ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλοι εναντίον όλων και στη μέση η Παιδεία

Οι αποκαλύψεις Νικηφόρου για τις «μυστικές» συναντήσεις ανοίγουν πλέον το κουτί της Πανδώρας

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Άγνωστη λέξη μοιάζει η «ηρεμία» σε ότι αφορά τη δημόσια Παιδεία της Κύπρου. Από τις βασικές ελλείψεις στους τομείς της ασφάλειας, στις στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών, μέχρι και τις εκατέρωθεν επιθέσεις και αλληλοκατηγορίες, το κύρος του δημόσιου σχολείου τραυματίζεται ολοένα και περισσότερο. Τελευταίος στο χορό εισήλθε εσχάτως και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό ένα μωσαϊκό πλήρους και ολοκληρωτικής απαξίωσης. Κερασάκι στην τούρτα, οι μυστικές συναντήσεις στη Λεμεσό, εκεί όπου «γεννήθηκαν» οι Κανονισμοί των Τετραμήνων.

Οι «μυστικές» συναντήσεις

Ήταν κοινό μυστικό, γνωστοποιήθηκε και από τον Πρόεδρο των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου, ότι οι κανονισμοί των τετραμήνων «ζυμώθηκαν» σε διαδοχικές συναντήσεις σε ξενοδοχεία της Λεμεσού, παρουσία τόσο της τεως όσο και της νυν ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ.

«Τον Ιούλιο 2019, ο βουλευτής κος Πανίκος Λεωνίδου, καταθέτει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρόταση για την Αξιολόγηση του Μαθητή. Η πρόταση ως επί το πλείστον συμφωνούσε με την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ» σημείωσε ο κ. Νικηφόρου. Πιο συγκεκριμένα «Το Σάββατο (λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια), στο ξενοδοχείο Πεύκος, συναντήθηκαν οι κύριοι Πανίκος Λεωνίδου, Κυριάκος Νικηφόρου, Κώστας Χατζησάββας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Ιωσήφ. Στην πορεία καλέστηκε και ο Υπουργός Παιδείας για συζήτηση κάποιων προνοιών. Στη συζήτηση με τον Υπουργό δεν συμμετείχαν οι κ. Χατζησάββας και Κωνσταντόπουλος».

«Την Κυριακή συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Κούριο οι κ. Πανίκος Λεωνίδου, Κυριάκος Νικηφόρου, Κώστας Χατζησάββας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Γιάννος Σωκράτους. Αφού συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι το νέο πλαίσιο είναι αποδεκτό από όλους, Κυριάκος Νικηφόρου και Πανίκος Λεωνίδου επικοινώνησαν με τον Υπουργό. Ο Υπουργός αποδέχτηκε το νέο πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και για τις δυο συναντήσεις, γίνεται λόγος για τον νυν πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Κώστα Χ’’Σάββα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ιούνιο τον κ. Γιάννο Σωκράτους, ο οποίος συμμετείχε στη δεύτερη συνάντηση. Αυτές οι συναντήσεις οδήγησαν στη συνομολόγηση ενός κοινώς αποδεκτού πλαισίου το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του το ενέκρινε ως «Κανονισμούς» του ήδη από το 2017 υπάρχοντος νόμου. Όσον αφορά τα άλλα δυο ονόματα που ανέφερε ο κ. Νικηφόρου, αφορούν τους προέδρους των παρατάξεων των δυο προέδρων (ΔΗ.ΚΙ, Προοδευτική). Σημείο αναφοράς ότι η επίσημη θέση της Προοδευτικής είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων.

Χωρίς συναίνεση

Από τη ψήφιση των Κανονισμών και εντεύθεν πολλά έχουν αλλάξει. Η ΟΕΛΜΕΚ πραγματοποίησε και στάση εργασίας με βασικό θέμα τα τετράμηνα. Επισήμως ζητά αλλαγές, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως πλέον έχει χωριστεί στα δυο. Μια πτέρυγα ζητά αλλαγές, ενώ άλλη κατάργηση. Το Υπουργείο καλεί σε διάλογο, αλλά απουσιάζει η ενιαία φωνή ανταπόκρισης.

Από πλευράς Υπουργείου ο προϊστάμενος για την εφαρμογή των Τετραμήνων, Σπύρος Αντωνέλλος διαμηνύει ξεκάθαρα πως σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με νομοθετικές πτυχές της εφαρμογής είναι εκ των πραγμάτων εκτός συζήτησης. Διαπραγματεύσιμο είναι το σκέλος της σχετικής εγκυκλίου που αφορά κατά κύριο λόγο χρονοδιαγράμματα και σχετικές ποσοστώσεις αξιολόγησης στην προφορική επίδοση. Η ΟΕΛΜΕΚ παρόλα αυτά «απάντησε» στο Υπουργείο αποστέλλοντας τις αποφάσεις των συνεδριών της, οι οποίες κινούνται σε γενικό πλαίσιο, και μια εξ’ αυτών κάνει λόγο ουσιαστικά για κατάργηση των τετραμήνων. Πρακτικά κατάργηση του νόμου.

Ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης ωστόσο, Παντελής Νικολαΐδης, τόσο μέσω τηλεοπτικών του εμφανίσεων, όσο και αναρτήσεων του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει διαρκώς λόγο πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα τετράμηνα, παραπέμποντας σε δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ στο οποίο το 76% τάχθηκε ενάντια στα τετράμηνα. Κάνει επίσης λόγο για κλιμακούμενα μέτρα αντίδρασης με κορύφωση τις ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων τον Δεκέμβριο, όπου θα πραγματοποιούνται απεργίες.

Στο «χορό» και ο Αρχιεπίσκοπος

Το όλο αρνητικό κλίμα «εμπλούτισε» με δηλώσεις του και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου μέσω συνέντευξης την Κυριακή (29/09). Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ εξαπέλυσε μύδρους κατά των εκπαιδευτικών οργανώσεων, κατηγορώντας ευθέως για προσπάθεια «φαγώματος» του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει επίσης πως «ας καθίσουν ήσυχα οι εκπρόσωποι των καθηγητών και να μην κάνουν τον ‘καμπόσο’. Είναι απαράδεκτοι και ανάξιοι. Δεν είναι αυτές τις οργανώσεις που χρειάζεται η Παιδεία».

Την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου καυτηρίασαν όπως ήταν αναμενόμενο από την πρώτη στιγμή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σε κοινή ανακοίνωση οι τρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις «καταδικάζουν τις απαράδεκτες και απαξιωτικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κατά των εκπαιδευτικών και τον καλούν να τις ανακαλέσει επιδεικνύοντας τον στοιχειώδη σεβασμό τόσο στον εκπαιδευτικό κόσμο όσο και στο έργο που αυτοί επιτελούν. Η όποια πληροφόρηση που έχει ο Αρχιεπίσκοπος είναι σίγουρα μονόπλευρη, ελλιπής και διαστρεβλωμένη», διερωτώμενοι μάλιστα «μήπως πίσω από αυτές τις δηλώσεις υπάρχουν κάποιες άλλες σκοπιμότητες»;

Καταγγέλλει παρανομίες η ΟΕΛΜΕΚ

Μια μόλις ημέρα πριν τη διάσκεψη του κ. Νικηφόρου η ΟΕΛΜΕΚ εκδίδοντας ανακοίνωση αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης καταγγελιών για παρεμβάσεις του κ. Νικηφόρου αναφορικά με τοποθετήσεις/μετακινήσεις Εκπαιδευτικών Λειτουργών σε σχολεία.
«Η Γραμματεία της Οργάνωσης, με απόφασή της καταγγέλλει αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, οι οποίες, είναι παράνομες, αφού με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται και παραβιάζονται νομοθεσίες και κανονισμοί τοποθετήσεων / μετακινήσεων των Εκπαιδευτικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο κ. Νικηφόρου προέβη σε δημοσιοποίηση επιστολών από Συνδέσμους Γονέων προς υπεράσπιση του ιδίου και της Οργάνωσης, γεγονός που δεν φαίνεται να έπεισε την ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ζητά σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών.

Η αντεπίθεση Νικηφόρου

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου αποτελεί εδώ και μήνες «persona non grata» για την ΟΕΛΜΕΚ. Με αφορμή και πάλι τα τετράμηνα, αλλά και αναδυόμενοι στην πορεία άλλοι λόγοι, οδήγησαν την οργάνωση των καθηγητών να επιβάλει εμπάργκο σε όποιες συναντήσεις πραγματοποιούνται παρουσία του κ. Νικηφόρου. Εμπάργκο το οποίο μάλιστα σε πρόσφατη συγκέντρωση στο Υπουργείο για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων, όπου εν τη παρουσία του κ. Νικηφόρου η ΟΕΛΜΕΚ αποχώρησε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των γονέων παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα και παρουσίασε στοιχεία που κατά τον ίδιο μαρτυρούν την ανακολουθία λόγων και έργων της ΟΕΛΜΕΚ σε τρείς άξονες. Τη στάση της οργάνωσης για τα τετράμηνα για τα οποία αρχικά είχαν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών κανονισμών, στους γενικούς κανονισμούς για τη λειτουργία των σχολείων, φέροντας ως παράδειγμα την αλλαγή απόφασης για τη χρήση κινητών στα σχολεία. Τρίτο και καθόλου εξαιρετέο, τις «μυστικές» συναντήσεις σε ξενοδοχεία της Λεμεσού, παρουσία της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, εκεί που «γεννήθηκε» ο επονομαζόμενος και ως Νόμος Λεωνίδου για τα τετράμηνα τον Ιούλιο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση