ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεολόγοι - ΟΕΛΜΕΚ: Θέλουν να δουν την μαθήτρια που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Τι ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ - Οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας που προκαλούν νέες συζητήσεις

Την επιθυμία για διευθέτηση συνάντησης με την μαθήτρια της Β' Λυκείου η οποία με το άρθρο της στη σχολική εφημερίδα «ΔΑΣΟΥΠΟΛΙΤΗΣ» σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις, εκφράζει μέσω της «Κ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, Χριστάκης Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου θα επιδιώξει συνάντηση με την μαθήτρια με στόχο την ανταλλαγή απόψεων. Επιπλέον, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν ζητήθηκε ποτέ δίωξη της μαθήτριας. 

«Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη. Δεν μας εκφράζουν χαρακτηρισμοί που διατυπώθηκαν εν βρασμώ ψυχής και ο Σύνδεσμος δεν τους υιοθετεί. Πρόκειται για προσωπικές θέσεις και απόψεις. Ο Σύνδεσμος δείχνει κατανόηση στο περιεχόμενο και το λαμβάνει σοβαρά υπόψη σε επίπεδο συζήτησης», σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.

Η μετατροπή του μαθήματος σε προαιρετικό

Στο άρθρο της με τίτλο «Θρησκευτικά στο σχολείο: Επιλογή η υποχρέωση;» η μαθήτρια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση η στέρηση της ευκαιρίας για τους μαθητές να μορφώνονται όσον αφορά στη θρησκεία τους. Άλλωστε σε μία χώρα όπου η θρησκεία συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ταυτότητα κάτι τέτοιο είναι ουτοπία. Αυτό που ζητάμε είναι η ορθότερη προσέγγιση του μαθήματος. Μια απλή λύση θα ήταν η μετατροπή του σε προαιρετικό, δίνοντας την επιλογή – μαζί με το συγκεκριμένο – άλλων μαθημάτων για όλους τους μαθητές».

Θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα ενώπιον του κ. Ευσταθίου για το ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος σε προαιρετικό.
«Η μαθήτρια το θέτει καλοπροαίρετα. Ωστόσο η θέση του μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα έχει νομική αλλά και ηθική κατοχύρωση με την έννοια ότι θεωρείται ως ένα πολύ χρήσιμο μάθημα ως προς την μυθοπλαστική κατεύθυνση, τη διαμόρφωση χαρακτήρα των παιδιών σε ένα πεδίο ελευθερίας ανάπτυξης της σκέψης της κριτικής προσέγγισης. Δεν επιβάλλεται οτιδήποτε. Έχει μία ισχυρή θέση σε ένα σχολικό πρόγραμμα όπως αυτό της Κύπρου», απαντά ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας τονίζει ότι τα θέματα που αφορούν την θρησκεία είναι ευαίσθητα προσθέτοντας ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν υποχρεώνει μαθητή να κάνει την προσευχή του ή τον σταυρό του ή να πάει σε εκκλησιασμό.
«Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο». Επιπλέον, ο κ. Χατζησάββας καταδίκασε οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας και bullying ενάντια σε μία μαθήτρια επειδή εξέφρασε την άποψη της.

Αντιδράσεις για δηλώσεις Προδρόμου

Στο μεταξύ, δηλώσεις στις οποίες προέβηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, προκαλούν στα social media ποικίλες συζητήσεις. Ο κ. Προδρόμου απάντησε σε επικρίσεις που εκτοξεύθηκαν σε σχέση με την «σιγή ιχθύος» που τηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε η μαθήτρια στα social media με αντικείμενο το άρθρο που είχε γράψει.

Ο κ. Προδρόμου σχολίασε ότι «καθημερινά στα μέσα κοινωνικής μέσα το Υπουργείο δέχεται επιθέσεις από παντού. Ανώτεροι λειτουργοί δέχονται επιθέσεις από εκπαιδευτικούς που παρουσιάζονται ως εκφραστές της ελευθερίας. Τώρα γιατί γίνεται μέγα θέμα», προσθέτοντας ότι η μαθήτρια είχε την ελευθερία να γράψει στην εφημερίδα του σχολείου της.

Πάντως ο ίδιος απέρριψε παρεμβάσεις από την Εκκλησία σε θέματα εκπαίδευσης. Όπως δήλωσε, «κάποιοι από το πρωί μέχρι το βράδυ κτυπούν την εκκλησία. Αυτό θυμίζει Μεσαίωνα. Δικαίωμα τους αλλά να μην τρέχουν την απαίτηση να ασχολούμαστε με τα ευρήματά τους». Οι δηλώσεις έγιναν στο Ράδιο Πρώτο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X