς την προσθήκη μαθημάτων, συμπλήρωσε.

Σύγχρονος εξοπλισμός

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις των Κεντρικών Φυλακών έχουν αναβαθμιστεί, ενώ ο εξοπλισμός ο οποίος χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι για την φοίτησή τους στα σχολεία είναι σύγχρονος, ενώ στους στόχους είναι η περαιτέρω αναβάθμισή του, ανέφερε η Άννα Αριστοτέλους. Ερωτηθείσα αν υπάρχουν τα κονδύλια για την υλοποίηση του στόχου, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι πλέον είναι θέμα προτεραιοτήτων το πώς και σε ποιους τομείς αυτά θα αξιοποιηθούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Διευθύντρια είπε ότι υπάρχουν βιβλιοθήκες εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, στις οποίες οι κρατούμενοι φοιτητές στα σχολεία έχουν πρόσβαση. Επίσης, έχουν ελεγχόμενη, για σκοπούς ασφαλείας, πρόσβαση και στο διαδίκτυο, καθώς και σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

Τιμητικές διακρίσεις

Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις το 2017 και το 2018, ενώ υπάρχει και η αναγνώριση από ευρωπαϊκές αρχές. Αυτό ανέφερε ο συντονιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, ενώ είπε εμφατικά ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα των φυλακών πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς την εξίσωσή τους με την εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα εκτός φυλακών.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για την δημιουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο συντονιστής τους απάντησε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα οποία έχουν υπογραφεί μνημόνια συναντίληψης.

Επανένταξη

Το θέμα της επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους, ήταν αυτό στο οποίο αναφέρθηκε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, λέγοντας ότι το ποσοστό υποτροπιασμού των ανθρώπων αυτών, με την επιστροφή τους στις παραβατικές συνήθειες είναι μικρό. Ωστόσο, η ανάγκη για ένα σχέδιο προετοιμασίας τους, πριν από την αποφυλάκισή τους, για την επανένταξή τους στην κοινωνία είναι αναγκαίο, όπως διαπιστώθηκε μέσω της συζήτησης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκο Χατζηγιάννη, να ζητά όπως γίνει μια μελέτη για την δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου, βασισμένου σε επιστημονικά κριτήρια.

Το θέμα της επανένταξης των κρατουμένων επισημάνθηκε και από την εκπρόσωπο του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είπε ότι το γραφείο διαπιστώνει ότι οι Κεντρικές Φυλακές αναβαθμίζονται, ωστόσο για αυτό υπάρχει προβληματισμός. Παρόμοια στάση τήρησαν και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, σε δηλώσεις που παραχώρησαν μετά την συνεδρία.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης εντός των φυλακών σημειώνει «τεράστια πρόοδο», και σημειώνεται μια διαφορετική καλλιέργεια κουλτούρας και αυτό τιμά πραγματικά και τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι είτε διδάσκουν, είτε άλλως πως συνδράμουν στην καλλιέργεια αυτής της κατάστασης. Όπως είπε «το 75% των φυλακισμένων παρακολουθούν ή σπουδάζουν σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα εντός των φυλακών και υπάρχει συμβατότητα όλων αυτών των προγραμμάτων, υπάρχει τεράστια πρόοδος και εξέλιξη». «Καλέσαμε τις Φυλακές, τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης να ετοιμάσουν πρόσθετα προγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν τους φυλακισμένους στην αποκατάσταση και την επενένταξή τους», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των φυλακισμένων, λέγοντας πως «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο για μας που δεν είμαστε έγκλειστοι ακούγεται τυπικό». Όπως είπε «στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ελπίδα ζωής για τους κρατούμενους», για να προσθέσει ότι «γίνεται σπουδαία δουλειά στις Κεντρικές Φυλακές». Είπε ακόμα πως «οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται εκεί για ασήμαντες αφορμές και κατά συνέπεια η κοινωνία πρέπει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία». Σημείωσε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους εργοδότες, ούτως ώστε το θέμα θέσεων εργασίας για τους ανθρώπους αυτούς να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως το έργο της Διεύθυνσης και του προσωπικού των Φυλακών σχετικά με την εκπαίδευση των κρατουμένων είναι «αξιόλογο και σημαντικό». Υπογράμμισε, τέλος, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, το οποίο, είπε, πρέπει να λυθεί άμεσα. «Έφτασε η ώρα για να θεσμοθετήσει αυτή η πολιτεία την κοινωνική εργασία και τις εναλλακτικές ποινές τουλάχιστον στα παραπτώματα και στις ποινές που το επιτρέπουν», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Λευκωσία  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X