ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράπονα παγκύπρια για «εισβολή» από τρωκτικά

Αυξάνονται οι ποντίκες και τα ποντίκια - Παράπονα σε παγκύπρια βάση

«Βροχή» από παράπονα δέχονται οι αρμόδιοι από ανήσυχους κατοίκους περιοχών σε παγκύπρια βάση με αφορμή την έξαρση της εμφάνισης τρωκτικών που εισέρχονται μέσα σε κατοικίες. Οι αναφορές που δεχθήκαμε από αναγνώστες αφορούν κυρίως την περιοχή της Λακατάμιας, αλλά και του Στροβόλου στη Λευκωσία όπου φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο με τους κατοίκους να ταλαιπωρούνται αλλά και εύλογα ν' ανησυχούν καθώς εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία. Κάτοικοι έχουν βρει στο σπίτι τους πλήθος τρωκτικών.  Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν επρόκειτο για τα μικρά ποντίκια (Mus domesticus) αλλά για τις ποντίκες (αρουραίοι) που είναι φορείς ασθενειών με τη σοβαρότερη τον τύφο που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ψύλλο που παρασιτούσε πριν στην ποντίκα.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα είναι παγκύπριο.  Ο πληθυσμός των τρωκτικών φαίνεται ότι έχει αυξηθεί. Αυτή την εποχή, ποντίκια και νυφίτσες μετακινούνται προς τον πολιτισμό καθώς κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως μας εξηγεί ο Υγειονομικός Λειτουργός Μάριος Βιολάρης, πραγματοποιείται καθαρισμός σε ανοιχτούς χώρους, οικόπεδα και χωράφια. Η έξαρση του προβλήματος οφείλεται επίσης στη πολυομβρία.

Πάντως, δεν αποκλείεται το πρόβλημα να έχει οξυνθεί φέτος λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού και του lockdown καθώς από τον Μάϊο και μετά αρκετοί Δήμοι ξεκίνησαν να ασχολούνται πιο εντατικά με το ζήτημα.

Ο κάθε Δήμος έχει την ευθύνη για την καταπολέμηση των τρωκτικών σε δημόσιους χώρους και κτήρια. Με ενέργειες όπως η τοποθέτηση του ποντικοδολώματος (σιταράκι) σε συγκεκριμένα σημεία περιοχών, οι αρμόδιοι επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους για την εξάλειψη του προβλήματος.

100 σημεία παρακολουθούνται στην Λακατάμια

Στην περίπτωση του Δήμου Λακατάμιας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Υγειονομικός Λειτουργός, Αργύρης Αργυρού τα παράπονα φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα καταπολέμησης της ποντίκας. Ήδη έχουν τοποθετηθεί ποντικοδολώματα σε 100 σημεία του Δήμου. Ο κ. Αργυρού αναφέρει ότι τα σημεία ξεκινούν από τον Πεδιαίο ποταμό.

«Προσπαθούμε να μην ενεργούμε σπασμωδικά. Ετοιμάσαμε πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνιμους σταθμούς οι οποίοι θα παρακολουθούνται. Τοποθετούμε επίσης φάρμακα στους υπονόμους όπου μας δίδουν αναφορές οι δημότες για ύπαρξη του προβλήματος. Στόχος μας είναι να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό μόνιμων σταθμών για την καταπολέμηση της ποντίκας».

Να σημειωθεί ότι τα φάρμακα παρέχει το Τμήμα Γεωργίας που διανέμει στους δήμους το ποντικοδόλωμα ώστε να γίνει η τοποθέτηση, ενώ ταυτόχρονα διεξάγει εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας με δικά του συνεργεία σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές, οι οποίες κρίνονται ως σοβαρές εστίες πολλαπλασιασμού της ποντίκας. 

Σε ότι αφορά στον ρόλο των Υγειονομικών Υπηρεσίων όπως μας εξηγεί ο κ. Μάριος Βιολάρης το ποντικοδόλωμα τοποθετείται σε κοινότητες και χωριά.

Στην Επαρχία Αμμοχώστου όπου το πρόβλημα είναι διαχρονικά πιο έντονο σε σύγκριση με άλλες περιοχές, Δήμοι και κοινότητες εδώ και πλέον 20 χρόνια εφαρμόζουν το Σχέδιο καταπολέμησης Ποντίκας που περιλαμβάνει την αποκλειστική εργοδότηση δύο εργατών γι’ αυτόν τον σκοπό. Όλες οι δράσεις των αρμοδίων εντάσσονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Καταπολέμησης της Ποντίκας που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η καθαριότητα το Άλφα και το Ωμέγα

Επισημαίνεται επίσης και ο σημαντικός ρόλος στον περιορισμό του πληθυσμού της ποντίκας που διαδραματίζουν επίσης οι ίδιοι οι πολίτες, που θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα αποφυγής δημιουργίας εστιών πολλαπλασιασμού των τρωκτικών και μέτρα προστασίας των περιουσιών τους. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ποντίκα δύσκολα καταπολεμείται καθώς πολλαπλασιάζεται με γοργούς ρυθμούς.

Ο καθένας στο σπίτι του θα ήταν καλό να καθαρίζει τακτικά. Tο άλφα και το ωμέγα θεωρείται η καθαριότητα καθώς η ποντίκα θέλει καταφύγιο και τροφή.Μπορεί να κάνει τη φωλιά της π.χ σε ένα υπόγειο. Τρέφεται π.χ από αποφάγια ή από ανοιχτούς καλάθους. Άρα θα πρέπει να κλείνουμε τους κάδους σκουπιδιών. 

Για την καταπολέμηση των τρωκτικών συστήνεται:

- Μην απορρίπτετε σκουπίδια ή κλαδέματα ή άχρηστα αντικείμενα σε μη εγκεκριμένους χώρους

-Να τοποθετείτε τα οικιακά απόβλητα σε κατάλληλα και κλειστά σκυβαλοδοχεία

- Καθαρίζετε καθημερινά τα υπολείμματα τροφής οικιακών ζώων και πτηνών.

- Οι ποντίκες έλκονται επίσης από τα πεσμένα φρούτα.

Όπως μας εξηγεί ο Λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών συνήθως δεν ακούς ούτε και βλέπεις το ποντίκι/ ποντίκα στον χώρο σου. Αντιθέτως, θα συνειδητοποιήσεις την παρουσία του εισβολέα από τις καταστροφές που αφήνει ή θα δεις τα περιττώματα του. 

Εάν πρόκειται για το οικιακό ποντίκι τα περιττώματα του είναι πολύ μικρά σε banana shape όπως ονομάζονται γύρω στα 3 χιλιοστά. Εάν τα περιττώματα είναι μεγαλύτερα δηλαδή περίπου ένα εκατοστό, πρόκειται για ποντίκα.

Σε περίπτωση που έχετε υποψία ότι έχετε «εισβολέα» στο σπίτι μπορείτε να τοποθετήσετε τα εξής είδη παγίδων:

- Φάκες πλαστικές / μεταλλικές

– παγίδες (Life trap)

- Αυτοκόλλητες – Γόμες

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X