ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην τελική ευθεία για τη νέα σχολική χρονιά

Κύρια ζητήματα τα θέματα ασφάλειας και υγείας, τα κτιριολογικά και η στελέχωση

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής Παιδείας της Βουλής την Τετάρτη (28/08), όπου παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας και οι εμπλεκόμενοι φορείς, έγινε αναλυτική παρουσίαση του επιπέδου προετοιμασίας των δημοσίων σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη συζήτηση απασχόλησαν κατά κύριο λόγο θέματα ασφάλειας και υγείας, τα κτιριολογικά και η στελέχωση λίγες μόλις μέρες πριν οι μαθητές προσέλθουν στα σχολεία.

Διευθύνσεις του Υπουργείου

Ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου ενημέρωσε την επιτροπή πως όλα είναι πανέτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά και πως όσα έκτακτα μπορεί να προκύψουν θα αντιμετωπιστούν. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται μικρός αριθμός διορισμών και μεταθέσεων αλλά μέχρι την Παρασκευή (30/08) αναμένεται ανακοίνωση εκ μέρους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) που θα δίνει λύνει την εκκρεμότητα.

Στο θέμα των συνοδών ο κ.Χατζηαθανασίου ανέφερε πως έχει εξασφαλιστεί η παρουσία τους στα δημοτικά σχολεία, επισημαίνοντας παράλληλα πως για το θέμα των σχολικών βιβλίων έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Σε ερώτηση της Επιτροπής για τη στελέχωση του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου ανέφερε πως έχουν στελεχωθεί και έχουν σταλεί και τα βιβλία.

Την ενημέρωση για τα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης έδωσε ο κ. Κυπριανός Λούης, διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου. Ο κ.Λούης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εφτά παραμέτρους που τέθηκαν από το υπουργείο και αφορούν τη στελέχωση των σχολείων με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κτιριολογικά θέματα, τα οργανωτικά, τα βιβλία, τις καλοκαιρινές εργασίες που γίνονται στα σχολεία, τις περιφράξεις και τη δομή της σχολικής μονάδας.

Αναφορικά με τη στελέχωση των σχολείων ο κ. Λούης ενημέρωσε πως έχει φτάσει το 98%, και πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί. Σημείωσε πως συνολικά ο αριθμός των εκπαιδευτικών Μέσης αγγίζει τις 6 χιλιάδες. Σχετικά με τα βιβλία έχουν σταλεί σχεδόν στο σύνολο τους. Όσον αφορά τα οργανωτικά ζητήματα, τις προσεχείς ημέρες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα διεξαχθούν τα καθιερωμένα σεμινάρια καθηγητών.

Ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζης, ανέφερε πως σε μεγάλο βαθμό όλα είναι έτοιμα. Δήλωσε την απόλυτη ετοιμότητα ως προς τα βιβλία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τέσσερα νέα προγράμματα που εισάγονται από φέτος στη Τεχνική Εκπαίδευση. Αυτά είναι τα Ναυτιλιακά (Λεμεσός), Αισθητική( Λευκωσία), Οινοποιία και Τυροκομία (Όμοδος).

Περιφράξεις και Φύλακες Ασφαλείας

Την πρόοδο που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής αλλά και τις εκκρεμότητες παρουσίασε στην επιτροπή εκ μέρους των Σχολικών Εφορειών, ο αντιπρόεδρος Κώστας Αναστασίου ανέφερε πως οι Περιφράξεις των σχολικών μονάδων είναι κατά 60% έτοιμες, ένα 30% σε φάση ολοκλήρωσης και το υπόλοιπο 10% δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ζήτησε παράλληλα να ασκήσει πίεση η Βουλή για τα θέματα ελέγχου πυρασφάλειας.

Για το θέμα των φυλάκων ασφαλείας, ανέφερε πως οι κατά τόπους εφορείες έχουν σε αρκετές περιπτώσεις προχωρήσει και στις υπογραφές συμβολαίων, παρόλο που παρατηρούνται και σε αυτό το θέμα εκκρεμότητες.

Οι θέσεις των φορέων

Παρούσες στη συζήτηση ήταν και οι τρείς εκπαιδευτικές οργανώσεις ως επίσης και οι ομοσπονδίες γονέων Μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής. Εκ μέρους των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έθεσε μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν διευκρίνισης από το Υπουργείο και που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα των τάξεων εισδοχής των μαθητών με μεταναστευτική βιβλιογραφία, ενώ χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία εναλλακτικών κέντρων εκπαίδευσης για όσους μαθητές παρουσιάζουν ακραίες παραβατικές συμπεριφορές. Έθιξε επίσης το θέμα που αφορά την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, θέμα που πρέπει να καθοριστεί μέσω εγκυκλίου του Υπουργείου.

Η ΟΛΤΕΚ (Μέση Τεχνική), έθιξε ως κύριο αίτημα της το ζήτημα του ελέγχου των εργαστηριακών χώρων. Επιπρόσθετα σημείωσε πως ο αριθμός των 16 ατόμων ανά εργαστήριο είναι υπερβολικά μεγάλος και εγκυμονεί κινδύνους ασφάλειας, καθώς δεν μπορεί ένα μόνο καθηγητής να τους ελέγξει, εισηγούμενη είτε τη μείωση των μαθητών είτε την προσθήκη και δεύτερου εκπαιδευτικού στην αίθουσα. Έθιξαν παράλληλα το ζήτημα των επιθεωρητών εκπαίδευσης, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά μικρός.

Από την πλευρά των οργανωμένων γονέων, ο Κυριακός Νικηφόρου για τη Μέση εκπαίδευση, επισήμανε πως αναμένονται οι εγκύκλιοι που θα καθορίζουν τα ζητήματα των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, αλλά και της Αξιολόγησης του μαθητή (Τετράμηνα). Καυτηρίασε το ζήτημα που προκύπτει με τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης για τις περιφράξεις ειδικά στην Λάρνακα, ενώ έθεσε παράλληλα το ζήτημα με τη λειτουργία των θυροτηλεφώνων, ένεκα και της ένστασης της ΠΑΣΥΔΥ να τα λειτουργεί το γραμματειακό προσωπικό των σχολείων.

Από εβδομάδας για ΟΑΠ

Η απουσία του Υπουργού Παιδείας από τη συνεδρία της Επιτροπής λόγω της παρουσίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν επέτρεψε τη συζήτηση του επίμαχου θέματος. Λειτουργός του Υπουργείου παρέθεσε το αίτημα του Κ. Χαμπιαούρη να ενημερώσει τους βουλευτές σε επόμενη συνεδρία, κάτι που έφερε την αντίδραση της επιτροπής. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου αρκέστηκε σε διαβεβαίωσή πως όλα είναι έτοιμα.

Την αντίθεση τους προς τη νέας δομή της ΟΑΠ επανέλαβαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ οι οργανωμένοι γονείς χαιρέτισαν την απόφαση του Υπουργείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση