ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιος σκότωσε την Πετράνα

Το ενδεχόμενο έφεσης εξετάζει η Νομική Υπηρεσία, η ευθύνη στους ιατροδικαστές και οι απαράδεκτοι ανακριτές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αριθμό ερωτημάτων προκαλεί η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον νεαρό ιδιοκτήτη των Ροτβάιλερ, τα οποία επέφεραν τον θάνατο στην 46χρονη Πετράνα Μίλκοβα Νικόλοβα, στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στην Πάφο. Αφού έγινε πληθώρα λαθών στην διάγνωση του θανάτου της, με τις νεκροτομές να διαδέχονται η μια την άλλη και τα πρώτα αποτελέσματα να κάνουν λόγο για πιθανό θανάσιμο τραυματισμό από γεωργικό μηχάνημα, κλήθηκε στην Κύπρο από την Ελλάδα η καθηγήτρια ιατροδικαστικής, Χαρά Σπηλιοπούλου, για την πέμπτη νεκροτομή επί της σορού, καθώς και ο Ανδρέας Μαρνερίδης. Ιατροδικαστές και Αστυνομία στήθηκαν στον τοίχο από την κοινή γνώμη, αλλά και από το δικαστήριο, αφού φάνηκε, εν τέλει, ότι τα θανάσιμα τραύματα στην 46χρονη Μίλκοβα προκλήθηκαν από τους σκύλους του νεαρού.

Στην απόφαση την Δευτέρα 09/12, αναφέρεται ότι το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε ότι οι σκύλοι του 28χρονου είναι αυτοί που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό της 46χρονης, αφού δεν παρουσιάστηκε ικανοποιητική μαρτυρία, ούτε ότι ο 28χρονος είχε γνώση της επικινδυνότητας των σκύλων του. Μόνη κατηγορία για την οποία θα του επιβληθεί ποινή αφορά στην κατοχή των σκύλων χωρίς άδεια.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δύο είναι τα αναντίλεκτα γεγονότα στη παρούσα υπόθεση, όπως ότι τα τραύματα στο θύμα που οδήγησαν στο θάνατο προκλήθηκαν από σκύλους ή σκύλο και ότι στο κλουβί του σκύλου Drako που ανήκει στο κατηγορούμενο εντοπίστηκε γενετικό υλικό, αίμα του θύματος.

Μάλιστα, στην απόφαση του δικαστηρίου, αναφέρεται ότι για να καταδειχθεί η ενοχή του κατηγορούμενου θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη μαρτυρία που να οδηγεί σε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας εύρημα ότι, οι σκύλοι Drako και Daizy έχουν μετατρέψει τον χώρο που βρέθηκε το θύμα ως ζωτικό τους χώρο. Επίσης ότι αυτοί σκύλοι είχαν βγει εκτός του τεμαχίου που βρίσκεται το μηχανουργείο του κατηγορούμενου στις 22/2/2018, ότι οι δύο αυτοί σκύλοι ταυτίζονται ως οι σκύλοι που επιτέθηκαν στο θύμα, και ότι το αίμα που βρέθηκε στο κλουβί του σκύλου Drako δεν μπορεί να εναποτέθηκε από κανένα άλλο τρόπο πλην από τον ίδιο τον σκύλο Drako. Ακόμη ότι αυτό έγινε αμέσως μετά την επίθεση που προξένησε ο ίδιος στο θύμα και όχι σε άλλο χρόνο.

Η προσπάθεια ταύτισης των δειγμάτων στο σώμα του θύματος με τα δόντια του Drako, ήταν, όπως ανέφερε το Δικαστήριο, αντιεπιστημονική και αυθαίρετη και έτσι δεν υπήρχε οποιαδήποτε μαρτυρία ταύτισης με τον Drako.

Σε αυτό το σημείο, τίθεται το καίριο ερώτημα: ποιος σκότωσε την Πετράνα;

Ευθύνη σε ιατροδικαστές και ανακριτές

Η μαρτυρία μιας εκ των ιατροδικαστών που διενήργησαν νεκροτομή στην σορό της 46χρονης, της Αγγελικής Παπέττα, στο δικαστήριο, προκάλεσε εύλογα ερωτήματα: η κα Παπέττα ανέφερε ότι ασκήθηκε πίεση στους ιατροδικαστές από τα μέλη της ανακριτικής ομάδας για να αναφερθεί ως πιθανή αιτία θανάτου τον πολυτραυματισμό από γεωργικό μηχάνημα.

Με αφορμή τα παραπάνω, το κακουργιοδικείο στην απόφαση του έψεξε ιδιαίτερα την απόφαση δυο ιατροδικαστών στα αρχικά στάδια της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία ακολουθώντας τις προτροπές των ανακριτών της υπόθεσης, σημείωναν στο πόρισμά τους ότι ο θάνατος της άτυχης Βουλγάρας επήλθε «πιθανόν» από γεωργικό μηχάνημα.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτους τους ανακριτές της αστυνομίας, που ξεπερνώντας τα δικά τους καθήκοντα είχαν προβεί σε μια τέτοια εισήγηση.

Περιθώρια έφεσης

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, είπε ότι το Δικαστήριο στην απόφασή του καταγράφει κάποιες ενέργειες εκ μέρους των ιατροδικαστών και των ανακριτών, που προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα. Πλέον, εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα, ανέφερε, να εξετάσει το κατά πόσον υπάρχουν τα περιθώρια έφεσης και κατά πόσον αυτό συνίσταται να γίνει στην περίπτωση της Πετράνα.

Αναμφίβολα, η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του θανάτου της 46χρονης έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και ποικίλα σχόλια. Η Πετράνα Μίλκοβα Νικόλοβα ήρθε στην Κύπρο για αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο, ωστόσο, πέραν του τραγικού θανάτου της, φαίνεται να συνάντησε και την ανεπάρκεια του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, καθώς, ακόμα και μετά θάνατον, πέρασε από συμπληγάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση