ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάστατοι οι γιατροί του Μακάρειου με τις δηλώσεις για το πεντάμηνο βρέφος

Διοικητική έρευνα διέταξε ο υπουργός Υγείας για να διαπιστωθεί αν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Των Νικόλα Πέτρου και Γιάννου Λύτρα

Προς ανατροπή οδεύει η υπόθεση του πεντάμηνο βρέφους το οποίο υπέστη ρήξη του παρθενικού του υμένα. Η διχογνωμία που παρατηρήθηκε μεταξύ των δηλώσεων του Βοηθού Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινική, Ευθύμιου Τσιβιτανίδη και του Διευθυντή του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ανδρέα Νεοφύτου, γέννησε πολλά ερωτήματα.

Από τη μια ο κ. Τσιβιτανίδης έκανε λόγο για βιασμό του βρέφους, ενώ από την άλλη ο κ. Νεοφύτου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κακοποίηση, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός, ενισχύοντας τις φωνές που ανέφεραν πως πόρρω απείχε από την πραγματικότητα η δήλωση του Βοηθού Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου. Μια από αυτές τις φωνές ήταν και αυτή του Ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις πως σε περίπτωση βιασμού ενός βρέφους πέντε μηνών από ενήλικα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο στο παιδί. Από εκεί και πέρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο η διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου τήρησε το πρωτόκολλο και γιατί ο κ. Τσιβιτανίδης προέβη σε μια τέτοια δήλωση από τη στιγμή η υπόθεση διερευνάται, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου διέταξε διοικητική έρευνα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει πως «σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού με 5μηνο βρέφος, ο Υπουργός Υγείας διέταξε διοικητική έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως είθισται, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσον οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από ιατρό ήταν τεκμηριωμένες». Τονίζοντας δε, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, δεν θα γίνει καμία δημόσια δήλωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Παρασκήνιο

Ανάστατοι οι γιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου με την ενέργεια του Ευθύμιου Τσιβιτανίδη, να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις. Σύμφωνα με πηγή εντός του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί του νοσοκομείου τα έχουν βάλει με τον συνάδελφο τους αφού δεν είναι στις αρμοδιότητες του να τοποθετείται στον Τύπο πόσο μάλλον όταν δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πως προκλήθηκε η ρήξη του παρθενικού υμένα του βρέφους. Μάλιστα, ο εν λόγω γιατρός δεν έλαβε μέρος στην εξέταση του βρέφους και αυτό περιπλέκει όλο και περισσότερο την υπόθεση και να γεννά το ερώτημα, πώς ήταν σε θέση να τοποθετηθεί για το περιστατικό. Σε προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με τον κ. Τσιβιτανίδη αυτό δεν κατέστη δυνατό, με μια εκ των γραμματέων να μας παραπέμπει στον διευθυντή του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, μια άλλη πληροφορία φέρει τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Νίκο Πολύζο, να έρχεται σε επικοινώνησε με τον κ. Νεοφύτου και να του δίνει οδηγία να μη τοποθετείται κανείς άλλος στα ΜΜΕ εκτός από τον ίδιο.

Στην αγκαλιά του «Hope for children» το βρέφος

Όσον αφορά το πεντάμηνο βρέφος πλέον βρίσκεται ύπό την προστασία του Οργανισμού «Hope For Children» μαζί με τη μητέρα του. Ο Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός του Οργανισμού «Hope For Children» Μάριος Νικολάου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως τόσο το βρέφος όσο και η μητέρα του βρίσκονται σε ασφαλή χώρο υπό την προστασία του Οργανισμού. «Το βρέφος είναι καλά στην υγεία του. Ιατρικά δεν έχει τίποτα, είναι υγιέστατο. Ο Οργανισμός μας υποστηρίζει ψυχολογικά και κοινωνικά κυρίως τη μητέρα του βρέφους», σημείωσε. Είναι θέμα χρόνου, είπε ο κ. Νικολάου, να λεχθούν και τα πραγματικά συμβάντα από την Αστυνομία και να τελειώσει αυτή η ιστορία, που πήρε τις διαστάσεις που δεν έπρεπε να πάρει.

«Η θέση μας είναι ότι από την στιγμή που υπάρχει μια υποψία ή μια αποκάλυψη να γίνεται, αλλά αυτοί που εργάζονται για αυτά τα θέματα – ιατροί, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι – να δίνουν χρόνο και να γίνονται οι διαδικασίες, όπως πρέπει», είπε. Πρόσθεσε ότι «υπήρχε βιαστική τοποθέτηση από γιατρό για βιασμό που έφερε διασυρμό της οικογένειας στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία. Εδωσε αυτή τη διάγνωση προτού γίνει η σωστή έρευνα. Δεν δόθηκε ο χρόνος για να καθίσει η πολυθεματική ομάδα και να ασχοληθεί όπως πρέπει με το θέμα».

Πρέπει όλοι, ανέφερε, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διαχείριση περιστατικών να είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους κι αν είναι δυνατόν να μην μιλούν για τα περιστατικά που έρχονται στην αντίληψη τους. «...Γίνεται ο πανικός. Και τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε ό,τι δεν μαζεύεται», πρόσθεσε ο κ. Νικολάου. Η υποψία ή η αποκάλυψη ενός περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού δεν οδηγεί πάντα στο αποτέλεσμα ότι υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν που δείχνουν αν υπάρχει ή όχι και τι ενέργειες θα γίνουν.

Το ιστορικό

Όταν η μητέρα του βρέφους επέστρεψε στο σπίτι, ο σύζυγός της τής είπε ότι το παιδί είχε αίμα και αποφάσισαν από κοινού να μεταβούν στο νοσοκομείο. Η μητέρα, επίσης, βάσει πάντα των ιδίων πληροφοριών υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της δεν προέβη στην αποτρόπαια πράξη για την οποία θεωρείται ύποπτος.

Φειδωλή η Αστυνομία

Καθότι πρόκειται για μια άκρως ευαίσθητη υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση, η Αστυνομία, αρκέστηκε στο να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι διερευνά την εν λόγω υπόθεση. Μάλιστα, ο πατέρας συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την πενθήμερη κράτησή του, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Έντονη και η Στέλλα Κυριακίδου

«Οι δηλώσεις πριν από την ολοκλήρωση της διερεύνησης και από πηγές εκτός της Αστυνομίας, προκαλούν ζημιά σε ενδεχόμενες επόμενες καταγγελίες αυτού του είδους», δηλώνει η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου. Μιλώντας στο 24News, εξήγησε, πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να πληγεί η αξιοπιστία των ατόμων που προβαίνουν σε διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών, καθώς ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης θα φοβάται να προβεί σε καταγγελία, μήπως τις επόμενες ώρες δημοσιοποιηθεί η περίπτωσή του. Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε την θέση της για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας, καθώς η υπόθεση διερευνάται.

Τέλος, με έμφαση, ανέφερε ότι μια σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και όχι κατ’ ανάγκη με βιασμό. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση. Υπογράμμισε ότι είναι θεσμοθετημένο το ότι δεν προβαίνουμε σε δηλώσεις για περιστατικά, εάν δεν ολοκληρωθεί η διερεύνηση μιας υπόθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση