ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «όχι» των καθηγητών αλλάζει τις ισορροπίες

Τα επόμενα της βήματα χαράζει η ΟΕΛΜΕΚ, πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαλλακτικότητα ή μη του Υπουργείου

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον μετά την καταψήφιση των απεργιακών μέτρων από τους καθηγητές τη Δευτέρα (11/11) στο δημοψήφισμα που αποφάσισε η ΟΕΛΜΕΚ στις 31 Οκτωβρίου. Όλη η προσοχή πλέον επικεντρώνεται στη διαχείριση της ποσοστιαίας διαφοράς η οποία δεν κρίνεται εκ πρώτοις ικανή να προκαλέσει αξιοσημείωτους τριγμούς στην οργάνωση, την ίδια στιγμή που οι μαθητές ετοιμάζονται για αποχές από τα μαθήματα τους την Τρίτη (12/11).

Το αποτέλεσμα της κάλπης αυτό καθ’ εαυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενο, μιας και το τελευταίο διάστημα τρείς από τις πέντε συνολικά παρατάξεις της ΟΕΛΜΕΚ καλούσαν ανοικτά τα μέλη της οργάνωσης να καταψηφίσουν τα απεργιακά μέτρα. Αυτό που προκαλεί εντούτοις την μεγαλύτερη συζήτηση από την πρώτη κιόλας στιγμή του τελικού αποτελέσματος, αποτελεί το ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στις σχέσεις ΟΕΛΜΕΚ και υπουργείου Παιδείας.

Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος εστιάζεται από κύκλους της οργάνωσης σε δυο τομείς. Ο πρώτος έχει να κάνει με το μικρό ποσοστό της διαφοράς (55% εναντίον-45% υπέρ), το οποίο αποτυπώνει μια αυξημένη δυσαρέσκεια των καθηγητών ως προς την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων παρά τις εκκλήσεις παρατάξεων της οργάνωσης να δώσουν ένα ηχηρό «όχι» στις απεργίες.

Το δεύτερο σημείο που εστιάζουν στελέχη της οργάνωσης έχει να κάνει με το ιδιαίτερο χαμηλό ποσοστό αποχής (12%), το οποίο ομολογουμένως προκάλεσε εντύπωση σε αρκετούς. Η ανταπόκριση των καθηγητών στο κάλεσμα της οργάνωσης σχολιάστηκε από όλες τις πλευρές πολύ θετικά, ειδικά από στελέχη τα οποία παρότρυναν τους καθηγητές να ψηφίσουν υπέρ των απεργιακών μέτρων. Με το δεδομένο αυτό ενισχύεται η άποψη πως η βάση των καθηγητών παραμένει αντίθετη στα τετράμηνα, απομονώνοντας το «όχι» μονάχα στις απεργίες τις ημέρες των εξετάσεων.

Επαρχίες-«Κλειδιά»

Σε μια ποιοτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, αυτό που διαφάνηκε είναι πως την πλάστιγγα υπέρ της απόρριψης των απεργιών την έγειρε η επαρχία Λευκωσίας. Στην πρωτεύουσα η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών γύρισε την πλάτη στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, με τα επίσημα στοιχεία να καταμαρτυρούν την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «όχι» και το «ναί». Συγκεκριμένα υπέρ των απεργιών τάχθηκε το 36% των μελών της οργάνωσης και εναντίον το 64%. Παρόμοιο σκηνικό εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων και στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Στις υπόλοιπες επαρχίες οι διαφορές ήταν σαφώς μικρότερες, ενώ την μεγάλη ανατροπή που περίμεναν οι δυνάμεις υπέρ των απεργιών/στάσεων εργασίας από τη Λεμεσό τελικά δεν την εξασφάλισαν. Η Λεμεσός είναι η επαρχία με την μεγαλύτερη επιρροή από τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης Παντελη Νικολαΐδη, αλλά στην τελική το «ναι» στις απεργίες επικράτησε με μόλις 56% έναντι του 44% που έλαβε το «όχι». 

Η επόμενη μέρα

«Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την ΟΕΛΜΕΚ ενωμένη» υποστηρίζουν στελέχη της οργάνωσης, η οποία αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα της βήματα σε ότι έχει να κάνει στις σχέσεις της με το υπουργείο. Υπενθυμίζεται πως η επίσημη θέση σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή της νομοθεσίας των τετραμήνων, αποτελεί το δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου 2018, το οποίο σε ποσοστό 76% είναι εναντίον της εφαρμογής τους.

«Για εμάς δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» σχολίασε στην «Κ» ο βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, οποίος χαρακτήρισε σημαντική την κρίση των συναδέλφων του για την απόρριψη των απεργιακών μέτρων. Η παράταξη του κ. Πολυβίου Νέα Κίνηση είχε εξ’αρχής προβεί σε κάλεσμα προς τους καθηγητές να απορρίψουν την πρόταση της ηγεσίας για απεργίες/στάσεις εργασίας τις ημέρες των εξετάσεων.

Ο κ. Πολυβίου αναφορικά με την επόμενη ημέρα της κάλπης εστιάζει στην ανάγκη για ένα σωστό διάλογο ανάμεσα στην ΟΕΛΜΕΚ και το Υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον θα συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ ενδεχομένως την προσεχή Πέμπτη για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων η ΟΕΛΜΕΚ πρέπει να επικεντρωθεί σε χειροπιαστά αποτελέσματα όπως υποστηρίζει ο κ. Πολυβίου όπως είναι η μεταφορά των εξετάσεων από Δεκέμβριο σε Ιανουάριο, να καταργηθούν τα 20λεπτα διαγωνίσματα και να παραμένουν τα σχολεία κλειστά τις ημέρες των εξετάσεων.

«Δεν καταργείται ο αγώνας για κατάργηση των τετραμήνων» υποστηρίζουν από την άλλη στελέχη τα οποία τάσσονταν υπέρ των απεργιών, τονίζοντας παράλληλα πως « η ισχνή διαφορά που κατέγραψε η κάλπη αφορά μόνο τις απεργίες και τίποτα περισσότερο». Με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, καμία παράταξη δεν φαίνεται διατεθειμένη για υποχώρηση, ενώ το ενδιαφέρον πλέον περιστρέφεται γύρω από τις αποφάσεις της οργάνωσης.

«Ας προβληματιστεί το Υπουργείο»

Στη μικρή διαφορά της κάλπης εστιάζουν από την πλευρά τους και οι μαθητές, με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ Γιάννη Λαπήθιο να σημειώνει στην «Κ» πως «εστιάζουμε στα ποσοστά του δημοψηφίσματος και ας προβληματιστεί το Υπουργείο για το 45% υπέρ των απεργιακών μέτρων». Δεν έκρυψε παράλληλα πως θα ήταν καλύτερα για το ίδιο το μαθητικό κίνημα να είχε συμπαραστάτες τους καθηγητές στα δυναμικά μέτρα που εξήγγειλε η οργάνωση των μαθητών.

Ως γνωστό την Τρίτη (11/11) η ΠΣΕΜ έχει καλέσει τους μαθητές να προσέλθουν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους (3η-4η διδακτική περίοδο), ως ένα πρώτο μέτρο ενάντια στις εξετάσεις τετραμήνων. Το γεγονός πως έχουν ήδη ενημερωθεί πως θα τους επιβληθούν απουσίες σε μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να πτοεί την ΠΣΕΜ, με τον Γιάννη Λαπήθιο να σημειώνει πως «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις όποιες συνέπειες», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως για τους ίδιους μετρά μονάχα η ανάκληση της νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση