ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώτα διάλογος και μετά δυναμικά μέτρα - Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στην Παιδεία

Το Υπουργείο Παιδείας βλέπει την ΟΕΛΜΕΚ στις 14:00 το μεσημέρι

Της Ιωάννας Κυριάκου

Ξεκαθαρίζει σήμερα το σκηνικό γύρω από τα επόμενα βήματα που αναμένεται να ακολουθήσει η ΟΕΛΜΕΚ μετά το τελεσίγραφο που απέστειλε στην Αθηνά Μιχαηλίδου, ζητώντας τη λήψη αποφάσεων που αφορούν έξι ζητήματα, μέχρι το μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 το μεσημέρι μεταξύ της Οργάνωσης και του Υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα έξι θέματα, τα οποία αναφέρονταν στην επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ, όπως το θέμα των ΚΙΕ, της στελέχωσης καθώς και το θέμα της εγκατάστασης καμερών και κλιματιστικών στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι μέσα από τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρου, όσο και της Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για το κατά πόσο λαμβάνονται αποφάσεις και δρομολογούνται λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία. Συγκεκριμένα ο κ. Ταλιαδώρος είχε αναφέρει τη Δευτέρα στην «Κ» ότι αυτούς τους δέκα μήνες διακυβέρνησης δεν έχει επιλυθεί κανένα ζήτημα της εκπαίδευσης και ότι το να συνεχίζεται ο διάλογος επ΄ άπειρον άνευ αποτελέσματος δεν είναι η καλύτερη μέθοδος. Από την άλλη, η αρμόδια Υπουργός σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο την Τρίτη υποστήριξε ότι για το κάθε ένα από τα ζητήματα που έθεσε η ΟΕΛΜΕΚ έχουν ήδη εξαγγελθεί μεθοδολογίες και τόνισε πως δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές αντιπαράθεσης του παρελθόντος.

Στην επιστολή της, η ΟΕΛΜΕΚ επισήμανε ότι ανάλογα με το χειρισμό που θα κάνει η Υπουργός, με τις απαντήσεις που θα δώσει θα πρέπει να συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι δεν αποκλείεται τίποτε, εξηγώντας ότι για αυτά τα θέματα υπάρχει απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, που έχει εξουσιοδοτηθεί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει και σε δυναμικά μέτρα. Πάντως, σε δηλώσεις του στην «Κ» λίγο πριν την συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ανδρέας Μαυράτσας, εξέφρασε τη θέση ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για λήψη δυναμικών απεργιακών μέτρων από τη στιγμή που εκκρεμεί ένας διάλογος ο οποίος θα πρέπει να εξαντληθεί.

Σημειώνεται ότι τα έξι ζητήματα τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως παραμένουν αδιευκρίνιστα και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα είναι:

  • Το θέμα της μαθητικής παραβατικότητας και συγκεκριμένα της εγκατάστασης καμερών αλλά και του σχεδιασμού εναλλακτικων προγραμμάτων για παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.
  • Οι εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, του χρόνου διάρκειας και της ύλης. 
  • Το νομικό καθεστώς που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία. Ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε ότι αυτό προβλέπει τρεις κατηγορίες ιδιωτικών σχολείων - του ιδίου τύπου, παρομοίου τύπου και διαφόρου τύπου - ενώ στην ουσία θα έπρεπε να είναι μόνο ιδίου και διαφόρου τύπου.
  • Η επαναφορά μέτρων που ανακόπηκαν από τους καθηγητές της μέσης γενικής και της μέσης τεχνικής την περίοδο της εκπαιδευτικής κρίσης, όπως ο μέντορας για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς.
  • Πώς θα προχωρήσει και πώς θα γίνει η στελέχωση στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και το θέμα της απόσπασης διοικητικών στελεχών από τα σχολεία στο Υπουργείο ή σε άλλες Υπηρεσίες. 
  • Η ετοιμασία και η τήρηση χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλιματιστικών.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση