ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια συνάντηση χαμηλών προσδοκιών

Επιχείρηση ανασυγκρότησης για τα τετράμηνα από το Υπουργείο, με τα δεδομένα να είναι εναντίον του

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Με μόλις μια εβδομάδα να απομένει για την έναρξη των πολυσυζητημένων εξετάσεων τετραμήνων για τους μαθητές της Α’Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, το κλίμα παραμένει πολεμικό λόγω των κλιμακούμενων μέτρων αντίδρασης εκ μέρους των μαθητών, αλλά και της «στήριξης» που αυτοί λαμβάνουν από την οργάνωση των καθηγητών. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένας πλήρης εκτροχιασμός της όλης κατάστασης, το Υπουργείο προσανατολίζεται σε μια ευρεία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πρώτη τέτοιου μετά το καλοκαίρι. Με τα υφιστάμενα δεδομένα παρόλα αυτά, ένα σενάριο ευρείας συναίνεσης συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες, την στιγμή που η χρονική συγκυρία ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη των ισορροπιών.

Tο πλέον ιδανικό σενάριο για τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη είναι μέσα από μια ευρεία συνάντηση να προκύψει αν μη τι άλλο μια γενική συναντίληψη η οποία αφενός θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στα δημόσια σχολεία από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, και αφετέρου θα αποτελέσει μια σημαντική επικοινωνιακή επιτυχία την οποία ομολογουμένως έχει ανάγκη μέσα από την ολοένα και αυξανόμενη φιλολογία περί ανασχηματισμού. Διόλου τυχαία η τοποθέτηση του προέδρου των οργανωμένων γονέων Κυριάκου Νικηφόρου μετά από τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Παιδείας, πως η ευρεία συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και την Παρασκευή ή ενδεχομένως τη Δευτέρα.

Με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση και σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε προκύψει οποιοδήποτε κάλεσμα εκ μέρους του Υπουργείου στα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ μια συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα ανάμεσα στον ίδιο τον Υπουργό και την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων σε ενδεχόμενη υπερψήφιση από τη βουλή του σχεδίου πρόωρων αφυπηρετήσεων για την επόμενη σχολική χρονιά. Η σπουδή που παρατηρείται παρόλα αυτά για τη δημιουργία ενός διευρυμένου διαλόγου δικαιολογείται και από ακόμη έναν παράγοντα.

Η παρούσα ηγεσία των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης υπό τον Κυριάκο Νικηφόρου εκπνέει χρονικά στις 15 Δεκεμβρίου, και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχαιρεσίες για τη νέα δομή που θα εκπροσωπεί τους Γονείς για το επόμενο ένα έτος. Οι Γονείς την προηγούμενη Τετάρτη (27/11) διέβησαν την πόρτα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνάντηση με τον Κώστα Χαμπιαούρη κατέθεσαν συγκεκριμένες διορθωτικές προτάσεις με την προοπτική αυτές να εφαρμοστούν ήδη από την έναρξη του Β’ τετραμήνου τον προσεχή Ιανουάριο. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν όπως διαφαίνεται αντιμετωπίστηκαν θετικά από το Υπουργείο και φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για υιοθέτηση και άμεση εφαρμογή.

Η «Κ» είχε ήδη ενημερώσει στη βάση ασφαλών πληροφοριών τις προτάσεις που κατέθεσαν στη συνάντηση οι Γονείς πριν από τη συνάντηση, και αυτό που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα είναι πως αυτές εδράζονται στα «θέλω» μιας σημαντικής μερίδας εκπαιδευτικών κινήσεων, γεγονός που δημιουργεί την εικόνα αυξημένων πιθανοτήτων για συμφωνία στο σενάριο που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Τα πράγματα παρόλα αυτά για συμφωνία με την ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι μονοδιάστατα.

«Δεμένα χέρια» στην ΟΕΛΜΕΚ

Για την οργάνωση των καθηγητών τα δεδομένα φαίνεται να διαφοροποιούνται μετά το δημοψήφισμα της 11ης Νοεμβρίου, εκεί όπου το 55% των μελών αποστασιοποιήθηκαν από την πρόταση της ηγεσίας για λήψη απεργιακών μέτρων κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων τον Δεκέμβριο. Η ΟΕΛΜΕΚ στην αμέσως επόμενη συνεδρία του δημοψηφίσματος (21/11), αποφάσισε να ρίξει τους τόνους ως προς τη ρήξη με το Υπουργείο, διαμηνύοντας πως πλέον πρόσκειται θετικά στο ενδεχόμενο διαλόγου μετά τη λήξη του Α’ τετραμήνου και όχι νωρίτερα.

Στο ενδεχόμενο παρόλα αυτά κατά το οποίο ο Υπουργός συγκαλέσει διευρυμένη συνάντηση εντός τους προσεχούς διαστήματος με όλους τους αρμόδιους φορείς, η ΟΕΛΜΕΚ δεν πρόκειται να καταθέσει οποιαδήποτε επίσημη εναλλακτική πρόταση, καθώς βάσει καταστατικού της οργάνωσης και με δεδομένες τις αποφάσεις που λήφθησαν στις 21 Νοεμβρίου, απαιτείται η σύγκλιση διάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων. Κάτι τέτοιο είναι ορισμένο να πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ όπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές των πεπραγμένων στην ΟΕΛΜΕΚ, θα είναι κενή νοήματος μια τέτοια συνάντηση πριν τη λήξη του Α’ τετραμήνου.

Αμετακίνητοι οι μαθητές

Θετικοί σε διάλογο με το Υπουργείο διατείνονται πως είναι και οι μαθητές, παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει η παραμικρή κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις επιθυμίες των δυο πλευρών. Η τετράωρη αποχή της ΠΣΕΜ την Πέμπτη (28/11) συνοδεύτηκε παράλληλα με έντονη «πολεμική» διάθεση στις σχέσεις των δυο πλευρών, καθώς η οδηγία του Υπουργείου να μηδενίζονται τα γραπτά όσων μαθητών κατέρχονταν σε αποχή προκάλεσε την έντονη οργή τόσο των μαθητών όσο και της ΟΕΛΜΕΚ.

Η ΠΣΕΜ παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι ενός διευρυμένου διαλόγου, αλλά όπως ξεκαθαρίζει συνεχώς ειδικότερα το τελευταίο διάστημα ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο σε ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση του μαθητή με την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικά της κοινωνίας και πρέπει να τροποποιηθεί».

Το έδαφος με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μόνο πρόσφορο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προς μια ευτυχή κατάληξη στο πεδίο της συναίνεσης. Με τις εξετάσεις να βρίσκονται προ των πυλών και τους μαθητές να επιμένουν σε κλιμάκωση των αντιδράσεων, το Υπουργείο Παιδείας καλείται να υπερβεί τεράστιους σκοπέλους για να επιφέρει την ομαλότητα στο χώρο του δημόσιου σχολείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση