ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική κόντρα και προειδοποιήσεις στον απόηχο της πρώτης των τετραμήνων

Ομαλά κύλησε για όλους η πρώτη ημέρα, αλλά οι φωνές παραμένουν, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Η πρώτη ημέρα της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο χαρακτηρίστηκε από ποικιλία αντιδράσεων εκ μέρους των βασικών πρωταγωνιστών. Οι οργανωμένοι μαθητές διά της ΠΣΕΜ διακηρύττουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για κατάργηση των τετραμήνων, την στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά. Η ΟΕΛΜΕΚ τηρεί την γνωστή της στάση απέναντι στις εξετάσεις, την ώρα που στην εξίσωση μπαίνουν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν μέσω γραπτών ανακοινώσεων.

Η πρώτη ημέρα εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς προβλήματα, ενώ διαπιστώθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ότι υπήρχε, γενικότερα, ηρεμία ανάμεσα στους μαθητές το πρωί της Δευτέρας, πριν από την έναρξη της εξέτασης. Ο προϊστάμενος των εξετάσεων τετραμήνων, Σπύρος Αντωνέλλος, σε δηλώσεις του στην «Κ», μετά το πέρας της εξέτασης στα Νέα Ελληνικά, είπε ότι όλες οι διαδικασίες, οι οποίες άρχισαν στις 06:00 π.μ., διεκπεραιώθηκαν σωστά, όπως διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία με τους διευθυντές όλων των σχολείων. Επίσης, κατά την επίσκεψη του ιδίου, του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, και άλλων λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Γ’ στην Δασούπολη, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ηρεμία ανάμεσα στους μαθητές, κάτι που τους καθησύχασε.

Σε δηλώσεις του από το σχολείο, ο κος Προδρόμου είπε ότι θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μετά το πέρας των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες συναντήσεις που θα έχει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και την ΠΣΕΜ στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να συζητηθούν τυχόν διορθωτικές κινήσεις.

Οι μαθητές

Διάφορες είναι οι «φωνές» που ακούστηκαν σήμερα, ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, μετά την εξέταση των Νέων Ελληνικών. Υπήρξαν αναφορές μαθητών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα βατό δοκίμιο, το οποίο είχαν την δυνατότητα να επιλύσουν εντός του χρονικού πλαισίου των 135 λεπτών που είχαν στην διάθεσή τους. Στον αντίποδα, υπήρξαν και αναφορές μαθητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι, αν και πήγαν διαβασμένοι στην εξέτασή τους, συνάντησαν δυσκολίες με την επίλυση του δοκιμίου, ενώ άλλοι έφυγαν από τις τάξεις τους αγχωμένοι για την επίδοσή τους.

Ορμώμενη από αυτό, η ΠΣΕΜ εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα για την κατάργηση του εν λόγω συστήματος αξιολόγησης. «Οι πομπώδεις διακηρύξεις του Υπουργού και η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης σε σχέση με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν μπορούν να αλλάξουν αυτά που ζουν οι μαθητές τους τελευταίους μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. «Η πίεση, το άγχος, η βαθμοθηρία, το τρέξιμο για να καλυφτεί η ύλη και η ενίσχυση της παραπαιδείας είναι μερικά από τα έντονα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος», προσθέτει, για να τονίσει ότι η ΠΣΕΜ δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, δεν θα συμβιβαστεί με το νέο σύστημα και θα συνεχίσει με δυναμικά μέτρα.

Αναμένει την συνάντηση η ΟΕΛΜΕΚ

Το γεγονός ότι το νέο σύστημα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για μαθητές και καθηγητές, αναφέρει στην «Κ» και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας. Στάθηκε κυρίως στην πίεση την οποία βίωναν καθημερινά και οι δύο πλευρές, καθώς η ύλη έπρεπε να καλυφθεί σε συγκεκριμένο, στενό, χρονικό πλαίσιο, πριν από την πρώτη φάση των εξετάσεων τετραμήνων. Ο κος Χατζησάββας επανέλαβε την θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι η εξέταση δεν πρέπει να γίνεται ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, ειδικά αν τα τετράμηνα εφαρμοστούν τις επόμενες δύο σχολικές χρονιές και για τις Β’ και Γ’ Λυκείου.

Ο κος Χατζησάββας είπε, τέλος, ότι πρέπει να συσκεφθεί το κεντρικό συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να καταλήξει στις θέσεις οι οποίες θα υποβληθούν προς τον Υπουργό Παιδείας, κατά την προγραμματισμένη τους συνάντηση στις 20 Δεκεμβρίου.

Και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις

Την ώρα που οι άμεσα εμπλεκόμενες και ενδιαφερόμενες πλευρές προσπαθούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα αξιολόγησης, πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση βρήκαν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, τα οποία αντάλλαξαν γραπτές δηλώσεις το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρώτος ο Πρόεδρος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έκανε λόγο για αποτυχία των εξετάσεων τετραμήνων, μιλώντας για αύξηση της παραπαιδείας, του άγχους και του στρες, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στην γραπτή του δήλωση αναφέρεται και σε ένα βαθμοθηρικό νέο σύστημα και εξετασιοκεντρικό, το οποίο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που πρέπει να έχουν οι μαθητές. Επίσης, ο ΔΗΣΥ κατηγορεί το κόμμα της αριστεράς ότι δεν το απασχολεί η αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης, αλλά ο «μηδενισμός» και «η αποκόμιση πολιτικού οφέλους και η άντληση εντυπώσεων, κάτι που τους καθιστά μετεξεταστέους».

Το δοκίμιο

Στην δημοσιότητα εδόθη το μεσημέρι της Δευτέρας το γραπτό των Νέων Ελληνικών, μάθημα στο οποίο παρακάθισαν σε εξέταση την πρώτη ημέρα της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Το δοκίμιο δημοσιεύεται επιλυμένο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Δείτε το αυτούσιο εδώ

Δείτε τις λύσεις του γραπτού εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση