ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκέψεις για επέκταση του door to door - Δεν βρίσκουν οδηγούς

H μισθοδοσία των οδηγών και τα ζητήματα που θέτει η ΠΟΕΔ

Της Ιωάννας Κυριάκου

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης και στη Μέση Εκπαίδευση του προγράμματος μεταφοράς μαθητών με σχολικό λεωφορείο από πόρτα σε πόρτα. Αυτό αναφέρθηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Μεταφορών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού που συνεδρίασε σήμερα (05/07) μετά από εισήγηση για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος από τους βουλευτές Χρίστο Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστο Χριστόφια και Βαλεντίνο Φακοντή.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι κατά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος καλύφθηκαν 13 σχολεία ανά το παγκύπριο και εξυπηρετήθηκαν γύρω στους 320 μαθητές. Η προσπάθεια, τόνισε, είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα, ωστόσο προκύπτει θέμα με τους οδηγούς καθώς η εξεύρεση τους είναι πολύ δύσκολη. Σε ερώτηση πού κυμαίνεται η μισθοδοσία των οδηγών, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η μισθοδοσία καθορίζεται με συλλογικές συμβάσεις και ανέρχεται γύρω στα 1500 ευρώ. 

Δύο ζητήματα θέτει η ΠΟΕΔ

Θετικό μήνυμα για την εφαρμογή του προγράμματος έστειλε και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) στη συνεδρία, θέτοντας ωστόσο δύο ζητήματα τα οποία χρήζουν εξέτασης. Εκπρόσωπος της Οργάνωσης τόνισε την ανάγκη παρουσίας συνοδών στα λεωφορεία για να επιβλέπουν τα παιδιά αλλά και την ανάγκη παροχής ειδικών καθισμάτων για τα παιδιά κάτω των έξι ετών ούτως ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνησή τους με ασφάλεια.

Μεταφορά παιδιών με αναπηρία

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έγειρε κατά τη συνεδρία της συνεδρίας το θέμα της μεταφοράς παιδιών με αναπηρία, για το οποίο, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και η ανάλογη προσοχή. «Σίγουρα τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορεί να αποκλείονται από ένα τέτοιο μέτρο», τόνισε. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα θεσμό «τον οποίο επικροτούμε και ο οποίος θέλουμε να επεκταθεί, διότι εξυπηρετεί τα παιδιά και τους γονείς, θα δώσει απάντηση- έστω και μερική- στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενισχύει την κοινωνικοποίηση των παιδιών και έχει πολλά άλλα θετικά».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδιασμού. «Ο θεσμός εφαρμόστηκε για 300 περίπου παιδιά, φαίνεται ότι λειτουργεί, ποιοι είναι οι στόχοι μας; Πόσα παιδιά θέλουμε να καλύψουμε του χρόνου, πόσα παιδιά θέλουμε να καλύπτουμε σε πέντε χρόνια και πόσα σε δέκα χρόνια;», διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Αστυνομίας Κύπρου, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση