ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσωπικότητες της 10ετίας στην Κύπρο

Οι θάνατοι των Κληρίδη και Χριστόφια, αλλά και τα πεπραγμένα άλλων πολιτικών και ανθρώπων του αθλητισμού και της τέχνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η δεκαετία η οποία παρήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, άφησε πίσω της σημαντικά γεγονότα, τα οποία συνδέονται με πρόσωπα που άφησαν το δικό τους στίγμα στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Ο θάνατος δύο σημαντικών πολιτικών προσώπων, όπως των Γλαύκου Κληρίδη και Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και τα πεπραγμένα διαφόρων άλλων προσωπικοτήτων, όπως των Νίκου Αναστασιάδη και Στέλλας Κυριακίδου, όπως και ανθρώπων του αθλητισμού και της τέχνης, συζητήθηκαν και συγκίνησαν το κοινό της Κύπρου.

Γλαύκος Κληρίδης

Ο 4ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές της κυπριακής πολιτικής σκηνής του 20ου αιώνα. Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1919 στη Λευκωσία και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατετάχθη στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, ενώ μετά από την κατάρριψη του αεροπλάνου του το 1942, παρέμεινε αιχμάλωτος πολέμου έως τη πτώση του Γ’ Ράιχ. Αποφοίτησε από τη σχολή της Νομικής του King’s College London και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Κύπρο από το 1951 έως το 1960.

Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα αναλαμβάνει την υπεράσπιση πολλών αγωνιστών και μετέπειτα διετέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Μετά την ανεξαρτησία του νησιού αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής στην οποία θέση παραμένει έως τον Ιούλιο του 1976. Το 1968 ορίζεται εκπρόσωπος της Ε/Κ πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες μέχρι το 1976, ενώ το 1969 ιδρύει το Ενιαίον Κόμμα και εκλέγεται με αυτό βουλευτής Λευκωσίας το 1970.

Μετά το πραξικόπημα στις 23 Ιουλίου 1974, και μετέπειτα λόγω της τουρκικής εισβολής ο Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει προσωρινά τα ηνία της ΚΔ έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το 1976 ιδρύει τον Δημοκρατικό Συναγερμό και επανεκλεγεται στις εκλογές του 1976, 1981, 1985 και 1991 ως βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος.

Το 1993 εκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανεκλέγεται το 1998. Κατά την προεδρία του, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 2002, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία. Ο Γλαύκος Κληρίδης απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2013, μετά από μια μακρά πολιτική σταδιοδρομία σε ηλικία 95 ετών.

Δημήτρης Χριστόφιας

Γεννηθείς στις 29 Αυγούστου το 1946 στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και 9ος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχιζει την ενασχοληση του με τα πολιτικά δρώμενα από πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία 14 ετών γίνεται μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ) και το 1964 γίνεται μέλος του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της νεολαίας του κόμματος, ΕΔΟΝ. Το 1969 εκλέγεται και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, ενώ ταυτόχρονα του δίνεται η ευκαιρία από τον Εζεκία Παπαϊωάννου, για σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.

Μετέπειτα συνεχίζει τη φοίτηση του στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης, από την οποία αποφοιτά ως Διδάκτωρ Ιστορίας. Με το πέρας των σπουδών του το 1974 επιστρέφει στη Κύπρο και αναλαμβάνει κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, ενώ το 1977 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της. Ταυτόχρονα συνεχίζει την σταδιοδρομία του εντός του εργατικού κόμματος και το 1987 αφήνει πίσω του την νεολαία του κόμματος αφού εκλέγεται μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.Με τον θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου το 1988, αναλαμβάνει προσωρινά ως Γενικός Γραμματέας και στις 22 Απριλίου του ίδιου έτους εκλέγεται στην θέση αυτή. Επανεκλέγεται στη θέση μέχρι το 2009, αφότου εκλέγεται στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας διετέλεσε βουλευτής με το ΑΚΕΛ και ταυτόχρονα αύξησε τα ποσοστά του κόμματος από τρίτη εκλογική δύναμη του νησιού σε πρώτη το 1985 και το 2001 γίνεται ο πρώτος βουλευτής του ΑΚΕΛ που ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.Κατά την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια μεταξύ 2008 και 2012, γίνεται η επιδίωξη για επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μετά τη στασιμότητα ετών και η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2012.

Μετά την μη επανεκλογή του το 2013 ο Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε ενεργά στο Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέμεινε ενεργό και πιστό μέλος του ΑΚΕΛ και της Κεντρικής Επιτροπής του, ενώ συνέγραψε το βιβλίο «Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία». Ο πρώην πρόεδρος και σύμβολο του κυπριακού εργατικού κινήματος μετά από χρόνιες επιπλοκές με την υγεία του, απεβίωσε στις 21 Ιουνίου 2019 σε ηλικία 72 ετών.

Στέλλα Κυριακίδου

Σημαντικό έργο έχει να επιδείξει η Κύπρια ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, αντιπρόεδρος και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπερασπιστής μιας Ευρώπης των ίσων ευκαιριών, της ισότητας των φύλων και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Κυριακίδου, από το 2000 αναλαμβάνει την προεδρία του Κυπριακού Φόρουμ Καρκίνου του Μαστού «Europa Donna» και λαμβάνει για πρώτη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στις βουλευτικές εκλογές του 2006, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Έκτοτε επανεκλεγεται στις ως βουλευτής το 2011 και 2016 αντίστοιχα και ταυτοχρόνως συνεχίζει την ανθρωπιστική της πορεία αναλαμβάνοντας την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου για τον Καρκίνο το 2016.

Το ίδιο έτος διατελεί αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έως τον Οκτώβριο του 2017 και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έως τον Ιανουάριο του 2018. Ταυτόχρονα 2017 εκλέγεται ως 30η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και φέτος, προτείνεται από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ως η νέα Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπος.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1946 στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού. Αναμιγνύεται για πρώτη φορά με την πολιτική ως φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου την περίοδο της προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Αποκτά μεταπτυχιακό τίτλο στο Ναυτικό Δίκαιο από το University College of London συνεχίζει την εμπλοκή του με τα κοινά με την επιστροφή του στην Κύπρο αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), την οποία υπηρέτησε ως Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού, Αντιπρόεδρος και ως Πρόεδρος.

Αργότερα, στο πλευρό του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, αναλαμβάνει τις θέσεις του Α’ Αντιπροέδρου και μετέπειτα του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού έως το 1997 όπου εκλέγεται πανηγυρικά πρόεδρος του κόμματος. Υπηρετεί στην θέση του προέδρου του κόμματους για 4 θητείες ενώ παράλληλα από το 1995, εντάσσεται ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Από το 1981 υπηρετεί ως βουλευτής του ΔΗΣΥ της επαρχίας Λεμεσού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ εκτέλεσε χρέη Αντιπροέδρου της Βουλής μεταξύ 1996 και 2001. Ο Νίκος Αναστασιάδης την 24η Φεβρουαρίου 2013, εκλέγεται ως ο 7ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανεκλέγεται ξανά το 2018.

Μίλαν Τραΐκοβιτς

Ο Μίλαν Τραΐκοβιτς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την νεολαία, όχι μόνο για τις διακρίσεις του στον κλασικό αθλητισμό και συγκεκριμένα δρόμο μετ’ εμποδίων, αλλά και για την θέλησή τους να τις κατακτήσει. Ο Μίλαν και η οικογένειά του έφτασαν στην Κύπρο από την Σερβία, εξαιτίας των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, «ήρθαμε χωρίς να ξέρουμε τίποτα για την χώρα και την γλώσσα. Ξεκινήσαμε σχολείο. Ήταν αρκετά δύσκολα στο σχολείο στην αρχή, επειδή δεν ξέραμε ούτε μία λέξη στα ελληνικά».

Γεννήθηκε στη Σερβία το 1992, αλλά εγκατεστημένος στην Κύπρο από τα οκτώ του χρόνια, ο Μίλαν έγινε ένας εκ των σημαιοφόρων των πρόσφατων κυπριακών επιτυχιών στους διεθνείς στίβους και δικαίως κατατάσσεται στην κορυφή των Κυπρίων εμποδιστών (στα 110μ. εμπ.) όλων των εποχών. Κατέχει, φυσικά, τα παγκύπρια ρεκόρ κλειστού και ανοιχτού στίβου στα 60μ. και 110μ. εμπόδια αντιστοίχως (7.56 και 13.25). Στον ανοιχτό στίβο η πρώτη επιτυχία του Μίλαν ήταν η 8η θέση στο Ευρωπαϊκό U23, στα 110μ. μετ’ εμπ. (14.22). Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών αναδείχθηκε 5ος το 2016 (13.44), ενώ έφτασε στον ημιτελικό στη διοργάνωση του 2018 (με επίδοση 13.57). Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 ήταν 11ος στη συνολική κατάταξη, με επίδοση 13.32, την οποίαν είχε κάνει στον ημιτελικό. Οι διακρίσεις του Τράικοβιτς πιάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την 7η θέση στο Ρίο ντε Ζανέιρο (13.41) το 2016, την 6η θέση στην Πανεπιστημιάδα του 2015 (13.86) και την 4η θέση στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2018 (13.42).

Παύλος Κοντίδης

Ο Παύλος Κοντίδης κατέκτησε τον Ιούλιο του 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας στην κατηγορία lazer. Με την κατάκτηση του μεταλλίου αυτού ο Παύλος Κοντίδης έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού, χαρίζοντας στην Κύπρο μας το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Παύλος Κοντίδης γεννήθηκε στην Λεμεσό και από την ηλικία των εννιά χρόνων ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα. Το 2007 εξασφάλισε το εισιτήριο συμμετοχής στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου, στην οποία κατέλαβε την τιμητική 13η θέση. Την ίδια χρονιά κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και το 2009 κέρδισε δύο αργυρά μετάλλια σε Παγκόσμια κύπελλα και χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, οι δε επιτυχίες του συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά. Στις 31 Αυγούστου 2019, ο Κοντίδης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελο της Enoshima και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Μάρκος Τράγκολας

Ο τέως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, αποτελεί αναμφίβολα μια προσωπικότητα η οποία συνδέθηκε με σοβαρές κρίσεις, κυρίως μεγάλες πυρκαγιές και αποτρόπαια εγκλήματα. Ο Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος αφυπηρέτησε τον Αύγουστο 2019, ήταν παρών σε μεγάλες πυρκαγιές ώστε να συντονίζει και να επιβλέπει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ το όνομά του συνδέθηκε και με τις μαραθώνιες έρευνες στο φρεάτιο του παλιού μεταλλείου της «Κοκκινόγειας» και της «Κόκκινης Λίμνης» στο Μιτσερό, αλλά και της λίμνης Μεμί στον Ξυλιάτο, για τον εντοπισμό και την ανάσυρση τεσσάρων εκ των θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά. Ο κος Τράγκολας βρισκόταν από νωρίς το πρωί, μέχρι την δύση του ηλίου, επί καθημερινής βάσεως, για δύο μήνες στα σημεία των ερευνών, έχοντας την ευθύνη και τον συντονισμό των ενεργειών. Με την αφυπηρέτησή του, έθεσε εαυτόν στην διάθεση της πολιτείας για να παρέχει τις γνώσεις του σε περίπτωση που του ζητηθεί.

Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Η καταξιωμένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη, ενώ στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κάρολος Κουν και ο Μάνος Κατράκης. Ο Κάρολος Κουν είχε κρατήσει μια ομάδα νεαρών Κυπρίων, οι οποίοι είχαν πάει στο Θέατρο Τέχνης για να συμπληρώσουν τις σπουδές τους. Μεταξύ αυτών και ο Στέλιος Καυκαρίδης, με τον οποίο ερωτεύτηκαν και στην συνέχεια παντρεύτηκαν και δημιούργησαν την οικογένειά τους. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, αυτό το διάστημα, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα, από τις 9 Νοεμβρίου, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Στο «Ρόουζ» η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, υποδύεται μια 80χρονη γυναίκα εβραϊκής καταγωγής η οποία ανατρέχει στο ταξίδι της ζωής της, ξεδιπλώνοντας το παρελθόν της.

Ανδρέας Γεωργίου

Ο νεαρός Κύπριος ηθοποιός και σεναριογράφος αποτελεί μια πολυσυζητημένη προσωπικότητα, κάθε τηλεοπτική σεζόν, τα τελευταία χρόνια, τόσο στο νησί μας, όσο και στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος βίωσε μια πολύ δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς έχασε την μητέρα του από το AIDS, κατηγορούσε για πολλά χρόνια τον πατέρα του ότι της μετέδωσε την ασθένεια. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι την εφηβική του ηλικία δεν την έζησε ακόμα, ωστόσο τώρα, όταν οι σειρές του έχουν επιτυχία, αντιδρά με ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Ο Ανδρέας Γεωργίου αναδείχθηκε νικητής του talent show «Dream Show The Theater», ενώ σε κατοπινό στάδιο διέγραψε μια καριέρα με μεγάλες επιτυχίες, αρχής γενομένης από την σειρά «Μπρούσκο». Ακολούθησαν σειρές όπως το «Τατουάζ» και οι «8 λέξεις», οι οποίες απέκτησαν φανατικό κοινό και συζητήθηκαν έντονα.

Χαμπής Τσαγκάρης

Το 2019 ο σπουδαίος Κύπριος χαράκτης, Χαμπής Τσαγκάρης, τιμήθηκε με το βραβείο «ΜΑΝ of the year» στην κατηγορία «Πολιτισμός», για την μακρόχρονη προσφορά του. Ο κος Τσαγκάρης γεννήθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Κοντέα, το 1947, ενώ τα πρώτα του μαθήματα στην χαρακτική τέχνη τα έλαβε στην Αθήνα από τον Α. Τάσσο. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Ινστιτούτο Σούρικωφ της Μόσχας (1976 – 1982), πόλη την οποία αγάπησε πολύ. Μέσα από την τέχνη του, τιμά την λαϊκή παράδοση της Κύπρου και έχει εικονογραφήσει βιβλία όπως, «Ο Σπανός τζι οι σαράντα δράτζιοι» 1986, «Το βασιλόπουλλον της Βενεδιάς» 1994, «Χαμπής – 25 χρόνια χαρακτικής» 1995, «Η ανεράδα» 1999. «Οι καλικάντζ̆αροι τζ̆αι το παιξίμιν» 2005, «Καλικάντζ̆αροι – κυπριακές ιστορίες» 2006, «Καλικάντζ̆αροι – ιστορίες στα κυπριακά» 2007, ενώ εικονογράφησε πολλά βιβλία Κυπρίων συγγραφέων. Το 2007 ίδρυσε το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην κοινότητα Πλατανίστεια όπου διαμένει. Εκεί φιλοξενεί έργα χαρακτικής και όχι μόνον από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, πολλών καλλιτεχνών.

Η Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή είναι η μη κερδοσκοπική Εταιρεία, που είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και λειτουργία του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή με έδρα το χωριό Πλατανίστεια της Επαρχίας Λεμεσού. Την εταιρεία ίδρυσε τον Νοέμβριο του 2007 ο Κύπριος Χαράκτης Χαμπής με κύριο στόχο την προβολή και ανάπτυξη της τέχνης της χαρακτικής στην Κύπρο και διεθνώς.

Το Δ.Σ. της Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η μελέτη, η γνώση και η ανάδειξη της τοπικής και διεθνούς ιστορίας της χαρακτικής, κυρίως για τη διαμόρφωση της τοπικής συνείδησης και πολιτιστικής ταυτότητας των πολιτών αλλά και τις ποικίλες ευκαιρίες και προοπτικές που διανοίγει η κατάλληλη αξιοποίησή της, έχει περιλάβει στους βασικούς στόχους του τη συστηματική προβολή όλων όσα είναι ιστορικά δεμένα μαζί με την χαρακτική στην Κύπρο και το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση